Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка мод и мет пр реш.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
740.35 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті

Методичні вказівки

До вивчення дисципліни

Та виконання контрольної роботи

для студентів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”

напряму 0501 „Економіка і підприємництво”

всіх форм навчання

Всі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання одиниць відповідає стандартам.

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри менеджменту

Протокол № 6

від 15 червня 2010 р.

Автор Мазник Л.В.

Зав. кафедрою Мостенська Т.Л.

Рецензент Духновська Л.М.

Київ НУХТ 2010

Методи і моделі прийняття рішень в аналізі та аудиті: Метод. вказівки до вивчення дисципліни та викон. контрольної роботи для студ. спец. 7.050106 “Облік і аудит” напряму 0501 „Економіка і підприємництво” всіх форм навчання / Укл. Л.В. Мазник – К.: НУХТ, 2010. – 30 с.

Рецензент Л.М. Духновська, к.е.н., доц.

Укладач Л.В. Мазник, к.е.н., доц.

Відповідальний за випуск Т.Л. Мостенська, д-р екон. наук., проф.

1. Загальні відомості

Робоча програма та методичні вказівки до вивчення дисципліни “Методи і моделі прийняття рішень в аналізі та аудиті” призначені для студентів факультету “Обліку, фінансів та підприємницької діяльності” денної, заочної, 2-ї вищої освіти для вивчення основних моделей і методів, які використовуються для забезпечення вимог наукової обґрунтованості та оптимальності управлінських рішень.

Програма вивчення нормативної дисципліни „Методи і моделі прийняття рішень в аналізі та аудиті” складена у відповідності до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою спеціаліста з напряму підготовки 0501 „Економіка і підприємництво”, і охоплює всі змістовні модулі, визначені анотацією та передбачені стандартом.

Предмет навчальної дисципліни. Дисципліна “Методи і моделі прийняття рішень в аналізі та аудиті” призначена для вивчення основних принципів і методичних підходів до прийняття управлінських рішень, застосування яких забезпечує найвищий рівень ефективності процесу прийняття рішення та отриманих результатів.

Мета дисципліни – сформувати у студентів систему знань з бухгалтерського обліку, економічного аналізу для підготовки проектів управлінських рішень, оцінки та відбору альтернативних варіантів управлінських рішень.

Завдання дисципліни – навчити студентів основам теорії прийняття управлінських рішень, методиці підготовки проектів рішень за напрямами управлінської діяльності, застосовувати моделювання в управлінні для підвищення ролі кількісних оцінок і кількісного аналізу результатів рішення, що приймається. Дисципліна “Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті” дає основи знань з сутності, принципів і вимог до управлінських рішень, системного аналізу управлінських проблем, методологічних основ підготовки проектів управлінських рішень, аналізу варіантів і підготовки проектів управлінських рішень, моделей і методів аналізу інвестицій в основні засоби та фінансових інвестицій, ситуаційного аналізу при прийнятті управлінських рішень, моделей та методів управління матеріальними запасами, моделей фінансового управління, методів прийняття стратегічних управлінських рішень, методів прийняття рішень у прогнозуванні розвитку підприємства, методів прийняття рішень в умовах ризику та невизначеності. Рівень знань та практичні навички спеціалістів з методики прийняття рішень впливають на ефективність діяльності підприємства та вдосконалюють процес прийняття рішень на основі адекватного інформаційного забезпечення цього процесу, забезпечують покращення організації виконання рішень, а також підвищення ефективності контролю за виконанням рішень. Дисципліна “Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті” вимагає глибоких теоретичних знань з економічного моделінгу та практичних навичок застосування методик прийняття рішень. Дисципліна призначена надати цей комплекс знань майбутньому фахівцю.

Дисципліна “Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті” пов’язана, в першу чергу, з циклом економічних та спеціальних дисциплін, зокрема, “Бухгалтерський облік”, “Аудит”, “Організація і методика аудиту”, “Економічний аналіз”, “Економіка підприємства”, “Статистика”, “Менеджмент”, “Страхування”, “Фінанси”, “Господарське законодавство”, “Етика ділового спілкування”, а також базується на основах знань та новітніх досягненнях з циклу природничих та гуманітарних дисциплін.