Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цигилик пидпр 152-185.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

11. Чим повинно володіти підприємство для організації свого функціонування.

Кожне підприємство має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку зі своєю назвою, товарну марку у вигляді терміна, малюнка або їх комбінації. Використання товарної марки забезпечує правовий захист, сприяє створенню відповідного іміджу, рекламі підприємства.

Майно підприємства складають основні та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства. Це майно підприємства належить йому на правах власності або повного господарського відання (володіння, користування, розпорядження на власний розсуд та інші дії, які не суперечать статуту підприємства). Джерелами формування майна підприємства є: грошові та матеріальні внески засновників; доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності; доходи від цінних паперів; кредити банків та інших кредиторів; капітальні вкладення і дотації з бюджету; надходження від роздержавлення і приватизації власності; придбання майна іншого підприємства чи організації; безплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств, окремих громадян тощо.

180

Підприємству надається право, якщо інше не передбачено статутом, передавати безплатно, обмінювати, здавати в оренду громадянам та іншим підприємствам засоби виробництва і матеріальні цінності з дозволу власника або уповноваженого ним органу. Володіння і користування землею та іншими природними ресурсами підприємство здійснює у встановленому порядку за плату з умовою своєчасного проведення природоохоронних заходів за рахунок власних коштів або інших джерел. Підприємство має право випускати, купувати і продавати власні цінні папери юридичним особам та громадянам України чи інших держав.

12. Резерви підвищення ефективності підприємницької діяльності.

Ефективність діяльності підприємства в умовах ринкової економіки визначається багатьма обставинами: правильним встановленням кількості, якості та асортименту продукції; вибором оптимальної технології і організації виробництва; своєчасним і раціональним ресурсним забезпеченням; розміром основного і оборотного капіталу; формами та методами реалізації продукції.

В умовах ринкової системи господарювання діапазон цих чинників дуже широкий. Тому кожне підприємство повинно забезпечити їх оптимальне поєднання, що передбачає дотримання відповідних форм і методів їх внутрішнього взаємоузгодження. Такою формою є планування виробничої та господарської діяльності підприємства. Досвід країн з розвинутою ринковою економікою свідчить, що в умовах ринку з жорсткою конкуренцією планування господарсько-виробничої діяльності — головна умова виживання та економічного зміцнення підприємств, оскільки дає змогу найповніше використати ресурси, комплексно й швидко вирішити питання виробництва продукції з урахуванням попиту і пропозиції на ринку.

181

Відповіді на контрольні питання до заняття №4

"Оформлення взаємовідносин із банком (укладання угод

на здійснення розрахунково-касового обслуговування та

надання кредитів) "

1. Банк, його сутність і роль у розвитку підприємництва.

Банк - це кредитно-фінансова установа, фінансовий посередник, який акумулює тимчасово вільні кошти, надає їх у кредит, здійснює розрахунки та інші фінансові операції. Сукупність різних банків, що функціонують у державі, становить банківську систему.

В Україні сформувалася дворівнева банківська система, яка включає Національний та інші банки.

НБУ - центральний банк держави, який виконує функції управління процесами організації кредитно-розрахункового й фінансового обслуговування господарства, проводить державну політику в сфері грошового обігу та кредиту, координує роботу банків, здійснює контроль за їх діяльністю;

Банківські установи безпосередньо забезпечують процес кредитно-розрахункового та фінансового обслуговування підприємств, організацій, населення.

Банки є універсальні (здійснюють багато видів кредитно-розрахункових операцій) і спеціалізовані (іпотечні, ощадні, інвестиційні та ін.).

Завдяки наданню кредитів під економічно обгрунтовані проценти банки сприяють розвитку вітчизняного підприємництва.

2. Які взаємовідносини виникають між банком і підприємством (підприємцем)?

Між банком і підприємством (підприємцем) виникають відносини з приводу:

- відкриття підприємством розрахункового та інших рахунків у банку;

- здійснення банком розрахунково-касового обслуговування підприємства;

- оформлення, використання, повернення кредиту;

182

- участь банків у формуванні капіталу підприємства;

- надання банком підприємству трастових послуг, консультацій.

3. Що таке кредит? Види банківських кредитів. Для чого і коли необхідно підприємцеві отримувати кредит в банку?

