Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_plani_seminariv_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Тема 1. Конституційне право України - провідна галузь

національного права

Поняття і предмет конституційного права України як галузі права України. Співвідношення термінів «конституційне право» і «державне право». Структура предмета конституційного права. Місце та роль конституційного права в системі права України. Методи конституційного права України.

Конституційно-правові норми: поняття, види та особливості. Структура конституційно-правової норми. Підстави класифікації конституційно-правових норм.

Конституційно-правові відносини та їх особливості Види конституційно-правових відносин. Суб'єкти та об'єкти конституційно-правових відносин. Юридичні факти як підстави виникнення, зміни і припинення конституційно-правових відносин.

Джерела галузі конституційного права України. Система нормативних джерел галузі конституційного права України. Місце Конституції України та конституційних законів у системі джерел галузі конституційного права, міжнародні договори, конституційно-правові договори. Рішення та висновки Конституційного Суду України, Регламент Верховної Ради України, Регламент Конституційного Суду України, постанови Верховної Ради України, укази Президента України, рішення Центральної виборчої комісії, постанови Кабінету Міністрів України, нормативні акти органів місцевого самоврядування як джерела конституційного права України. Колізії в конституційному праві.

Система галузі конституційного права. Поняття та види конституційно-правових інститутів. Загальні, головні конституційно-правові інститути, субінститути (підінститути) та початкові (прості) інститути. Специфіка окремих конституційно-правових інститутів.

Реалізація норм конституційного права України: використання, дотримання, виконання, застосування.

Тлумачення норм конституційно-правових норм.

Відповідальність в конституційному праві. Поняття та характер конституційно-правової відповідальності. Ретроспективна і позитивна конституційна відповідальність. Суб'єкти та підстави конституційно-правової відповідальності. Конституційно-правова відповідальність посадових осіб та органів публічної влади.

Навчальна дисципліна «Конституційне право України».

Тема 2. Наука конституційного права України

Поняття, предмет, система і джерела науки конституційної о права України. Методологія науки конституційного права України. Функції науки конституційного права України.

Становлення науки конституційного права в Україні та основні напрями її розвитку на сучасному етапі.

Тема 3. Конституція України - Основний Закон держави

Поняття і сутність конституції як Основного закону держави та суспільства. Юридична і фактична конституція. Формальна конституція. Матеріальна конституція. Реальна конституція. Класифікація конституцій за різними ознаками.

Історичні етапи світового конституційного процесу і відповідні їм моделі конституцій.

Поняття конституціоналізму як теорії і практики конституційного будівництва суспільства і держави. Конституціоналізм в Україні: зародження та основні етапи розвитку.

Прийняття конституції. Особливий суб'єкт прийняття конституції. Установчий характер конституційних положень. Місце конституції в системі національного законодавства. Значення Конституції України для розвитку української державності.

Історія конституційного розвитку України. Перша конституція Української незалежної держави - Конституція УНР від 29 квітня 1918 року. Конституції України радянського періоду. Основні етапи та напрямки новітньої конституційної реформи в Україні. Особливості розробки, обговорення та прийняття Конституції У країни 1996 року.

Загальна характеристика і структура Конституції України 1996 року. Відповідність Конституції України 1996 року сучасним моделям конституцій у світі.

Функції і принципи Конституції України та їх загальна характеристика. Юридичні властивості Конституції України. Пряма дія норм Конституції України. Стабільність Конституції України. Порядок внесення змін та доповнень до Конституції України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]