Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси підприємствREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать
  1. Знач. Та зміст основних напрямків аналізу майна підпр-ва. Аналіз динаміки складу і структури майна підпр-ва.

Майно в усіх його видах , яке належить п-ву-це активи п-ва. Активи-цеек. ресурси п-ва у формі наявних у нього сукупних майнових цінностей, які використов. в г/д з метою отрим. доходу. В залежності від х-ру участі в господарському процесі та швидкості обороту розрізняють: 1)необорот. активи (основний капітал)-являють собою сукупн. майнових цінностей п-ва які багаторазово прийм. участь в процесі г/д і переносять свою вартість на продукцію частинами. До складу необорот. активів відносять:а)основні засоби (обладн.); б)нематеріал. активи- до них відносять набуті п-вом права користув.:*об’єкти (винаходи, товарні знаки, ліцензії, ноу-хау);*майнові права (користув. землею, водою та ін.); в)довгострок. фін. вклад.: * довгострок. фін. вклад. в статутні фонди спільних п-в, а також різноманітні фондовф інструменти (акції, облігації); *інші види необорот. активів (незавершені капіталовклад., обладн., що призначено до встановл.); 2)оборотні активи (поточні)-сукупн. майнових цінностей п-ва які обслугов. господар. процес і повністю використов. на протязі 1-го робочого циклу. Склад оборот. активів:* запаси товарно-матеріал. цінностей;*дебітор. заборг.;*грош. кошти, короткострок. фінансовф вклад. та інші види оборот. активів. В процесі аналізу оборот. активів п-ва в першу чергу необхідно вивчити зміни в їх складі та структурі та дати їм оцінку. ФА дозволяє дати загальну оцінку змін всього майна п-ва, виділити в його складі оборотні (мобільні) та необорот. (мобілізовані) фонди, вивчити динаміку структури майна. Аналіз динаміки складу і структури майна дає можливість встановити розмір абсолютного і відносного приросту або зменш. всього майна п-ва та окремих його елементів. Приріст (зменш. активів) свідчить про розшир. (звуж.) майна п-ва. Зміни структури майна створ. певні можливості для основної виробничої та фін. діял. та вплив. на оборотність сукупних активів. Показники структурної динаміки відображ. частку участі кожного виду майна в загальній зміні сукупних активів. Їх аналіз дозволяє зробити висновок про те, в які активи вкладені знов залучені фін. ресурси. Ключовим моментом аналізу є співставл. темпів росту обсягів реалізації продукції із темпами зрост. обсягів сукупних активів. Якщо перший показник вище другого то можна зробити висновок, що п-во раціоналтно регулює активи.

  1. Задачі та основні показники оцінки ефективності використ. Основних засобів та нематеріал. Активів.

Для загальної х-ки ефективності використ. основних фондів є показники:*рентаб.;*фондовіддачі;*фондоємкості. Відносна економія основних фондів: +Эопф=ОПФ1-ОПФ0*ІВП; ОПФ1і ОПФ0- середньорічна вартість основних виробничих фондів в базисному і звітньому роках. ІВП-індекс об’єма в-ва продукції. Частні показники використов. для х-ки окремих видів машин, обладн., виробничої площі. Фондорентаб. : Rопф=П/ОПФ=ВП/ОПФ*П/ВП=ФО* Rвп; чи Rопф=П/ОПФ=РП/ОПФ*П/РП=ФО*Rрп; Rопф-рентаб. основних фондів;П- прибуток від реалізації; ОПФ- середньорічна вартість основних фондів; ВП і РП- вартість виробленої і реалізованої продукції; ФО-фондовфддача; Rвп і Rрп – рентаб. виробленої чи реалізованої продукції. Показник який відображ. випуск продукції з меншою кількістю фондів є загальна фондовіддача виробничих фондів чи їх оберненість. Його розрахунок можна здійснювати або по вартості реалізованої продукції або по с/в. оберненим показником є показник загальної фондоємності продукції. Аналіз структури і динаміки основних засобів-необхідно оцінити розміри, динаміку і структуру вкладу капіталу п-ва в основні фонди, виявити головні функціональні особливості виробничої діял. п-ва. Для цього проводиться порівняння даних на початок і кінець звітнього періоду. Аналіз фондовіддачі ОФ-на промислових п-вах фондовіддача визнач. по об’єму випуску продукції на 1 грн. середньорічної вартості ОФ. Можливий ріст фондовіддачі за рахунок збільш. прподуктивності машин, скороч. простоїв, оптимал. загрузки техніки. Двухфакторна модель аналізу: f=Fa/F *N/ Fa;

f-фондовіддача; Fa-активна частина ОФ; N-об’єм продукції, прийнятий для розрахунку фондовіддачі. Одним з найважливіших факторів, який здійснює вплив на ефективн. використанння ОФ є покращ. використ. виробничих потужностей п-ва і його підрозділів: f=N/Noc *Na/W *W/ Fa * Fa/F; Na-основна (профільна) продукція п-ва; W-середньорічна виробнича потужність. Загальна фондовіддача зростає, якщо має місце ріст по всім складовим. Ріст фондовіддачі веде до відносної економії виробничих ОФ і до збільш. об’єму випускаємої продукції. Ріст фондовіддачі є важливим фактором покращ. фін. результ.в діял. п-ва.