Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.25.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Основи прикладної антропології

Визначення основних понять курсу прикладної антропології: анатомія, морфологія, соматологія, соматометрія тощо. Структурна схема складових частин антропології та їх характеристика. Характеристика біосоціальних ознак особистості для цілей проектування одягу. Загальна характеристика скелета людини та види з’єднання кісток. Загальна характеристика м’язової системи людини. Антропометрія як наука. Визначення та класифікація антропометричних точок та рівнів. Розміщення основних антропометричних точок, які застосовуються для цілей проектування одягу. Визначення основних понять: морфологія, соматотип, конституція, тип будови. Ознаки будови тіла та їх характеристика. Загальна характеристика типів будови тіла дітей, чоловіків та жінок. Характеристика зовнішньої форми тіла людини та її ділянок для цілей проектування одягу. Визначення індивідуальних характеристик людини для цілей проектування одягу та їх варіанти. Характеристика тотальних та парціальних розмірів тіла людини. Характеристика основних типів пропорцій тіла людини. Визначення постави людини, рівноваги, центру тяжіння. Зальна характеристика класифікацій постави людини. Фактори впливу на поставу фігури людини. Розмірні ознаки, що визначають поставу. Правила вимірювання фігури людини. Пристрої та інструменти для параметризації фігури людини для цілей проектування одягу. Класифікація антропометричних пристроїв. Характеристика безконтактних пристроїв. Види антропометричної інформації для сучасних сапр.Характеристика динамічної антропометрії. Принципи побудови розмірної типології населення для цілей проектування одягу. Основні етапи розвитку прикладної антропології. Основні принципи проведення масових обмірів. Основні теоретичні положення розробки розмірної типології. Структура існуючих антропометричних стандартів для цілей проектування одягу. Класифікація типів будови тіла людини за стандартами. Особливості побудови розмірної типології для одягу різних видів. Аналіз методів побудови розгорток поверхні фігури людини для цілей проектування одягу. Основні вимоги до вибору вихідних ліній розгортання. Основні вимоги до визначення ведучих розмірних ознак. Характеристика величини та залежності інтервалу байдужості ведучих розмірних ознак для різних видів одягу. Види маркування одягу різних видів. Види манекенів та їх класифікації. Характеристика антропометричної інформації для проектування манекенів.

Ергономіка

Поняття науки «ергономіка». Періоди розвитку ергономіки. Предмет та задачі ергономіки. Поняття ергономіки як дисципліни. Основні напрямки дисципліни ергономіки. Основні поняття та визначення згідно ДСТУ 3899-99. Характеристика ергономічних вимог. Визначення антропометричних, гігієнічних та фізіологічних вимог до швейних виробів в залежності від їх призначення. Номенклатура показників якості швейних виробів згідно ДСТУ 3998-2000. Методи контролю та оцінки ергономічних показників антропометричної відповідності. Характеристика трудової діяльності людини. Структура трудової діяльності. Типи переробки інформації. Дії людини в процесі трудової діяльності. Характеристика діяльності за часовою структурою. Фактори, які обумовлюють комплекс рухів у трудовій діяльності. Характеристика основних характерних рухів людини. Визначення сумарної величини основних витрат тепла у відповідності до різних видів діяльності людини

Ергономічна контрольна карта та її використання. Принципи постановки ергономічного експерименту. Врахування ергономічних факторів на стадіях проектування. Визначення динамічних приростів до розмірних ознак в різних видах діяльності. Поняття соматометрії. Класифікація робочих місць. Обладнання робочих місць. Принципи організації робочого місця. Проектування робочого місця. Визначення класу умов праці на робочому місці користувача ПК за показниками важкості та напруженості трудового процесу.