Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчёт практики Гуцаленко.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
335.07 Кб
Скачать

1.3.2 Побудова форм

Access дає можливість вводити дані безпосередньо як в таблицю так і за допомогою форм. Форма в БД – це структуроване вікно, котре можна представити так, щоб воно повторювало форму бланка. Форми створюються із набору окремих елементів управління.

Зовнішній вигляд форми обирається в залежності від того з якою метою вона створюється. Форми Access дозволяють виконувати завдання які неможливо виконати в режимі таблиці. Форми дозволяють обчислювати значення та виводити результат на екран. Джерелом даних для форми є дані з таблиці або запиту.

Форма надає такі можливості:

  • Вводу та перегляду інформації БД;

  • Зміна даних;

  • Печать даних;

  • Створення діаграм, повідомлень і т.д.

Способи створення форм в Access можуть бути різними:

  • Конструктор форм (призначений для створення форм будь якої складності);

  • Майстер форм (дозволяє створювати форми різні як за стилем так і по змісту);

  • Автоформа: в стовпець (багатосторінкова – поля для запису виводяться в один стовпець, в формі одночасно відображаються дані для одного запису);

  • Автоформа: ленточная (всі поля запису виводяться в один рядок, в формі відображаються всі записи);

  • Автоформа: табличная (відображення записів відбувається в режимі таблиці);

За допомогою інструментарію Access для таблиць було створено лен точні авто форми, які дозволяють з легкістю додавати нові записи. На малюнку 1.2 представлено одна з лен точних авто форм «Производитель». Всього було створено 3 подібні авторми для кожної таблиці «Аптека».

Рис 1.2 – Ленточна авто форма для таблиці «Поставщики»

В режимі конструктора і майстра форм було створено 2 кнопочні форми, які полегшують навігацію по БД «Аптека». Головна кнопочка форма БД «Аптека» (рис 1.3) надає доступ до основних елементів БД – інформації приходу та реалізації товару, звітам.

Рис 1.3 – Головна форма БД «Аптека»

Для отримання доступу до можливості редагування таблиць бази (поставщики, производители и т.д.) використовується кнопка «Открыть форму». Перед натиснення кнопки потрібно вибрати необхідну форму та натиснути на кнопку. Всього можна вибрати для редагування 4 форми:

  1. Форма «Приход» (рис 1.4);

  2. Форма «Поставщики» (рис 1.5);

  3. Форма «Производитель» (рис 1.6);

  4. Форма «Места хранения» (рис 1.7).

Рис 1.4 – Форма «Приход»

Рис 1.5 – форма «Поставщики»

Рис 1.6 – Форма «Производитель»

Рис 1.7 – Форма «Места хранения»

1.3.3 Побудова звітів

Звіт – це форматоване представлення даних, які виводяться на екран, на печать або в файл. Вони дозволяють отримати з бали необхідні відомості і представити їх у вигляді, зручному для сприйняття, а також надають широкі можливості для узагальнення та аналізу даних.

При печаті таблиць та запитів інформація видається практично в тому вигляді, в якому й зберігається. Часто виникає необхідність представити дані в вигляді звітів, які мають традиційний виглядь та легко читаються. Детальний звіт включає всю інформацію з таблиці або запиту, але містить заголовки і розбитий на сторінки з вказанням верхніх та нижніх колонтитулів.

Microsoft Access відображає в звіті дані із запитів або таблиць, додаючи до них текстові елементи, які спрощують сприйняття.

До числа таких елементів відносяться:

  • Заголовок. Цей розділ печатається тільки в верхній частині першої сторонки звіту. Використовується для виводу даних, таких як текст заголовку звіту, дата, або інші дані які необхідно напечатати один раз на початку звіту;

  • Верхній колонтитул. Використовується для виводу даних, таких як заголовки стовпців, дати або номеру сторінок, які друкуються зверху на кожній сторінці звіту.

  • Основний текст звіту – область даних, розташованих між верхнім та нижнім колонтитулом сторінки. В даному розділі з’являються дані, які друкуються для кожної з тих записів на основі яких було створено звіт. Для розміщення в області даних елементів управління використовують список полів та панель інструментів.

  • Нижній колонтитул. Цей розділ з’являється в нижній частині кожної сторінки. Використовується для виводу даних, таких як дати або номери сторінок, які друкуються зазвичай в нижній частині звіта.

  • Примечание. Використовується для виводу даних, таких як текст висновку, загальні значення або підпис, які потрібно надрукувати один раз в кінці звіту.

В рамках даного практичного завдання було створено 3 звіта:

  1. «Приход» (рис 1.8);

  2. «Продажа» (рис 1.9);

  3. «Лекарства» (рис 1.10).

В звіті «Лекарства» виводяться дані з таблиці «Лекарства» без додаткових змін і виводить дані які зберегіаються в таблиці. В звітах «Продажа» «Приход» створено додатковий стовпчик для суми закупки\продажу відповідного препарату, обраховується за формулами [Количество]*[Цена закупочная] та [Количество]*[Цена отпускная]. Також було додано поле з загальною сумую закупок\продаж, розраховується яке за формулами: sum([Количество]*[Цена закупочная]) та sum([Количество]*[Цена отпускная]).

Рис 1.8 – Звіт по приходу препаратів

Рис 1.9 – Звіт по продажам препаратів

Рис 1.10 – Звіт «Лекарства»