Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_практ_бакалавр.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор НУХТ

Професор ________С.В. Іванов

«__»_______20__р.

ПРОГРАМА

Виробничої практики студентів 4-го курсу

з напряму підготовки 6.050101 – «Комп’ютерні науки»

денної форми навчання

СХВАЛЕНО СХВАЛЕНО

Вченою радою факультету АКС Вченою радою НУХТ

Протокол №____ Протокол №____

Від «__»_____2012р. Від «__»_____2012р.

На засіданні кафедри

інформаційних систем

протокол №___

від «__» _____2012р.

Київ НУХТ 2012

Програма виробничої практики студентів 4-го курсу з напряму підготовки 6.050101 – «Комп’ютерні науки» денної форми навчання /Уклад. Л.Г. Загоровська, О.М. М’якшило, – К.: НУХТ, 2012. – с.

Укладачі: Л.Г. Загоровська, О.М. М’якшило – кандидати техн. наук

Відповідальний за випуск В.В. Самсонов, канд. техн. наук, проф.

ВСТУП 4

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ 4

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАКТИКИ 5

3. КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ 6

3.1. Обов’язки керівника практики від університету 6

3.2. Обов’язки керівника практики від підприємства 6

3.3. Обов’язки студента-практиканта 7

4. ЗМІСТ ПРАКТИКИ 7

5. КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ ПРАКТИКИ 9

6. ВИМОГИ ДО ЗВІТУ З ПРАКТИКИ 9

6.1. Структура звіту 9

6.2. Загальні вимоги до оформлення 10

7. ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРАКТИКИ 11

8. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 12

ДОДАТКИ 13

ВСТУП

Практика студентів є однією із основних форм навчального процесу, спрямованих на формування і виховання висококваліфікованих фахівців.

Основним навчально-методичним документом, що визначає проведення практики й регламентує навчальну діяльність студентів та роботу викладача, являється робоча програма виробничої практики. Програма розроблена відповідно до чинного керуючого документа – Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів освіти України, затвердженого наказом Міністра освіти України № 96 від 08.04.1993р. Дана програма забезпечує комплексний підхід до організації практичної виробничої підготовки, системності, неперервності й послідовності навчання студентів та являється основою для розроблення робочих програм практики, що враховують особливості баз практики та конкретні умови її проходження.

Бази практики вибираються кафедрою інформаційних систем згідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра з напряму підготовки «Комп’ютерні науки». Ними можуть бути адміністративні та виробничі відділи або служби підприємств харчової промисловості, науково-дослідних інститутів, проектних, комп’ютерних центрів, комерційних, банківських та інших установ, пов’язаних з діяльністю у сфері інформатизації, супроводження та розроблення комп’ютерних систем. За потреби практика може проводитись на кафедрі інформаційних систем, в центрі інформаційних технологій або інших підрозділах НУХТ. Місце практики вказується в направленні, що оформлюється й видається кожному студенту керівником практики від університету.

Навчальним планом підготовки бакалавра передбачено проведення практики у 9-му семестрі терміном 4 тижні. На практику направляються студенти, які не мають академічної заборгованості.

1. Мета і завдання практики

Метою виробничої практики є поглиблення та закріплення знань у випускника-бакалавра, одержаних при вивченні спеціальних дисциплін з методичного, математичного, програмного, технічного, інформаційного й організаційного забезпечення комп’ютерних систем (КС), ознайомлення з основами планування, управління, організації та контролю робіт, що виконуються при експлуатації КС.

У відповідності з поставленою метою виробничої практики студент зобов’язаний:

вивчити виробничу діяльність підприємства (установи) та проаналізувати техніко-економічні показники його роботи;

ознайомитись із заходами, спрямованими на підвищення продуктивності праці, механізації та автоматизації виробничих процесів, комп’ютеризації виробничої та управлінської діяльності;

ознайомитись з питаннями організації, планування та контролю на даному підприємстві (установі);

ознайомитися з заходами техніки безпеки та охорони праці;

вивчити організаційну структуру підприємства, виокремити структурний підрозділ та детальніше розібратися з його виробничою та управлінською діяльністю;

ознайомитись з паперовим та без паперовим документообігом у обраному підрозділі;

вивчити й проаналізувати стан комп’ютеризації підрозділу з метою виявлення проблем та задач, розв’язання та автоматизація яких будуть покладені в основу бакалаврської роботи;

зібрати матеріали для виконання курсових робіт ( проектів) з дисциплін по моделюванню та проектуванню систем, а також бакалаврської роботи; (краще не згадувати назви дисциплін, бо вони зміняться в наступному році).

набути навичок самостійної професійної роботи в середовищі трудового колективу.

2. Організація практики

Між університетом і підприємством (установою чи організацією) укладається договір, який є офіційним документом, що визначає умови проведення практики студентів.

Розподілення студентів за базами практики та призначення керівників від кафедри фіксується наказом по університету.

Перед від’їздом на практику кафедра проводить виробничі збори, на яких знайомить студентів з програмою практики й визначає організаційні заходи для її успішного виконання. Кожен студент отримує щоденник практики та направлення, що являється офіційним посвідченням студента на проходження практики.

Робоча програма практики є обов’язковою для виконання університетом, кафедрою, підприємством і студентом-практикантом. Як додаток до даної програми студенти мають отримати завдання від керівника практики, яке може лягти в основу курсових та бакалаврської робіт

Прибувши на базу практики, в перший день студент повинен подати направлення та щоденник у відділ кадрів, представитись керівникові підприємства чи структурного підрозділу, пройти інструктажі з техніки безпеки й охорони праці та зробити в щоденнику відмітку про прибуття на практику.

Наказом по підприємству (установі) студенти зараховуються практикантами і цим самим наказом призначається керівник практики від підприємства. З цього моменту на студента покладаються всі чинні правила та обов’язки внутрішнього розпорядку підприємства (установи).

Після загального ознайомлення з базою практики складається календарний план-графік проходження практики, який розміщується у щоденнику практики та погоджується з керівниками від кафедри й підприємства (установи).

Основні положення практики, правила оформлення та ведення щоденника наведені на його сторінках.