Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залікові питання курсу Державне будівництво і м...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Тема 4: Основи місцевого самоврядування.

(6 годин лекцій, 10 годин семінарських занять)

Правова основа місцевого самоврядування: поняття і розвиток правової основи місцевого самоврядування. Конституція України, чинне законодавство в системі нормативних правових актів про місцеве самоврядування. Конституція автономної республіки Крим та статути територіальних громад України про місцеве самоврядування. Статут територіальних громад.

Територіальні основи місцевого самоврядування: поняття. Кордони і склад території територіальних громад.

Організаційні основи місцевого самоврядування. Поняття і розвиток організаційних основ місцевого самоврядування. Визначення структури і організаційних форм здійснення місцевого самоврядування. Організація роботи представницьких органів місцевого самоврядування. Організація роботи виконавчих органів місцевого самоврядування. Правові акти органів місцевого самоврядування і посадових осіб місцевого самоврядування. Муніципальна (комунальна) служба.

Особливості організації місцевого самоврядування в районі та області. Особливості організації місцевого самоврядування в міських і сільських поселеннях. Особливості організації місцевого самоврядування в закритих адміністративно-територіальних утвореннях.

Фінансово-економічні основи місцевого самоврядування. Поняття фінансово- економічних основ місцевого самоврядування. Комунальна власність. Місцевий бюджет та інші місцеві фінанси.

Тема 5: Предмет ведення і повноваження місцевого самоврядування.

(8 годин лекцій, б годин семінарських занять, 4 години самостійної роботи) Предмети ведення місцевого самоврядування. Поняття предметів ведення

місцевого самоврядування. Правове регулювання предметів ведення місцевого

самоврядування.

Поняття, структура і форми реалізації повноважень місцевого самоврядування.

Поняття повноважень місцевого самоврядування і форми їх реалізації. Поняття, структура

і принципи визначення компетенції органів місцевого самоврядування.

Співвідношення компетенції представницького органу місцевого самоврядування та

компетенції інших органів місцевого самоврядування.

Повноваження місцевого самоврядування в сфері планово-фінансової діяльності. Повноваження місцевого самоврядування в сфері планування. Повноваження місцевого самоврядування в бюджетно-фінансовій сфері.

Повноваження місцевого самоврядування в сфері управління комунальною власністю, взаємовідносини з підприємствами, закладами та організаціями на території територіальної громади. Відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, закладами та організаціями, які не знаходяться в комунальній власності.

Повноваження місцевого самоврядування в сфері використання і охорони землі та інших природних ресурсів. Повноваження місцевого самоврядування в сфері використання землі та інших природних ресурсів. Повноваження місцевого самоврядування в сфері охорони оточуючого середовища. Повноваження місцевого самоврядування в галузі будівництва, транспорту і зв'язку та інформатизації.

Повноваження місцевого самоврядування в житловій сфері, в сфері комунального, побутового і торгівельного обслуговування населення.

Повноваження місцевого самоврядування в соціально-культурній сфері. Повноваження місцевого самоврядування в сфері освіти. Повноваження місцевого самоврядування в сфері культури. Повноваження місцевого самоврядування в сфері ох­орони здоров'я населення. Повноваження місцевого самоврядування в сфері соціального захисту населення.

Повноваження місцевого самоврядування в сфері охорони суспільного порядку.