Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЗ модуль_АУ_ДГУ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

Тема № 4. Представництво адвоката у цивільному процесі

Лекція – 4 години

Практичні заняття – 4 години

Методичні рекомендації

По даній темі передбачається чотирьохгодинна лекція, самостійна робота та 4 години практичних занять. При вивченні даної теми студенту необхідно уяснити, що в цивільному процесі адвокат виконує одночасно функції правозаступництва й представництва, а в процесуальному представництві адвоката поєднуються два види правовідносин – між адвокатом і особою, інтереси якої він представляє, а також між адвокатом і судом.

В процесі самостійної роботи та при підготовці до практичних занять студентам необхідно засвоїти поняття представництва в суді та його види, роль адвоката в цивільному процесі та його повноваження.

Готуючись до практичного заняття, крім вивчення окремих норм Цивільного процесуального кодексу України необхідно звернутись до відповідних норм Цивільного кодексу України, Закону України “Про виконавче провадження” та інших.

На практичних заняттях студенти письмово складають документи правового змісту, вирішують та обговорюють задачі з посиланням на відповідні нормативно – правові акти.

Практичне заняття № 1

Тривалість - 2 години

Питання для самостійного вивчення

1. Адвокат як правозахисник і представник в цивільному процесі.

2. Порядок оформлення повноважень адвоката на здійснення представництва в цивільному процесі.

3. Участь адвоката як представника у наказному провадженні.

4. Участь адвоката як представника у позовному провадженні

5. Участь адвоката як представника в окремому провадженні.

Тематика рефератів

1. Поняття представництва в суді та його види.

2. Участь адвоката при пред’явленні заяви про видачу судового наказу, позову у позовному провадженні та заяви в окремому провадженні у цивільних справах.

3. Участь адвоката у наказному, позовному та окремому провадженнях.

План заняття

1. Заслухати і обговорити повідомлення “Участь адвоката у наказному, позовному та окремому провадженнях”.

2. Підготувати позовну заяву про спір у справі, що випливає з шлюбно – сімейних відносин:

Петренко Анатолій Олександрович дванадцять років перебуває у шлюбних відносинах з Петренком Мариною Миколаївною. Шлюб зареєстрований у Жовтневому районному відділі реєстрації актів цивільного стану м. Дніпропетровська. У них двоє неповнолітніх дітей.

Петренко А. О. з самого початку їхнього сімейного життя випивав, пізніше почав бешкетувати, ображати дружину. Неодноразово бив її, погрожував убивством. На поведінку чоловіка Петренко А.О. скаржилася до Жовтневого райвідділу внутрішніх справ м. Дніпропетровська.

У 2001 р. подружжя припинило спільне життя, хоча проживали й проживають в одному будинку за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.. Тиха, будинок № 5. Сварки в їхньому будинку тривають й досі. Це можуть підтвердити сусіди Дергачова І. В., яка проживає в будинку № 7 по вул. Тиха та Горбенко О.І., яка проживає на тій же вулиці в будинку № 9.

Суперечок щодо майна немає.

Громадянка Петренко М. М. просить адвоката скласти позовну заяву до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська про розірвання шлюбу.

3. Вирішити задачу:

Адвокат прийняв доручення на ведення справи у суді по відшкодуванню шкоди, заподіяної клієнтові у дорожньо - транспортній пригоді. У судовому засіданні з’ясувалося, що цей адвокат захищав відповідача у цій справі раніше в кримінальному процесі як обвинуваченого по цій дорожньо - транспортній пригоді.

Яке рішення повинен прийняти суд ?