Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поруш. обміну р-н.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.57 Mб
Скачать

Тема 2. Порушення вуглеводного обміну. Цукровий діабет. І. Актуальність теми

Порушення вуглеводного обміну є провідною ланкою у патогенезі багатьох захворювань. Найчастішою причиною патології вуглеводного обміну є розлади нейро-гормональної регуляції. Патологія вуглеводного обміну стосується розладів як катаболізму, так і анаболізму вуглеводів. Порушення катаболізму вуглеводів може виникати на етапах перетравлення і всмоктування вуглеводів, гліконеогенезу й глікогенолізу в печінці та подальшого перетворення глюкози шляхом гліколізу. Порушення анаболізму вуглеводів характеризується розладами синтезу й депонування глікогену в печінці, зокрема, глікогенезу (при міастенії, гіпоксії), посиленням глікогенолізу (охолодження, перегрівання, біль, підвищення емоцій), гліконеогенезу у випадку цукрового діабету.

Цукровий діабет, на який потерпає до 4% населення земної кулі, є найчастішою та тяжкою формою патології вуглеводного обміну. Його перебіг супроводжується суттєвими порушеннями всіх різновидів обміну речовин, особливо вуглеводного, кетоацидозом, прогресуючим ураженням судинного русла (капілярів нирок, сітківки, атеросклероз), периферичних нервів з наступною інвалідизацією працездатних осіб. Знання основних механізмів порушення вуглеводного обміну, етіології та патогенезу цукрового діабету є необхідною умовою для діагностики і патогенетичної терапії таких хворих.

Іі. Конкретні цілі

  1. Знати причини та механізми порушення нейро-гуморальної регуляції вуглеводного обміну.

  2. Роль генетичних факторів у виникненні цукрового діабету.

  3. Механізм розвитку основних проявів та наслідків цукрового діабету.

  4. Сучасні підходи в лікуванні цукрового діабету.

  5. Заходи щодо профілактики цукрового діабету.

Ііі. Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін

Отримані навики

Нормальна анатомія, гістологія

Будова органів ендокринної системи.

Нормальна фізіологія

Участь ендокринних залоз в регуляції вуглеводного обміну

IV. Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття

1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін

Визначення

Гіпоглікемія

зменшення концентрації глюкози в плазмі крові нижче 4 ммоль/л з розвитком клінічних симптомів, пов’язаних з порушенням постачання глюкозою головного мозку (головний біль, нездатність зосередитися, втома, неадекватна поведінка, галюцинації, судоми, гіпоглікемічна кома) та активацією симпатоадреналової системи (посилене потовиділення, тремтіння, відчуття голоду)

Гіперглікемія

збільшення вмісту глюкози в плазмі крові (понад 6,66 ммоль/л при визначенні методом Гагедорна-Йєнсена) внаслідок збільшення надходження глюкози в кров або порушення її використання периферичними тканинами

Цукровий діабет (визначення

ВООЗ, 1987)

хвороба, яка в нелікованому стані виявляється хронічним збільшенням вмісту глюкози в крові – гіперглікемією та розладами усіх видів обміну речовин

Діабетична кетонемічна кома

зумовлена розвитком ацидозу та інтоксикації внаслідок збільшення вмісту кетонових тіл у крові з

Діабетична гіперосмолярна кома

спричинена дегідратацією головного мозку внаслідок високого ступеня гіперглікемії

Діабетична лактацидемічна кома

зумовлена нагромадженням молочної кислоти та розвитком ацидозом.

Макроангіопатії при цукровому діабеті

характеризуються прискореним розвитком атеросклерозу в артеріях хворих на цукровий діабет з ураженням артерій серця, головного мозку і нижніх кінцівок. та розвитком відповідних ускладнень (інфаркт міокарда, інсульт, гангрена)

Мікроангіопатії при цукровому діабеті

ураження судин мікроциркуляторного русла (артеріол, капілярів найчастіше нирок і сітківки очей), що утрудняє обмін речовин між кров’ю і тканинами (діабетична нефропатія, діабетична ретинопатія).

Нейропатії при цукровому діабеті

специфічне ураження нервових провідників, котре виявляється розладами чутливості, вегетативних і рухових функцій, нервової трофіки.