Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

29.Облік поточних зобов'язань. Облік зобов'язань по розрахунках з постачальниками і підрядниками за товари (роботи, послуги). Облік зобов'язань забезпечених виданими короткостроковими векселями.

Поточні зобов'язання - зобов'язання, які будуть погашені впродовж операційного циклу підприємства або повинні бути погашенні впродовж дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу. Поточні зобов'язання відображають у ІV розділі "Поточні зобов'язання" Пасиву Балансу за формою, передбаченою у П(С)БО 2 "Баланс".Поточні зобов'язання відображають в Балансі за сумою погашення. для узагальнення інформації про розрахунки з постачальниками за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги призначений рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками й підрядниками».За кредитом цього рахунку відображається заборгованість за отриманні від постачальників і підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, а за дебетом - її погашення, сплата тощо. Облік розрахунків за заборгованістю постачальникам, підрядникам та іншим кредиторам за одержані сировину, матеріали, товари, роботи, послуги та за іншими операціями, на яку підприємством видані векселі ведеться на рахунку 62 «Коротко-строкові векселі видані». За кредитом рахунка 62 «Короткострокові векселі видані» відображається вида-ча векселів для забезпечення поставок товарів, виконання робіт, надання послуг по-стачальників та інших кредиторів та для забезпечення інших операцій, а за дебетом — погашення заборгованості за виданими векселями, її списання тощо.

Поточ зобов відоб у балансі за сумою погаш – недисконтовою сумою ГК або їх еквівал, яка буде сплач для погаш зобов в процесі звич діял п-ва. ПЗ- зобов, яке буде погаш у процесі звич опер циклу п-ва або має бути погаш протягом 12 міс з дати балансу. ПЗ є:1 короткостр кредити банків; 2 короткостр векселі видані; 3поточ заборг за довгостр зобов; 4кредит забор за т-ри,р-ти,п-ги; 5поточна забор за розрах:- з одерж авансів; -з бюдж; -з оплати праці; -зі страх; -з учасн. 6ін ПЗ: -розрах за нарах %;- розрах з ін кредиторами. Облік зобов по розрах з постач і підряд за т-ри (р-ти, п-ги). Розр між постач і підряд та покупцями необх здійс на підставі уклад договорів купівлі -продажу, викор р-т чи надання п-г. Договір є основ докумен, який забезп дотрим усіх прав сторін госп процесу. При укладанні договору слід врахов, що розрах між контрагентами можуть здійсн 3ма способами :1)100% попередоплата 2)100% післяоплата. 3)Часткова оплата в залежн від обсягів поступ матер цінностей.Отрим матер цінност від постач також може здійсн 3-ма способами: 1Постач матер цінностей п-вом постач.2Вивезен матер цінностей п-вом покупцем. 3Отрим матер цінностей через послуги сторон автотрансп орг-ї. Основ докум який оформ право працівника п-ва на отрим матер цінностей п-ву постачал є дорученням.Доручення- докум суворої звітності, бланки якого підляг строгому обліку: 1Бланки придб доруч оформ актом придб бланків суворої звітності. 2Усі бланки зіпсован та невикорис доручень повинні зберіг в окремій папці. 3На спис таких бланків оформл акт ліквід бланків суворої звітності

4для випис довіреностей заводиться журнал реєстрації випис довіреностей.5На бланку довіреност обовяз зазнач: реквізити сторін; прізвище і паспортні дані особи,що буде отрим матер цінності; підписи кер-ка і голбух; печатка п-ва. 6Доручення недійсне без паспорта, що посвідчує особу. Випис на 10 днів. Особа, яка викор доручення повинна відзвіт в бух-ї не пізніше наступн дня за днем в якому було оприбут матер цінностей. В обліку розрах з постачал і підрядн відоб на пасивних рах 6 класу 631”Розрах з вітчизн постачал і підрядн”, 632”Розрах з інозем постачі підряд”. По К цих рах відоб поточ забог перед постачал,по Д зменш суми поточ заборг в порядку її погашення. Облік зобов забезп виданими короткостр векселями. Облік розрах за заборг постачал, підряд і ін кредит за одерж сиров, матер, т-ри, п-ги, р-ти і за ін операц, якщо на неї п-во видало вексель, здійсн на рах62”Короткостр векселі видані”. Рах62 має такі субрах:621”

Коротк веселі видані в нац вал”;622” Коротк веселі видані в інозем вал”. По К відоб видачу векселів у забезпеч поставок

(р-т,п-г) постач і ін кредиторів і в забезп ін опер, по Д погаш забор за виданими векс, її спис. Видачу векселя в забезп ПЗ перед постачал за одерж сир і матер відоб так: Д63 К62. Погаш зобов, забезп векселем: Д62 К30,31. Аналіт облік веду по кожному виданому векселю і за строками погаш.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]