Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поруш. обміну р-н.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.57 Mб
Скачать

Література

Основна:

  1. Патофізіологія: підручник / За ред. М.Н.Зайка, Ю.В.Биця. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Медицина, 2008. – 704 с.

  2. Патологическая физиология. Учебник для студентов фарм. вузов. Изд. 2-е, перераб. и доп. / под ред. проф. А.И.Березняковой – Винница: Нова Книга, 2008. – 328 с.

  3. Шлопов В.Г. Патологічна анатомія. Підручник. – Вінниця: НОВА КНИГА, 2004. – 768 с.

  4. Матеріали лекцій.

Додаткова:

  1. Атаман О.В. Патологічна фізіологія в запитаннях і відповідях. Навчальний посібник / Вид.2-ге, доопрац. і доп. – Вінниця: Нова Книга, 2007. – 512 с.

  2. Боднар Я.Я., Файфура В.В. Патологічна анатомія і патологічна фізіологія людини: Підручник. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. – 494 с.

  3. Струков А.И., Серов В.В. Патологическая анатомия. – М.: Медицина, 2000. – 656с.

  4. Збірник завдань для підготовки до тестового екзамену з природничо-наукових дисциплін «Крок-1. Загальна лікарська підготовка» / Кол. авторів; За ред. В.Ф. Москаленка, О.П. Волосовця, І.Є. Булах, О.П. Яворовського, О.В. Романенка, Л.І. Остапюк. - К.: Медицина, 2004. - 368с.

  5. Мусил Я. Основы биохимии патологических процессов / Перев. с чешск. М.: Медицина.- 1985.

  6. Мак-Мюрей У. Обмен веществ у человека / М. 1980.

  7. Robbins and Cotran pathologic basics of disease. Eg.by V.Kumar, A.K. Abbas, N.Fausto. – Philadelphia: Elsevier Saunders, 2005. – 1525 p.

Тема 4. Порушення водно-сольового обміну і обміну мікроелементів. І. Актуальність теми

Всі реакції обміну речовин відбуваються на мембранах або у водних розчинах. Активність ензимів, чутливість рецепторів та електрофізіологічні процеси на мембранах клітин залежать від водно-електролітного оточення. В зв’язку з цим, виключне значення для метаболізму як засобу підтримання гомеостазу мають вода і іони. Зміна кількості води і електролітів в організмі порушує протікання хімічних та фізико-хімічних процесів, об'ємні співвідношення між кров'ю, клітинами та позаклітинним простором і, як наслідок, функціонування тканин.

Патологія водно-електролітного обміну проявляється розвитком гіпо-, та гіпергідрії та набряку. В даний час відомі основні закономірності обміну рідини між судинами і тканинами, деякі нейрогуморальні механізми регуляції кількості води і електролітів в організмі, порушення яких приводить до виникнення цих патологічних станів. Порушення водно-електролітного обміну, особливо набряк, спостерігаються при багатьох захворюваннях, ускладнюючи їх протікання. Так, набряки деяких органів, наприклад головного мозку, легень, водянка порожнин (серцевої сорочки, плевральної, черевної) можуть викликати дуже важкі розлади життєво важливих функцій. Власне, питання патогенезу набряку, що є найбільш складними в даній проблемі, підлягають вивченню на практичному занятті.

Іі. Конкретні цілі

  1. Знати визначення гіпо- і гіпергідрії, набряку, дії факторів, що відіграють певну роль у їх виникненні.

  2. Вміти пояснити механізми розвитку набряку при захворюваннях серця, нирок, при голодуванні, запаленні.

  3. Вміти виділяти патогенетичні фактори (зміни співвідношення колоїдного і гідростатичного тиску крові, кислотність середовища, інтоксикації ) в розвитку набряку при різних патологічних станах і процесах.

ІІІ. Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін

Отримані навики

1. Біологія

будова клітини, обмін води і електролітів

2. Неорганічна хімія

електроліти

3. Нормальна анатомія

анатомічна будова виділь ної системи

4. Нормальна фізіологія

функції травної, видільної, ендокринної систем, регуляція обміну води і електролітів