Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цигилик пидпр 152-185.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Теоретичні положення

Законодавча база України, сформована протягом останніх років, дозволяє підприємцю створити (заснувати) підприємство з будь-якою формою власності. Створення нових підприємств у системі ринкових відносин, як правило, здійснюється через заснування малих організаційних утворень підприємницької діяльності - малих підприємств. Малі підприємства (організаційні утворення малого бізнесу) можуть створюватися на основі будь-якої форми власності фізичними і юридичними особами (державними, орендними, кооперативними, спільними, акціонерними підприємствами, господарськими асоціаціями, громадськими організаціями та їх підприємствами, державними органами, вповноваженими управляти державним майном). Перелічені фізичні й юридичні особи можуть бути засновниками малого підприємства, тобто тими, хто приймає рішення про його створення.

158

Малі підприємства можуть створюватися на базі структурних підрозділів діючих підприємств, а також шляхом заснування нових організаційно-господарських утворень.

Конкретним засновником малого підприємства можуть виступати як один громадянин, так і члени його сім'ї або інші особи, котрі спільно ведуть підприємницьку діяльність. Якщо мале підприємство створюється однією фізичною особою або сім'єю, то воно вважатиметься індивідуальним чи приватним підприємством. Коли ж мале підприємство засноване двома або більшою кількістю громадян, то воно може мати статус кооперативу, повного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю (з позначкою ЛТД), акціонерного товариства.

Відповідно до чинного законодавства кількість засновників і створюваних ними підприємств не обмежується. Зафіксовано лише розмір статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю та акціонерного товариства. Він має дорівнювати сумам, відповідно еквівалентним 625 і 1250 мінімальним заробітним платам, виходячи з мінімальної ставки на момент створення названих товариств.

Засновники мають виконати кілька функцій у процесі створення нового підприємства. До них, зокрема, належать:

• визначення виду підприємства та його назви;

• обґрунтування предмета і мети діяльності;

• визначення управлінської структури і межі її компетенції. Для малого підприємства у формі акціонерного товариства

законом України «Про господарські товариства» передбачені обов'язкові вимоги до змісту документів про заснування. До таких вимог належать відомості про:

- вид товариства;

- предмет і мету діяльності;

- склад засновників і учасників (членів);

— повну назву і місцезнаходження;

— розмір і порядок формування статутного фонду товариства; — порядок розподілу доходів і збитків;

— склад і компетенцію органів управління;

— порядок прийняття рішень щодо внесення змін у документи заснування, а також про ліквідацію або реорганізацію товариства.

159

Важливим етапом організації малого підприємства є укладання засновницького договору. Основні його розділи такі:

• предмет договору;

• зобов'язання;

• права і відповідальність;

• порядок розв'язання суперечок;

• розмір статутного фонду;

• юридична адреса.

У статуті малого підприємства у формі акціонерного товариства подаються відомості про категорії акцій та їх номінальну вартість.

У документах про заснування товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, що є однаковими для обох видів товариств, необхідно додавати інформацію про розмір частки кожного з учасників, розмір, склад та порядок вкладення ними (учасниками) внесків.

У документах обох видів товариств відображається порядок участі акціонерів в управлінні, внесення додаткових коштів, розподіл прибутку, величина резервного фонду.

Статут малого підприємства розробляють і затверджують засновники. Він є юридичним документом, що визначає діяльність підприємства. У статуті наводиться повна характеристика напрямів діяльності підприємства:

• мета і основні завдання;

• правова основа діяльності;

• перелік майна і коштів;

• взаємовідношення з бюджетом;

• формування і розподіл доходу (прибутку);

• управління підприємством;

• реорганізація і припинення діяльності підприємства. У статуті також визначаються: вид підприємства, його повна назва, місцезнаходження, товарний знак тощо.

5. Узгодження розроблених документів з групою експертизи.

6. Державна реєстрація підприємства.

160