Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт Щербак.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
307.2 Кб
Скачать

1.3. Геоморфологія та грунти.

Згідно геоморфологічного районування України територія господарства відноситься до Східноєвропейської полігенної рівнини Причорноморської і Азовської височенної провінції і знаходиться в межах Придніпровської височини.

Територія за характером рельєфу є денудаційно- акумулятивною рівнинною з розчленованими лесовими височинами та низовинами.

Згідно геологічної карти України територія господарства відноситься до Кайнозойської групи Неогенової системи Міоцен де розташовані полезахисні лісові смуги та Архей-Протерозой групи де розташований лісовий масив.

Згідно тектонічної карти України територія господарства відноситься до Східноєвропейської платформи Виступу кристалічного фундаменту на денну поверхню - Український щит, лісовий фонд якого розташований в межах Білоцерківсько-Одеського блоку першого порядку.

В ландшафтному відношенні територія господарства відноситься до рівнинних Східноєвропейських лісостепових лучно-степових височинних розчленованих та терасових.

Формування ґрунтового покриву лісових ділянок відбувалось в зоні чорноземів опідзолених та типових грунтів. На території господарства утворились слідуючі види ґрунтів :

0.8% - сірі лісові суглинисті;

2.8% - дерново-середньопідзолисті супіщані;

1.4% - перегнійно-глееві з рівнем ґрунтових вод 0.8-1.5м.; 95.0% - чорноземи опідзолені та типові (лісостепові).

Генетичними типами четвертинних відкладів є леси та лесовидні відклади проблематичного походження з горизонтами похованих грунтів. За ступенем вологості переважають свіжі грунти (98.1%). Ерозійні процеси відсутні.

1.4. Гідрологічні умови

Згідно гідрогеологічного районування територія господарства розташована в гідрогеологічній провінції складчастої області Українського кристалічного масиву. Основні водоносні горизонти знаходяться у відкладах архейської геологічної ери, провінці радонових вод Українського щита. Територія господарства розташована в басейні річки Дніпра. Рівень ґрунтових вод в межах 0.5-3.5 м (табл.. 3.).

Таблиця 3. Характеристика рік на території господарства

Найменування рік

Куди впадає ріка

Загальна протяж­ність, км

в тому числі:

в межах України, км

в межах господар­ства, км

р. Рось

р. Дніпро

346

346

4.8

Невисоким стоянням ґрунтових вод характеризуються понижені ділянки з розвинутими грунтами і суцільним рослинним покривом, низькими відсут: плавними формами рельєфу.

В більшості випадків води знаходяться на глибині 2-3 м. В останні 20-25 років відбулося поступове зниження рівнів ґрунтових вод, які за цей час середньому знизились на 0,5-1,0 м і більше.

Слід відмітити, що і при дуже близькому заляганні ґрунтовы води можуть мати негативний вплив на ріст насаджень так, як в оглеєном грунті створюється нестача кисню і негативний вплив створюю солезакисі заліза.

Із інших особливостей верхнього вільного горизонту ґрунтових вод верховодки, безпосередньо впливаючих на жіттєдіяльність лісов насаджень в місцях кореневодоступних, слід відмітити нерегулярні періодичні підйоми і пониження їх рівнів, які пов'язані з кількістю! терміном випадання атмосферних опадів. При цьому спостерігают: добові, сезонні і багаторічні коливання. Добові зміни відбуваються під впливом витрат води (пониження), випадання опадів (підвищення), перемін атмосферного тиску і температури. Сезонні і багаторічні зміни за рахунок осінньо-зимово-весняних опадів. Найнижчий рівень залягання вод спостерігається в жовтні-листопаді.

Більш різкий негативний вплив на ріст насаджень мають не сезонні коливання ґрунтових вод, а коливання їх в довготривалі періоди. Так, при поєднанні ряду суміжних вологих років рівень їх, як правило, різко підвищується на понижених ділянках з близьким рівнем ґрунтових вод, вода суцільно заповнює кореневозаселений шар грунту. В такі роки води часто виходять на поверхність, особливо в пониженнях ділянок. В заповненому водою грунті утворюється нестача кисню і створюються анаеробні умови, в результаті чого коренева система зазнає гнитя, насадження всихають або суховершинять.

Вміст вологи в грунті лісокультурних площ залежить від типу рослинної асоціації. %

Із викладеного слідує, що гідрологічний режим не зовсім сприятливий для росту культур і успішного заліснення не заліснених до даного часту територій господарства. Гідромеліоративні роботи в лісових масивах не проводились в зв'язку з відсутністю гідромеліоративного фонду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]