Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_plani_seminariv_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Загальні методичні рекомендації

Конституційне право України – це спеціальна навчальна дисципліна, метою якої є вивчення однойменної галузі і науки національного права, ознайомлення студентів з основними поняттями, якими оперує наука конституційного права, з конституційно-правовими основами побудови українського суспільства і держави, здійснення повновладдя народу України, основами правового статусу особи в Україні, системою та принципами організації та діяльності органів державної законодавчої, виконавчої, судової влади та органів місцевого самоврядування, їх повноваженнями.

Конституційне право України є провідною фундаментальною галуззю національного права. Його норми регулюють найважливіші суспільні відносини, що стосуються основ конституційного ладу України, правового статусу людини і громадянина, територіального устрою держави, способу організації і діяльності державних органів та місцевого самоврядування. Сучасний етап суспільного і державного розвитку України характеризується підвищенням рівня конституційно-правового регулювання, що обумовлено будівництвом суверенної, демократичної, соціальної і правової держави. Активізація демократичних процесів у формуванні громадянського суспільства в Україні, створення дієвого механізму реалізації народного, державного і національного суверенітетів, здійснення публічної влади на конституційній основі обумовлюють необхідність глибокого і всебічного оволодіння студентами знаннями з конституційного права України відповідно до Програми навчальної дисципліни «Конституційне право України», текст якої наводиться у цьому посібнику.

Засвоєння програмних питань конституційного права України є обов’язковим для кожного студента і здійснюється через різні форми навчальної роботи: лекції, семінарські та практичні заняття, самостійну роботу студентів.

Успішне оволодіння конституційним правом України базується на вивченні рекомендованої навчальної і наукової літератури, засвоєнні положень Конституції України, відповідних рішень Конституційного Суду України, окремих законів та інших нормативно-правових актів.

У цьому методичному посібнику наводиться загальний список рекомендованої для вивчення навчальної і наукової літератури, а також до кожної окремої теми курсу навчальної дисципліни «Конституційне право України».

Однією з найважливіших форм навчального процесу є семінарські заняття. Вони проводяться з метою здійснення поточного контролю за знаннями студентів, сприяння ефективному засвоєнню ними курсу конституційного права України, набуття вмінь користування спеціальною юридичною літературою, нормативно-правовими актами та навичок аналітичного підходу до прийняття рішень з конкретних юридичних ситуацій.

На семінарські заняття виносяться основні питання тем курсу. Їх опрацювання здійснюється шляхом загальної групової дискусії з кожного питання семінару, заслуховування та обговорення рефератів, обговорення недоліків виконаних самостійно студентами практичних завдань.

Програмні питання курсу конституційного права України, що не виносяться на семінарські заняття, вивчаються студентом самостійно.

В ході підготовки до семінару студент повинен з'ясувати план заняття, прочитати конспект лекцій з теми семінару і відповідні розділи підручника, ознайомитись з рекомендованою до теми літературою, опрацювати нормативно-правовий матеріал, законспектувати рекомендовані нормативно-правові акти. Конспектом нормативно-правових актів студент може користуватись під час відповіді на семінарському занятті, а у кінці семестру має його здати викладачу для перевірки, за результатами якої бали будуть враховані у підсумковому семестровому рейтингу знань студента.

Готуючись до виступу на семінарі, студентам рекомендується скласти докладний план або тези виступу, якими можна користуватись під час виступу.

Якщо планом семінарського заняття передбачено виконання практичного завдання, його обов'язково треба виконати письмово з посиланням на конкретні статті Конституції або відповідних законів України.

Викладач може доручити студентам підготовку рефератів або есе з окремих тем або питань теми з наступним обговоренням на семінарі.

Обговорення питань на семінарському занятті ведеться у формі вільної дискусії, тому кожен студент повинен уважно слухати доповіді всіх учасників семінару і має право виступити з доповненням або виправленням відповіді попередніх виступаючих.

Якщо студент не підготувався до семінару або пропустив його, він повинен відпрацювати відповідну тему у викладача, який веде семінарські заняття в групі. За погодженням з викладачем студент може підготувати реферат з пропущеної теми конституційного права.

З метою поточного контролю за засвоєнням курсу конституційного права України передбачається проведення контрольних робіт за змістовними модулями.

За підсумками вивчення курсу конституційного права України семестровий контроль знань студентів першого курсу у другому семестрі проводиться у формі заліку, а студентів другого курсу у третьому семестрі - у формі семестрового екзамену.

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ»

Затверджена ректором Дніпропетровського національного університету

25 березня 2003 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]