Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК Робоча пр. 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

Анотація навчальної дисципліни

Державне право зарубіжних країн є нормативною дисципліною, яка відноситься до циклу фундаментальних та професійно-орієнтованих навчальних дисциплін.

Актуальність даного курсу визначається трьома чинниками: по-перше, поняття та норми державного права зарубіжних країн повинні бути орієнтиром для українських юристів як з точки зору розробки та вдосконалення українського законодавства, так і з точки зору правозастосування; по-друге, засвоєння цього курсу є необхідною частиною підготовки сучасних висококваліфікованих юристів, оскільки саме їм доведеться брати участь у правотворчому процесі та діяльності органів державної влади всіх рівнів (у тому числі й міжнародних); по-третє, засвоєння положень цього курсу дозволить сформулювати науково-обґрунтований підхід до специфіки та сучасному стану світового конституціоналізму.

Завдання дисципліни. Даний курс передбачає забезпечити поінформованість та оволодіння сучасними знаннями слухачів в галузі конституційного права європейських та інших країн світу, дозволить їм вивчити основні поняття та принципи дії конституцій, що були прийняті в різні часи та за різними правовими і соціальними обставинами.

Мета дисципліни:

а) науково-юридична: закласти та сформувати у слухачів знання з державного права зарубіжних країн, дати чітке уявлення про його органічні зв’язки з дисципліною “Міжнародне право”, “Європейське право. Право Європейського Союзу” та іншими галузевими дисциплінами ;

б) загальноосвітня: вивчення історичних передумов утворення конституцій у світі, основ сучасного конституціоналізму, впливу державного права зарубіжних країн на всі галузі права та міжгалузеві зв’язки і державотворчі процеси ;

в) виховна: сприяти формуванню громадсько-політичної та правової культури майбутнього юриста.

Вивчення нормативної навчальної дисципліни “Державне право зарубіжних країн” передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки слухача, при якому він повинен оволодіти певним обсягом знань, навичок та умінь, а саме:

Знати:

– основні поняття та систему державного права зарубіжних країн;

– основні принципи прийняття та функціонування конституцій в зарубіжних країнах;

– загальні питання організації та діяльності органів державної влади країн сучасного світу;

– основи суспільного ладу в зарубіжних країнах;

– організаційну структуру парламенту, уряду зарубіжних країн, статус глави держави;

– форму державного правління і державного устрою;

– принципи судової практики та місцевого самоврядування в зарубіжних країнах.

Уміти:

– володіти спеціальною термінологією, яка використовується при вивченні дисципліни “Державне право зарубіжних країн”;

– використовувати отримані теоретичні знання в юридичній практиці;

– аналізувати та використовувати норми конституції.

Тематичний зміст програми Змістовий модуль 1 поняття конституційного права зарубіжних країн. Держава як конституційно-правовий інститут. Конституційно-правовий статус людини і громадянина

Тема №1. Державне право зарубіжних країн як галузь права, наука та навчальна дисципліна

1.1. Історичні засади державного (конституційного) права зарубіжних країн. Основні риси сучасного державного (конституційного) права: дефініція, предмет регулювання, суб’єкти. Система державного права: принципи, норми, інститути.

1.2. Наука державного (конституційного) права зарубіжних країн, її розвиток та сучасний стан. Взаємозв'язок науки державного права зарубіжних країн з іншими науками. Методи дослідження конституційно-правових явищ. Сучасні наукові досягнення у сфері конституційного (державного) права зарубіжних країн.

1.3. Місце "Державного права зарубіжних країн" у системі юридичних дисциплін. Співвідношення понять "Державне право" та "Конституційне право". Предмет, система та метод навчальної дисципліни "Державне право зарубіжних країн".

Тема №2. Джерела державного права зарубіжних країн

2.1. Поняття джерел державного права. Класифікація джерел державного права зарубіжних країн: формалізовані і неформалізовані джерела, їх юридичні властивості та особливості використання в зарубіжних країнах.

2.2. Конституція як головне джерело державного (конституційного) права. Визначення конституції. Основні риси конституцій зарубіжних країн, їх класифікація, форма і структура. Порядок прийняття та внесення змін до конституцій зарубіжних країн.

2.3. Конституціоналізм, його основні етапи. Конституції старі, нові, новітні, їх характеристика. Зміст та особливості новітніх конституцій.

ТЕМА № 3. Конституційно-правові основи суспільного ладу в зарубіжних країнах

3.1. Поняття суспільного ладу. Суспільний лад і державне право. Способи конституційного регулювання основ суспільного ладу.

3.2. Закріплення в конституціях загальних засад економічної організації суспільства. Конституційно-правове регулювання соціальної структури.

3.3. Духовно-культурні відносини, їх регулювання конституціями зарубіжних країн. Політична система та її конституційно-правове регулювання.

Тема № 4. Загальна характеристика держави в конституційному праві зарубіжних країн. Форма державного правління

4.1. Держава як суб’єкт конституційного (державного) права. Державний суверенітет і розподіл влад. Конституційні характеристики сучасної держави, державні символи. Конституціоналізація державного механізму. Конституційно-правовий статус державних органів у зарубіжних країнах.

4.2. Загальне поняття форми правління, її основні види. Критерії розмежування форм правління.

4.3. Монархічна форма правління та її види в зарубіжних країнах.

4.4. Республіка як форма правління. Загальне поняття республіки як форми правління. Основні види республік. Президентська республіка. Парламентська республіка. Змішана республіка. Теократична республіка. Радянська республіка.

Тема № 5. Форма державного устрою в зарубіжних країнах

5.1. Політико-територіальний устрій зарубіжних країн і організація публічної влади. Конституційні форми політико-територіального устрою держав, їх ознаки.

5.2. Унітарна держава, її різновиди. Адміністративно-територіальна одиниця. Автономія: поняття, види.

5.3. Федеративна держава. Конституційно-правовий статус суб’єктів федерації. Розподіл компетенції між федерацією та її суб’єктами. Територіальний поділ суб’єктів федерації.

Тема № 6. Державні та політичні режими в зарубіжних країнах

Поняття «політичний режим» та «державний режим» у конституційному (державному) праві. Класифікація політичних та державних режимів, їх закріплення в конституціях зарубіжних країн. Особливості сучасної демократії.

Тема № 7. Конституційно-правовий статус людини і громадянина у зарубіжних країнах

7.1. Конституційно-правовий статус людини і громадянина: поняття, елементи.

7.2. Поняття громадянства в конституційному праві зарубіжних країн. Набуття громадянства. Безгромадянство та багатогромадянство. Правовий статус іноземних громадян. Припинення громадянства. Інститут політичного притулку. Екстрадиція. Експатріація.

7.3. Класифікація прав і свобод людини і громадянина в конституційному праві зарубіжних країн. Особисті права і свободи: право на життя, свободу, фізичну цілісність та недоторканність. Таємниця приватного життя і комунікацій. Недоторканість житла. Кримінально-правові і процесуальні гарантії особистих прав і свобод. Політичні права людини і громадянина. Економічні права. Соціальні права. Культурні права і свободи. Обов'язки людини і громадянина в зарубіжних країнах.

7.4. Гарантії прав та свобод людини і громадянина. Механізм забезпечення прав особи в зарубіжних країнах.