Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЗ модуль_АУ_ДГУ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

Тема № 3. Участь адвоката у кримінальному процесі

Лекція – 4 години

Практичні заняття – 4 години

Методичні рекомендації.

По даній темі передбачається чотирьохгодинна лекція, самостійна робота та 4 години практичних занять. В процесі самостійної роботи та при підготовці до практичних занять студентам необхідно засвоїти положення статей 29, 59, 62, 63, п. 14 статті 92 та п. п. 4, 6 статті 129 Конституції України в частині забезпечення у кримінальному процесі підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист, презумпції невинуватості, принципу змагальності, ролі адвоката у кримінальному процесі, його прав і обов’язків.

Готуючись до практичного заняття, крім вивчення окремих норм Кримінально - процесуального кодексу України необхідно звернутись до відповідних норм і Кримінально – виконавчого кодексу України.

На практичних заняттях студенти письмово складають документи правового змісту, вирішують та обговорюють задачі з посиланням на відповідні нормативно – правові акти.

Практичне заняття №1

Тривалість - 2 години

Питання для самостійного вивчення

1. Забезпечення у кримінальному процесі підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист.

2. Способи та порядок залучення адвоката як захисника у кримінальній справі.

3. Обов’язкова участь захисника у кримінальній справі.

4. Відмова від захисника і його заміна у кримінальній справі.

5. Порядок запрошення і призначення захисника у кримінальній справі.

6. Обставини, що виключають участь захисника у кримінальній справі.

7. Підстави і порядок усунення захисника від участі у кримінальній справі.

Тематика рефератів

1. Роль адвоката у кримінальному процесі.

2. Участь адвоката при проведенні дізнання, досудового слідства та його обов’язки і права.

3. Участь адвоката в розгляді кримінальної справи в суді першої інстанції та його обов’язки і права.

План заняття

1. Заслухати і обговорити повідомлення “Роль адвоката у кримінальному процесі”.

2. Адвокат при ознайомлені з матеріалами кримінальної справи в порядку статті 218 КПК України встановив, що при пред’явленні підзахисному у віці до 18 років обвинувачення його захищала К., яка не має свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, і зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності. К. має вищу юридичну освіту, з нею законним представником неповнолітнього обвинуваченого укладено угоду про надання юридичної допомоги і вона допущена до участі у справі постановою слідчого. К. надала органам досудового слідства ксерокопії диплома про вищу освіту, свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності фізичної особи, свідоцтва про сплату єдиного податку, в яких вказано вид діяльності – юридичні послуги.

Захисник – адвокат заявив клопотання про усунення порушення органами досудового слідства вимог статей 44, 45 КПК України.

На підтвердження своєї правової позиції адвокат зазначив наступне.

Згідно зі ст. 45 КПК України участь захисника при провадженні дізнання, досудового слідства і в розгляді кримінальної справи в суді першої інстанції є обов’язковою у справах осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочину у віці до 18 років – з моменту визнання особи підозрюваною чи пред’явлення їй обвинувачення.

Захисником згідно з ч. 2 ст. 44 КПК України може бути особа, яка має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в Україні та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Закріпивши у ч. 1 ст. 59 Конституції України право кожного на одержання правової допомоги і вільний вибір захисника, держава відповідним чином гарантує при цьому належну кваліфікацію юристів, які можуть надавати юридичну допомогу. Категорії, що свідчать про належний рівень професійної кваліфікації особи, яка допускається до такого захисту, повинна визначити Верховна Рада України як єдиний законодавчий орган. На цей час немає закону щодо професійних критеріїв інших фахівців у галузі права, організаційно – правових форм, які забезпечують надання ними кваліфікованої юридичної допомоги в кримінальному процесі.

Чи є обґрунтованою правова позиція адвоката? Якщо так, то необхідно підготувати клопотання захисника.

3. Вирішити задачу:

Слідчий райвідділу внутрішніх справ виніс постанову про усунення від участі у справі захисника - адвоката Петренко С.В., запрошеного рідними обвинуваченого за ч. 2 ст. 296 КК України Дергачова В.І., на тій підставі, що Петренко С. В. у 2007 році розслідував справу, по якій Дергачов був засуджений за ч. 1 ст. 141 КК України.

Чи законне рішення слідчого ?