Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lekcii.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
971.26 Кб
Скачать

Тема 1.3. Правове регулювання та основи організації обліку

1. Регулювання обліку і звітності

2. Організація і ведення бухгалтерського обліку на підприємстві

1. Регулювання обліку і звітності

У діяльності підприємства зацікавлене перш за все воно саме а також велике коло інших осіб (держава, акціонери, кредитори та ін.). З метою поєднання інтересів зацікавлених сторін здійснюється регулювання бухгалтерського обліку. Це регулювання має чотири рівні:

  • перший рівень: Закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України

  • другий рівень (Нормативні документи Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державного казначейства України, Державної податкової адміністрації України, Національного банку України та інших відомств, які реєструються в Міністерстві юстиції України);

  • третій рівень (Нормативні акти, інструкції, методичні рекомендації, вказівки, листи міністерств і відомств);

  • четвертий рівень (Робочі документи, що формують облікову політику на підприємстві).

Державне регулювання обліку в Україні здійснюється відповідно до ст.6 та ст. 7 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” з метою: створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів; удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Регулює питання методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності Міністерство фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади в межах своєї компетенції, відповідно до галузевих особливостей розробляють на базі положень бухгалтерського обліку методичні рекомендації щодо їх застосування.

Для того щоб інформація задовольняла потреби користувачів і вони могли її адекватно інтерпретувати, в окремих країнах та на міжнародному рівні розробляються стандарти рахівництва. Наприклад, у США діють загальноприйняті принципи рахівництва (GААР), а на міжнародному рівні Комітетом з міжнародних стандартів рахівництва розроблено Міжнародні стандарти рахівництва. Ці стандарти стосуються обліку, накопичення, обробки, підготовки та подання інформації.

Країнами — членами ЄС вимоги щодо рахівництва сформульовані у двох директивах: четвертій Директиві "Про уніфікацію форм звітності та правил їх аудиту" (1978 р.) та сьомій Директиві “Про принципи складання консолідованої звітності" (1983р.). Стандарти фінансового рахівництва періодично переглядаються, відповідно до змін в економіці та потреб користувачів.

2. Організація і ведення бухгалтерського обліку на підприємстві

Відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" питання організації обліку відно­ситься до компетенції його власника (власників) або уповнова­женого органу (посадової особи) відповідно до законодавства й установчих документів. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення відображення фактів здійснення всіх господарських операцій в первинних документах, зберігання й обробки документів, регістрів і звітності протягом встановленого строку (але не менше 3-х років) несе власник або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством згідно з чинним законодавством і установчими документами.

Під організацією бухгалтерського обліку розуміють систему умов та елементів побудови облікового процесу з метою отримання достовірної та своєчасної інформації про господарську діяльність підприємства і здійснення контролю за раціональним використанням виробничих ресурсів і готової продукції, її призначення - удосконалення та раціоналізація обробки інформації, розподіл робіт між персоналом бухгалтерії, наукова організація праці.

Організація бухгалтерського обліку - це цілеспрямована діяльність керівників підприємства по створенню, постійному впорядкуванню та удосконаленню системи бухгалтерського обліку з метою забезпеченій; інформацією внутрішніх та зовнішніх користувачів.

Організація обліку зводиться до таких основних завдань:

  • своєчасне, повне, достовірне, безперервне відображення всіх фактів господарської діяльності, які були здійснені на підприємстві;

  • обробка даних за допомогою відповідних процедур, прийомів та способів;

  • складання на основі отриманого масиву обробленої інформації зафіксованої у первинних документах і регістрах, балансу і фінансової звітності та подачі їх зацікавленим користувачам

Організація бухгалтерського обліку передбачає вирішення наступних принципово важливих питань розробка концепції облікової політики підприємства межі застосування фінансового та управлінського обліку (рис.1.9).

Мета – ефективне використання обліком інформаційної та контрольної функцій

Організація управління бухгалтерського обліку

Організація роботи облікового апарату

ІІІ етап -

організаційний

Вибір оптимальної форми обліку

ІІ етап -

Організація технології бухгалтерського обліку

технічний

Вибір конкретного застосування елементів методу бухгалтерського обліку

І етап

методичний

Рис.1.9. Етапи організації бухгалтерського обліку.

На першому, методичному етапі організації бухгалтерського обліку здійснюється вибір системи певних способів та прийомів, в основі яких лежать документування, інвентаризація, використання синтетичних та аналітичних рахунків, застосування методу подвійного запису, оцінка майна та зобов'язань, калькулювання, бухгалтерський баланс та звітність.

Другий етап організації бухгалтерського обліку, технічний, - це вибір форми обліку, що найбільше відповідає галузі та розміру даного підприємства. Він полягає:

  1. у виборі способу обробки облікових даних - безкомп'ютерного та комп'ютеризованого;

  2. розробці переліку і форм облікових регістрів;

  3. встановленні порядку здійснення записів в регістрах і переносу даних в регістри.

Третій етап в організації роботи облікового апарату, або іншими словами - це організація управління бухгалтерії. Він включає:

  • встановлення найбільш економної і найбільш зручної загальної системи обліку (облік централізований або децентралізований);

  • визначення оптимальної структури облікового апарату (розподіл облікової праці за ділянками обліку);

  • встановлення норм праці та часу, необхідного для виконання робіт І визначення оптимальної чисельності бухгалтерів;

  • набір кадрів та їх навчання;

  • організація робочих місць бухгалтерів;

  • раціональне розміщення облікового апарату (розташування поруч з оперативними підрозділами, працівниками, які часто взаємодіють тощо);

  • встановлення належних інформаційних зв'язків між бухгалтерією та оперативними підрозділами, а також із зовнішнім середовищем;

  • організація матеріального, інформаційного і технічного забезпечення облікових працівників;

  • мотивація працівників бухгалтерії (оплата праці, інші види стимулювання);

  • встановлення правильного і точного обліку роботи працівників та контроль за виконанням ними функцій;

  • організація архіву бухгалтерських документів;

  • організація безпеки та захисту облікової інформації.

Організація обліку на кожному підприємстві планується (рис.1.10.). Організація бухгалтерського обліку підприємства залежить від обсягу облікових робіт, наявності комп'ютерної техніки, інших умов, а також від тієї облікової політики, яку веде підприємство. При цьому свою облікову політику підприємства розробляють самостійно на основі встановлених загальних правил бухгалтерського обліку.

Рис.1.10. План організації бухгалтерського обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]