Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК Робоча пр. 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

Змістовий Модуль 2. Конституційно-правовий статус органів державної влади та органів місцевого самоврядування в зарубіжних країнах

Тема № 8. Конституційно-правове регулювання виборів та референдуму в державному праві зарубіжних країн

8.1. Виборче право в державному (конституційному) праві. Об'єктивне та суб’єктивне виборче право. Принципи виборчого права та їх закріплення в конституційному законодавстві зарубіжних країн. Цензові та додаткові вимоги.

8.2. Вибори в зарубіжних країнах. Соціальні функції виборів. Класифікація виборів. Організація і порядок проведення виборів у зарубіжних країнах. Виборчий процес, його стадії. Виборчі системи зарубіжних країнах. Класифікація виборчих систем: мажоритарна виборча система та її різновиди (відносної, абсолютної та кваліфікованої більшості); пропорційна система, її особливості в різних країнах; змішана виборча система.

8.3. Референдуми в зарубіжних країнах. Види та особливості проведення референдумів в зарубіжних країнах.

8.4. Інші форми безпосередньої демократії в зарубіжних країнах. Народна законодавча ініціатива.

Тема № 9. Представницькі органи державної влади та органи місцевого самоврядування в зарубіжних країнах

9.1. Поняття парламентаризму та парламенту у державному (конституційному) праві. Порядок формування парламентів у зарубіжних країнах, їх склад та організація. Внутрішня структура палат парламентів. Комісії (комітети ) як елемент структури парламентів.

9.2. Правовий статус депутата парламенту в зарубіжних країнах. Юридична природа депутатського мандату. Права та обов'язки парламентарія. Парламентський імунітет. Індемнітет. Об’єднання парламентаріїв.

9.3. Повноваження парламентів зарубіжних країн. Законодавчі повноваження парламентів, стадії законодавчого процесу. Контрольні повноваження парламентів. Установчі, фінансово-бюджетні та зовнішньополітичні повноваження законодавчих органів.

9.4. Поняття і юридична природа органів місцевого самоврядування та місцевого управління в зарубіжних країнах. Загальна характеристика та основні принципи місцевого самоврядування в зарубіжних країнах. Система місцевого самоврядування. Порядок формування органів місцевого самоврядування. Матеріально-фінансова база органів місцевого самоврядування. Компетенція органів місцевого самоврядування в зарубіжних країнах. Форми урядового контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. Конституційна і судова відповідальність.

ТЕМА № 10. Конституційно-правовий статус глави держави в зарубіжних країнах

Поняття й юридична природа інституту глави держави у зарубіжних країнах. Глава держави, його місце в системі органів державної влади. Монарх, особливості його конституційно-правового статусу. Повноваження монарха. Президент: порядок обрання і заміщення посади, його повноваження. Конституційна відповідальність глави держави в зарубіжних країнах: підстави і порядок. Судова відповідальність глави держави. Імпічмент.

Тема № 11. Уряди в зарубіжних країнах

Уряд, його місце в системі державної влади. Конституційний і фактичний статус уряду в зарубіжних країнах. Класифікація урядів зарубіжних країн. Порядок формування урядів у зарубіжних країнах, їх структура та внутрішня організація. Повноваження урядів, їх правотворчість. Порядок роботи уряду в зарубіжних країнах. Акти уряду. Делеговане законодавство. Конституційна та судова відповідальність уряду та його членів.

Тема№ 12. Конституційно-правовий статус судових та правоохоронних органів у зарубіжних країнах

12.1. Поняття судової влади та її місце в механізмі розподілу влад. Структура судової влади. Правовий статус суддів, прокурорів та слідчих. Конституційно-правові принципи організації і діяльності судових систем. Система судів загальної юрисдикції.

12.2. Поняття і юридична природа конституційного контролю в зарубіжних країнах. Система конституційного контролю. Порядок формування і структура органів конституційного контролю в зарубіжних країнах. Правовий статус членів органів конституційного контролю. Повноваження органів конституційного контролю зарубіжних країн. Види конституційного контролю. Юридичні наслідки актів конституційного контролю. Відповідальність органів конституційного контролю та їх членів у зарубіжних країнах.

12.3. Органи та установи, які сприяють судовій владі: прокуратура, адвокатура, інші допоміжні органи та установи.