Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lekcii.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
971.26 Кб
Скачать

Тема 2: Предмет і метод бухгалтерського обліку.

1. Предмет і об’єкти бухгалтерського обліку.

2. Метод бухгалтерського обліку.

3. Взаємозв’язок між предметом та методом бухгалтерського обліку.

1.Предмет і об’єкти бухгалтерського обліку.

Предметом бухгалтерського обліку є господарська діяльність підприємств її безперервне і взаємопов’язане відображення у вигляді руху засобів, джерел утворення господарських засобів і господарських процесів. Для того щоб дослідити предмет бухгалтерського обліку необхідно вивчити усі його складові частини (об’єкти) предмету бухгалтерський облік.

Об’єкти бухгалтерського обліку можна поділити на дві групи (рис.2.1.):

  • об’єкти, які утворюють господарську діяльність (тобто господарські процеси – постачання, виробництво і реалізація);

  • об’єкти, які забезпечують господарську діяльність ( господарські засоби і джерела їх утворення).

Рис.2.1. Об’єкти бухгалтерського обліку.

Згідно з П(С)БО господарські засоби групуються за трьома ознаками:

  1. Необоротні активи: нематеріальні активи; основні засоби; інші необоротні активи.

  1. Оборотні активи: запаси; дебіторська заборгованість; грошові кошти та їх еквіваленти.

  1. Витрати майбутніх періодів

Джерела господарських засобів групуються за 4 ознаками:

1.Власний капітал : статутний капітал; пайовий капітал; додатково-вкладений капітал; нерозподілений прибуток; неоплачений капітал; вилучений капітал.

2.Забезпечення майбутніх витрат і платежів: забезпечення оплати відпусток; додаткове пенсійне забезпечення; забезпечення гарантійних зобов’язань; забезпечення інших витрат і платежів

3.Довгострокові та короткострокові зобов’язання: кредити банків; поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями; векселі; розрахунки з кредиторами.

4. Доходи майбутніх періодів.

Взаємозв’язок між окремими видами майна і джерелами його формування здійснюється з допомогою господарських операцій оформлених документально із додержанням необхідних вимог. Господарські операції бувають позитивними та негативними (зіпсовано станок чи сировину), а в сукупності господарські операції утворюють господарські процеси, що являють собою частину кругообігу господарських засобів.

2.Метод бухгалтерського обліку.

Для вивчення стану і використання наявних на підприємстві господарських засобів, джерел їх формування та господарських процесів у бухгалтерському обліку застосовуються різні способи.

Метод бухгалтерського обліку – це сукупність способів і прийомів, які дозволяють обґрунтовано та взаємопов’язано відобразити діяльність підприємства, тобто сукупність прийомів з допомогою яких вивчають предмет.

Метод бухгалтерського обліку забезпечує взаємодію окремих його елементів:

  • документація – це письмове свідчення про здійснення господарської операції, що надає юридичної сили даним бухгалтерського обліку та являє собою спосіб суцільного і безперервного відображення об'єктів бухгалтерського обліку (господарських засобів, джерел утворення господарських засобів, а також господарських процесів) шляхом використання бухгалтерських документів. Носії бухгалтерської інформації можуть бути як паперові, так і магнітні (дискети і т.ін.).

  • Інвентаризація – перевірка фактичної наявності товарно-матеріальних цінностей, фінансових зобов’язань і грошових засобів та порівняння одержаних результатів з обліковими даними. В перекладі з латинської – опис майна. Проводиться з метою встановлення відхилень від фактичної наявності господарських засобів, що може бути спричинено помилками в обліку, псуванням цінностей, зловживанням відповідальних осіб, природними втратами.

  • Оцінка – це відображення об’єктів бухгалтерського обліку в єдиному грошовому вимірнику з метою узагальнення їх в цілому по підприємству. Фінансова звітність підприємств і організацій показується лише у грошовому вимірнику, навіть наявна іноземна валюта теж знаходить оцінку в балансі у національній грошовій одиниці, яка визначається за курсом Національного банку України.

  • Калькуляція – являє собою спосіб накопичення витрат з метою визначення собівартості продукції, робіт та послуг як в цілому по підприємству, так і по його підрозділах зокрема. Калькуляція є базою для визначення цін на продукцію, роботи або послуги суб'єкта господарювання.

  • Рахунок – це інструмент який класифікує та узагальнює однорідні об’єкти обліку, які оформлені відповідними документами.

  • Подвійний запис – це спосіб взаємопов’язаного відображення операцій на двох бухгалтерських кореспондуючих рахунках на одну й ту ж суму.(Наприклад, з банку одержано в касу кошти для виплати заробітної плати).

  • Баланс – являє собою спосіб узагальненого групування і відображення господарських засобів і джерел їх утворення у грошовій оцінці на певну визначену дату. Особливістю бухгалтерського балансу є рівність між загальною вартістю господарських засобів і джерел їх утворення. Ця рівність зберігається після здійснення будь-якої господарської операції.

  • Звітність – це спосіб одержання зведених показників діяльності підприємства за звітний період, є завершальним етапом бухгалтерського обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]