Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

115. Порівняльна оцінка системи стандарт-кост та системи директ-костинг у процесі обліку витрат на вироб-во

Перевагами с-ми «стандарт-кост» над с-мою «директ кост» є те, що із застусуванням першої можливо завчасно визначити суму очікуваних витрат на 1-цю проду-ї, що неможливо при застосуванні с-ми «директ –кост». Система «стандарт-кост» є простою в техніці ведення обліку і калькулювання соб-сті прод-ї, в той час як с-ма «директ кост» є складною, трудомісткою і дорогою у використанні. Проте для в сучасних ринкових умовах швидко змінюються виробничі умови, в той час як стандарти переглядаються рідко, тому планова соб-сть може бути не точною. Показники маржинального доходу, які використовуються в с-мі «директ кост» дають змогу оперативно оцінити вироби на конкурентоспроможність, рентабельність, що важко зробити при с-мі «стандарт-кост».

116.Особливості оцінки необоротних активів

Оцінка необоротних активів регулюються МСБО № 4 “Облік амортизації” та № 16 “ОЗ ”.

Оцінк необор активів передб процес визнач варт вказаних необор активів. Оцінку необор активів провод у 2-х випадках: при надходж і при вибутті. У заруб практиці є такі методи оцінки необор активів: 1 Перв бал варт (поч варт)=Ціна придб+ТЗВ+В-ти монтажу+Підгот обєкта до роботи. 2 Ліквід варт- сума коштів яку компан розрах одер на дату реаліз активу. 3 Аморт варт- різниця між (поч) перв варт і ліквід варт. 4 Правд варт оцін активи фірми у напрямку співвіднош ціни акції до доходу. 5 Поточ варт мета оцінки поляг в обчис приблиз рівня рентаб обєкта велич майб приб і дох.

117. Облік нематеріальних активів та природних ресурсів

Облік нематеріальних активів

Нем-ні активи мають такі влас-ті: відсутність матер-ї форми, тривалий термін викор-ня, влас-ть приносити дохід. Їх под-ть на2групи:1) патенти, авторські права, ліцензії;2) нем-ні активи типу гудвіл, що дають фірмі певні права та привілеї, для яких неможливо визначити затрати на придбання і термін корисного викор-ня.При обліку виникають проблеми:а) визначення початкової вартості;б) визначення терміну корисного викор-ня та способу амор-ї;в) визначення в обліку постійно зменшуваної вар-ті цих активів;г) проблеми обліку гудвілу.Початкова вар-ть нем-х активів = вар-ті придбання, яку включають у вит-ти поточного періоду.Термін корисного викор-ня нем-х активів визначає саме під-во.Аморя нем-х активів проводиться методом прямолінійного списання.

Патенти – це ексклюзивне право, що надається урядом на вир-во певного продукту або викор-ня специфічного процесу чи технології.

Початкова вар-ть амортизується протягом корисного терміну викор-ня.Д-т “Вит-ти на амор-ю патенту”, К-т “Патент”.Авторські права – це ексклюзивне право, яке надає уряд авторові твору літератури, музики чи ін. видів мис-ва.Авторські права відоб-ся в БО за вар-тю придбання, що включає купівельну ціну й ін. вит-ти. Торгові марки і знаки – це зареєстровані символи, що дають власнику право визначати певне під-во, продукт або послуги. Гудвіл (ціна фірми) -це сук-ть факторів переваг 1-єї компанії над іншими(особливий вир-чий і тех-ний процес, хороша взаємодія управ-го персоналу з роб-ми, вигідне географ-не розташ-ня)

Облік природних ресурсів.Особ-тю прир. рес-в є те, що при видобутку вони перетворюються в матер-ні запаси, які підлягають подальшій переробці чи продажу. Їх відображають у БО за вар-тю придбання. Зменшення вар-ті прир-х рес-в реєструється як їх виснаження. Термін “виснаження” включає в себе не тільки зменшення прир. рес-в, а й списання вар-ті прир. рес-в на видобуті чи розроблені мат-ні цінності. Вит-ти розподіляються таким же шляхом, як при нарахуванні амор-ї виробничим методом. При купівлі чи розробці рес-в визначають розрахунковий показник величини запасів у барелях, тоннах або кубічних метрах. Вар-ть 1-єї видобутої 1-ці ресурсів визначають шляхом ділення вар-ті придбання за мінусом лікв-ї вар-ті прир. рес-в на розрахункову величину запасів.

МСБО не регулюють облік НМА, окрім МСБО №9 «Затрати на наукові дослідження та розробки» та МСБО №22 «Об’єднання п-ств».

Властивості НМА: - відсутня матеріальна форма; - тривалий термін використання; - здатний приносити дохід.

У зарб. практиці НМА поділ на 2 види: 1) патенти, авторські права, ліцензії та ін. для яких можна визначити вар-сть на їх придбання і термін їх корисного використання; 2) НМА типу гудвіл.

ПВ НМА= в-сть придбання, яку включають у в-ти д-сті п-ства.

Термін корисного використання встановлюється: 1) установою, що видає НМА; 2) самим п-ством (в США не повинен перевищувати 40 років крім авторських прав.)

Найпоширенішим є прямолінійний метод нарахування амор-ї для НМА.

Проводки:1. придбано патентД «Патент»К «ГК»2. нараховано знос Д «Рах-ки витрат» К «Амор-я»

3. якщо патент не потрібний, але його в-сть ще не амор-ся Д «Амор-я»

Д «Понесені збитки» К «Патент»

Гудвіл в процесі обміну поділяється на: позитивний і негативний. В-сть гудвілу визначається у процесі обміну або продажу, оскільки він відображається в облікових регістрах лише тоді, коли компанію або її частину купує інша компанія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]