Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.вич. загальна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Тема 7. Юридичний склад злочину

Поняття складу злочину і його значення. Вичерпний перелік складу злочинів у чинному законодавстві. Співвідношення зло­чину і складу злочину.

Ознаки складу злочину. Ознаки складу злочину, які характе­ризують об'єкт, об'єктивну сторону, суб'єкт, суб'єктивну сторо­ну злочину як елементи складу злочину.

Поділ ознак загального складу злочину на обов'язкові та фа­культативні; значення такого поділу.

Види конкретного складу злочинів. Конкретний склад злочину і кваліфікація злочину.

Тема 8. Об'єкт злочину

Поняття об'єкта злочину. Дискусія відносно об'єкта злочину в науці кримінального права.

Об'єкт злочину в реальній дійсності.

Безпосередній об'єкт злочину. Ознаки основного і додатково­го безпосередніх об'єктів у конкретному складі злочинів. Родо­вий та загальний об'єкт.

Поняття предмету злочину та його місце в структурі складу злочину.

Тема 9. Об'єктивна сторона складу злочину

Поняття та ознаки об'єктивної сторони злочину. Ознаки складу злочину, котрі характеризують його об'єктивну сторо­ну. Поділ ознак об'єктивної сторони загального складу злочи­ну на обов'язкові та факультативні. Значення об'єктивної сто­рони злочину.

Суспільно небезпечне діяння. Форми вираження діяння згідно зі ст. 11 КК: дія або бездіяльність. Сукупність ознак для визна­чення поняття діяння: суспільна небезпечність; протиправність; конкретний характер поведінки людини; свідомий акт поведінки людини; вольовий акт поведінки людини.

Поняття та ознаки дії. Класифікація дій: прості й складні; фі­зичні та інформаційні. Значення способу вчинення злочину, а та­кож засобів і знарядь для характеристики злочинної дії.

Бездіяльність. Умови кримінальної відповідальності за зло­чинну бездіяльність.

Непереборна сила, непереборний фізичний примус, психіч­ний примус та їх значення для вирішення питання про кримі­нальну відповідальність за суспільно небезпечну дію або без­діяльність.

Суспільно небезпечні наслідки як ознака об'єктивної сторони злочину. Поняття суспільно небезпечних наслідків. Розподіл цих наслідків залежно від характеру і обсягу шкоди, завданої діянням об'єкту, на наслідки у вигляді реальної шкоди і наслідки у вигля­ді створення загрози (небезпеки) завдання шкоди. Види суспіль­но небезпечних наслідків: матеріальні і нематеріальні; основні й додаткові.

Прийоми законодавчого опису злочинних наслідків. Склад злочину з ознаками злочинних наслідків (так званий матеріаль­ний склад, або злочин з «матеріальним» складом) і склад злочину без ознак злочинних наслідків (так званий формальний склад, або злочин з «формальним» складом). Значення суспільно небезпеч­них наслідків.

Причинний зв'язок між діянням (дією чи бездіяльністю) і суспільно небезпечними наслідками. Поділ причинного зв'яз­ку на необхідний та випадковий, безпосередній та опосеред­кований.

Місце, час, обстановка, спосіб, засоби та знаряддя вчинення злочину, їх значення для характеристики об'єктивної сторони злочину та об'єктивної сторони складу злочину.

Тема 10. Суб'єкт злочину

Поняття суб'єкта злочину, тобто особи, котра підлягає кримі­нальній відповідальності. Обов'язкові ознаки суб'єкта злочину відповідно до ч. 1 ст. 18 КК.

Спеціальний суб'єкт злочину. Ч. 2 ст. 18 КК стосовно ознак спеціального суб'єкта злочину.

Вік, з якого може наставати кримінальна відповідальність (ст. 22 КК). Загальний та знижений вік кримінальної відповідаль­ності. Критерії встановлення в законі зниженого віку криміналь­ної відповідальності.

Осудність як обов'язкова ознака суб'єкта злочину. Поняття неосудності за кримінальним правом. Критерії неосудності: ме­дичний (біологічний) та юридичний (психологічний).

Ознаки медичного критерію неосудності: хронічне психічне захворювання, тимчасовий розлад душевної діяльності, недоумс­тво, інший хворобливий стан психіки. Значення медичного кри­терію для визнання особи неосудною.

Ознаки юридичного критерію неосудності. Характеристика інтелектуальної та вольової ознак юридичного критерію неосуд­ності та їх співвідношення.

Співвідношення юридичного та медичного критеріїв неосуд­ності. Наслідки визнання особи неосудною. Положення ч. З ст. 19 стосовно особи, яка вчинила злочин у стані осудності, але до по­становления вироку захворіла на психічну хворобу, що позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними. Поняття, критерії і наслідки визнання особи обмежено осудною (ст. 20 КК).

Кримінальна відповідальність за злочини, вчинені у стані сп'яніння внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів або інших одурманюючих речовин (ст. 21 КК).