Кредит (від лат. сгеаііит - позика, борг) - угода між партнерами (фізичними і юридичними особами) про надання у власність майна або грошей іншій особі на умові відстрочки повернення такої ж вартості з виплатою процента. Основна форма кредиту - грошова позика, яка є формою руху позичкового капіталу. Основними формами кредиту є: комерційний, банківський, споживчий, іпотечний (під заставу нерухомого майна), лізинговий, державний, міжнародний. Кредити, що надаються банками, класифікують за різними ознаками.

За строками надання кредити поділяються на короткострокові (до одного року), середньострокові (до трьох років), довгострокові (понад три роки).

Короткострокові кредити надаються позичальникам для поточної господарської діяльності в разі виникнення в них тимчасових фінансових труднощів у зв'язку із витратами, які не забезпечені надходженнями коштів у відповідному періоді. Середньострокові кредити надаються на оплату обладнання, поточні витрати, фінансування капіталовкладень. Довгострокові кредити - на фінансування капітальних витрат на реконструкцію, модернізацію та розширення діючих основних фондів, будівництво нових об'єктів та ін.

За строками погашення кредити бувають: строкові, прострочені (кредити, термін повернення яких, встановлений у кредитному договорі, закінчився, а борг іще не повернуто кредитору), пролонговані (кредити, стосовно яких на прохання позичальника банк прийняв рішення про перенесення на пізніший строк повернення боргу), до запитання (кредити, що видаються на невизна-чений термін), онкольний (погашається на першу вимогу банку).

За валютою виділяють кредити в національній та іноземній валютах.

183

За забезпеченням кредити бувають: забезпечені заставою (майном, майновим правами, цінними паперами), з гарантійним забезпеченням, з іншим забезпеченням (іпотека, поручництво, страхова угода), незабезпечені (бланкові).

Залежно від кількості кредиторів розрізняють: кредити, які надаються одним банком, консорціальні кредити (кредити, що надаються консорціумом банків, у якому один із банків виконує роль менеджера, збирає з банків-учасників необхідну клієнтові суму кредиту), паралельні кредити (надаються одному клієнту кількома банками на однакових, заздалегідь погоджених договірних умовах).

Залежно від мети використання кредити поділяються на кредити на формування обігових коштів та кредити на фінансування основних фондів, приватизацію державного майна.

За методами надання: кредити, що надаються в разовому порядку (коли рішення про надання кредиту приймається банком окремо щодо кожної позики клієнта), відповідно до відкритої кредитної лінії (надання позичальнику кредиту протягом певного часу в розмірах, що не перевищують заздалегідь обумовленої суми - ліміту кредиту), гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою надання чи в міру виникнення потреби).

За способами погашення кредити поділяються на такі, які погашаються поступово або частинами; такі, що погашаються одним платежем по закінченні терміну; такі, що погашаються відповідно до умов кредитного договору.

Підприємство користується кредитом у разі нестачі своїх грошових ресурсів для придбання сировини і матеріалів, основних виробничих фондів тощо, з метою розширення виробництва і підвищення його ефективності.

4. Яку документацію необхідно оформити для отримання кредиту? Порядок оформлення.

Для одержання кредиту позичальник звертається до банку з заявкою (клопотанням), у якій обумовлюються сума, мета, вид, термін кредиту, його забезпечення. Банк вимагає, щоб до заяви були долучені супровідні документи, повний перелік яких залежить від конкретного об'єкта кредитування. Основні з них такі:

• копія свідоцтва про державну реєстрацію;

184

• копія установчих документів;

« фінансова звітність за останні 3 роки (баланс, звіт про прибутки та збитки, звіт про рух грошових коштів);

• бізнес-план, техніко-економічне обґрунтування заходу;

• матеріали аудиторських перевірок за 3 роки;

• відомості про раніше отримані кредити та відсутність заборгованості за ними;

« копії договорів на постачання та реалізацію відповідних

товарів, послуг';

• документація на предмет застави, гарантії, поручительства,

страхування тощо.

Для надання кредиту важливе значення має оцінка кредитоспроможності та фінансового стану позичальника.

Основним документом, який регулює кредитні відносини між підприємством і банком, є кредитний договір. Він складається або один раз на рік, або на кожний випадок одержання кредиту, визначає права і зобов'язання позичальника і банку щодо: строковості, поворотності, платності, забезпеченості кредитів товарно-матеріальними цінностями, цільового використання позичок. До нього додається акт перевірки кредитоспроможності підприємства.

185