Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси підприємствREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать
  1. Зміст та основні завд. Фін. Діял. Суб’єктів господарюв.

У нормативних актах, науково-практичній літературі, безпосередньо в контексті фінансово-господар. діял. підприємств, їх фін. звітності опер. дефініціями «фін. діял.», «інвестиційна діял.» та «операційна діял.» суб’єктів господарюв. З метою формув. каталогу функціональних завдань фін. служб підпр-ва та чіткого розмежув. зазначених понять розглянемо економ. зміст кожного з них.

Інвестиційна діял.. Згідно з П(С)БО, інвестиційна діял. — це придб. та реалізація тих необорот. активів, а також тих фін. інвестицій, які не є складовою еквівалентів грош. коштів.

Отже, ця діял. пов’язана з ефективним вклад.м залученого капіталу. Загалом під інвестиціями розуміють усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вклад. в об’єк­ти підприємн. та інших видів діял., в результ. якої створ. прибуток (дохід).

Рух грош. коштів у результ. інвестиційної діял. визнач. на основі аналізу змін у статтях таких розділів балансу:

«Необорот. активи»;

«Поточні фін. інвестиції» (фін. інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент).

До типових прикладів руху коштів у результ. інвестиційної діял. можна віднести такі:

придб. фін. інвестицій, необорот. активів, май­нових комплексів;

отрим. відсотків, дивідендів;

дезінвестиції.

На практиці досить часто з інвестиціями ідентифік. лише довгострок. капіталовклад., тобто вклад. у довгострок. активи, у т. ч. витрати на придб. основних засобів, корпоративних прав, науково-дослідні розробки, видатки розвитку, підвищ. кваліфікації персоналу, маркетинг та ряд інших. За такого трактув. інвестицій не врахов. існув. поточ. фін. вкладень, які є інвестиціями короткострок. характеру. Отже, під інвестиційними можна розуміти всі вклад. підпр-ва (як довгострокового, так і поточного характеру), що здійсн. з метою забезпеч. приросту вартості його майна.

Під поняттям «дезінвестиції» розуміють поверн. (вивільн.) заморожених у конкретних майнових об’єктах коштів. Дезінвестиції можуть здійснюватися через реалізацію чи ліквідацію фін. інвестицій, необорот. активів, майнових комплексів.

Операційна діял.. Це основна діял. підпр-ва, пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створ. підпр-ва і забезпечує основну частку його доходу, а також інші види діял., які не підпад. під категорію інвестиційної чи фін. діял. До типових прикладів руху коштів у рамках операційної діял. належать такі:

грош. надходж. від продажу товарів, робіт, послуг;

грош. виплати постачал.ам за товари і послуги;

грош. виплати з оплати праці;

сплата податків.

На основі систематизації руху грош. коштів у результ. операційної діял. визнач. операційний Cash-flow, який досить часто є основним джерелом фінансув. діял. підпр-ва. Перевищ. вхідних грош. потоків від операційної діял. над грошовими витратами є підґрунтям для забезпеч. стабільної ліквідності підпр-ва та залуч. коштів із зовнішніх джерел.

Фін. діял.. Успішна інвестиційна та операційна підприємницька діял. можлива лише за наявності надійного фін. фундаменту, тобто достатнього обсягу капіталу. Мобілізація підпр-вом необхідних для викон. поставлених перед ним планових завдань фін. ресурсів назив. фінансув.м. З іншого боку, система використ. різних форм і методів для фін. забезпеч. функціонув. підприємств та досягн. ними поставлених цілей назив. фінансовою діяльністю. Згідно з П(С)БО фін. діял. — діял., яка веде до змін розміру і складу власного та позич­кового капіталу підпр-ва (який не є результатом операційної діял.). Отже, основний зміст фін. діял. (у вузькому розум.) полягає у фінансув. підпр-ва. Рух грош. коштів у результ. фін. діял. визнач. на основі змін у статтях балансу за розділами:

«Власний капітал»;

«Довгострок. зобов’яз.»;

«Поточні зобов’яз.».

До типових прикладів руху коштів у результ. фін. діял. слід віднести:

надходж. ВК;

отрим. позичок;

погаш. позичок;

сплата дивідендів.

Можна стверджувати, що фін. діял. (фінансув.) має вирішальний вплив на процеси генерув. вартості підпр-ва. Так, оптимізація структури капіталу (оптимізація фінансув.) веде до зменш. затрат на його залуч. і створює фінансову базу для успішної операційної та інвестиційної діял.

У теорії і практиці досить часто зміст фін. діял. тракт. ширше, ніж фінансув. У широкому знач. під фінансовою діяльністю розуміють усі заходи, пов’язані з мобілізацією капіталу, його використ.м, примнож.м (збільш.м вартості) та поверн.м. Інакше кажучи, фін. діял. (у широкому розум.) включає весь комплекс функ­ціональних завдань, здійснюваних фін.и службами підпр-ва і пов’язаних з фінансув.м, інвестиційною діяльністю та фін. забезпеч.м (обслуговув.м) операційної діял. суб’єкта господарюв.