Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка менеджмент для МЗЕД.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
682.5 Кб
Скачать

124

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНIВЕРСИТЕТ

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГIЙ

Основи менеджменту методичнi вказiвки до вивчення дисципліни

для студентiв напряму підготовки 0502 „Менеджмент”

денної та заочної форм навчання

Усі цитати, цифровий

та фактичний матеріал,

бібліографічні відомості

перевірені. Написання одиниць

відповідає стандартам.

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри менеджменту

Протокол № 17

від 27.05.05 р.

Підпис(и) автора (ів)_______________

“____” ____________ 2005р.

Підпис зав. кафедри_______________

“____” ____________ 2005р.

Підпис рецензента________________

“____” ____________ 2005р.

Київ НУХТ 2006

Основи менеджменту: Метод. вказiвки до вивч. дисц. для студ напряму підготовки 0502 “Менеджмент” ден. та заоч. форм навчання / Уклад.: М.А. Міненко, О.П. Литвинюк. – К.: НУХТ, 2006. – 119 с.

Рецензент Т.Л. Мостенська д–р екон. наук

Укладачі: М.А. Міненко канд. екон. наук

О.П. Литвинюк

Відповідальний за випуск Т.Л. Мостенська д–р екон. наук, проф.

ЗМІСТ

1. Загальні відомості .…………………………………………………………..

4

2. Зміст занять з дисципліни ………………………………………………….

8

2.1. Лекційні заняття ………………………………………………………...

8

2.2. Практичні заняття ……………………………………………………………………………..

27

3. Знання та уміння, які повинен одержати студент після вивчення кожної теми дисципліни ………………………………………………………………………………….

32

4. Перелік практичних завдань, які повинен виконати студент для отримання необхідних практичних навичок з дисципліни ……………….

48

5. Методичні вказівки до позааудиторної самостійної роботи ………….

68

5.1. Тестові завдання ………………………………………………………..

68

5.2. Контрольна робота …………………………………………………….

95

5.3. Курсова робота …………………………………………………………

97

6. Контроль навчальної роботи з дисципліни ………………………………………….

102

6.1. Зміст модулів дисципліни, їх оцінювання в балах і форми поточного контролю знань ………………………………………………………….

102

6.2. Зміст модулів курсової роботи дисципліни, їх оцінювання в балах і форми поточного контролю знань ……………………………………..

110

6.3. Критерії оцінювання знань студентів …………………………………………….

111

7. Запитання для підготовки до іспиту ………………………………………

112

8. Практичні завдання до іспиту ………………………………………………………………...

114

Література………………………………………………………………………………………………………

117

1. Загальні відомості

Предметом дисципліни "Основи менеджменту” є вивчення змісту, історії розвитку і ролі менеджменту в сучасних ринкових відносинах, основ наукової організації управлінської праці для забезпечення ефективної діяльності підпорядкованого персоналу на науковій основі з урахуванням сучасних вимог.

Мета вивчення дисципліни: оволодіти відповідним рівнем знань, що дасть можливість розуміти процес управління підприємством, складові цього процесу, їх взаємозв’язок для ефективного використання ресурсного забезпечення при прийнятті та реалізації управлінських рішень; набути вмінь і навичок для виконання практичних завдань в реалізації елементів процесу управління підприємством.

Завдання дисципліни: розуміння процесу управління підприємством, його складових та взаємозв’язку між ними; ефективне використання ресурсів підприємства для забезпечення виконання виробничих завдань у процесі управління; набуття навичок для прийняття раціональних управлінських рішень залежно від сформованої проблеми, можливості залучення для її вирішення ресурсного потенціалу підприємства, навичками для створення та організаційної розбудови підприємства.

Дисципліна “Основи менеджменту” пов’язана з дисциплінами, які відповідно до навчального плану спеціальності формують відповідний рівень знань, умінь і навичок майбутнього управлінця.

Внаслідок вивчення дисципліни студент повинен:

знати зміст, історію розвитку та роль менеджменту; організацію в системі менеджменту; теорію управління і організацію управлінської праці; функції менеджменту; планування, організацію взаємодії, мотивацію та контроль як функції менеджменту; процес прийняття рішень та комунікації у менеджменті; трудовий колектив як об'єкт управління; соціально–психологічні аспекти особи; основні прийоми професійного спілкування в системі «керівник–підлеглий»; керівництво в організації; організацію роботи керівника.

уміти: організувати створення та побудову підприємства залежно від місії та визначених цілей; провести аналіз факторів внутрішнього та зовнішнього середовища, їх взаємозв’язок та ефективність впливу на діяльність підприємства; розробити план заходів для реалізації намічених цілей та організувати їх ресурсне забезпечення і своєчасне виконання; розробити систему мотивації та контролю для працівників підприємства; використовуючи ресурсне забезпечення підприємства, існуючі комунікаційні зв’язки, забезпечити прийняття раціональних управлінських рішень; аналізувати етапи створення та розвитку трудового колективу, оцінювати та налагоджувати необхідний мікроклімат з урахуванням соціально–психологічних характеристик його членів для забезпечення ефективної діяльності підприємства; організовувати роботу керівника з використанням основних напрямів наукової організації праці та елементів сучасного “самоменеджменту”.

Вивчення дисципліни „Основи менеджменту” сприяє формуванню у студентів професіоналізму, творчої активності, підприємництва, самостійності в процесі розробки та прийняття рішень, організованості, діловитості, готовності працювати в умовах ринкової економіки, вихованню професійної етики.

Основні форми організації навчання у вивченні курсу: лекції, практичні заняття, консультації, самостійна робота студентів.

Форми контролю опанування програми: самоконтроль, тестування, практичні завдання, залік, курсова робота та підсумковий екзамен за весь курс вивчення дисципліни.

Самоконтроль здійснюється студентами після вивчення теоретичного матеріалу шляхом відповіді на контрольні запитання тестів.