Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

72. Облік та аналіз відхилень від норм матеріальних витрат.

Аналіз відхилень за прямими витратами матеріалів здійснюють за доп.таких розрахунків: — коли відхилення є за рахунок зміни норм витрачання матеріалів = (фактичні витрати матеріалів — нормативні витрати на фактичний обсяг виробництва) * нормативна ціна одиниці матеріалів; — якщо відхилення є за рахунок зміни цін на матеріали = (фактична ціна одиниці матеріалів — нормативна ціна) * фактичний обсяг використаних матеріалів; — загальне відхилення витрат на матеріали = (фактична кількість витрачених матеріалів * фактична ціна одиниці матеріалів) — (нормативна кількість матеріалів на фактичний обсяг виробництва * нормативна ціна одиниці матеріалів) = відхилення за рахунок норм + відхилення за рахунок цін. За даними поточного обліку складаються рапорти і місячні звіти виробничих підрозділів про використання сировини, матеріалів, палива на виробництво із зазначенням причини економії або перевитрат, спрямованих на зниження витрат. На основі даних обліку складаються звіти про відхилення від норм у використанні сировини, матеріалів, палива на виробництві.

У зарубіжній практиці, на відміну від вітчизняної, облік відхилень від нормативних витрат ведеться на спеціальних рахунках типу «Відхилення по матеріалах», «Відхилення по оплаті праці» тощо. Несприятливі відхилення відображаються по дебету цих рахунків, а сприятливі — по кредиту. Всі випадки відхил від норм повинні оформ відповід докум і обліковув. Облік відхил ведет з метою забезп своєчас інфи про розміри і причини додатк, не передбач нормами в-т, і прийняття необх орг-х і техніч заходів. Х-ним для с-ми нормат обліку є своєчас оновл нормативів в рез здійс заходів з техніч розвит та удосконал орг-ї в-ва. Саме тому орг-я нормат обліку, перш за все, повяз з необхід розробки прогрес, технічнообгрунт норм в-т матер. За б-я застосов м-ду обл в-т на в-во факт матер на в-во вваж факт їх викор на вигот і здану за признач згідно із спеціал докум прод. При цьому факт в-ти повинні бути підтвердж спец розрах і звітами, в яких ці в-ти порівн з в-ми за нормами і розшифров відхил від норм із зазнач їх причин і винуватців. Відхил від норм (наднорм в-ти) спис не на в-чу с/в вигот прод(р-т, п-г), а на с/в реаліз прод. Нормат дані про матер в-т и для нормат кальк беруться зі специфікацій, що розроб у відділі гол технолога.

73. Облік та аналіз відхилень від норм витрат на оплату праці.

Аналіз відхилень за прямими витратами на оплату праці здійснюють при таких розрахунках — якщо відхилення є за рахунок зміни витрат робочого часу (продуктивності праці, трудомісткості виробництва) = (фактичні витрати праці — нормативні витрати праці на фактичний обсяг виробництва) * нормативний рівень оплати 1 люд.-год.; — коли відхилення є за рахунок рівня оплати праці = (фактичний рівень оплати 1 люд.-год. — нормативний рівень оплати 1 люд.-год.) * фактичні витрати праці в людино-годинах; — загальне відхилення з оплати праці = фактичні витрати на оплату праці — нормативна сума оплати праці на фактичний обсяг виробництва = відхилення за рахунок витрат робочого часу + відхилення за рахунок рівня оплати праці. У зарубіжній практиці, на відміну від вітчизняної, облік відхилень від нормативних витрат ведеться на спеціальних рахунках типу «Відхилення по матеріалах», «Відхилення по оплаті праці» тощо. Несприятливі відхилення відображаються по дебету цих рахунків, а сприятливі — по кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]