Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по ЗБК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.47 Mб
Скачать
  1. Порядок виконання роботи

1 Керуючись вказівками СНиІІ 2.03.01-84, визначають міцністні характеристики бетону й арматури. Одержані дані заносять до журналу випробувань (сторінка 4).

2 Обмірюють дослідну балку, тому що її фактичні розміри можуть не збігатись із проектними. Дані заносять до таблиці журналу випробувань (сторінка 10).

3 Готують уста­новку до випробувань, встановлюють балку і закріплюють на ній механічні вимірюваль­ні прилади, записую­чи їхні характеристи­ки в журнал випробувань (сторінка 10);

4 Випробовують балку до руйнування. Завантажують балку ступенями по 5 кН, зі зняттям на кожному ступені відліків за вимірювальними приладами. Після закінчення випробувань у лабораторному журналі описують процес тріщинотворення і характер руйну­вання дослідної балки;

5 Обробляють результати випробувань, вираховуючи деформації і напругу в арматурі, деформації і прогини балки. На основі отрима­них даних у журналі випробувань будують графіки залежності відносних деформацій бетону в стисненій зоні від напруг відносних деформацій розтягнутої арматури, а також прогинів від рівня напруг (сторінки 10 – 11).

6 Виконують розрахунок дослідної балки за фактичними міцносними і деформативними характеристиками бетону й арматури з урахуванням дійсних геометричних розмірів перерізу балки. Методика розрахунку наведена далі. Розрахунок виконують у журналі проведення лабораторних робіт.

7 Порівнюють дослідні й теоретичні величини і обчислюють відповідні розходження у відсотках.

8 За результатами випробування роблять висновки, де вказують причини руйнування балки і розходження дослідних і теоретичних зна­чень обчислених величин.

4 Теоретичний розрахунок балки

Дослідну балку розраховують за методом граничного стану. З пер­шої групи граничних станів на міцність нормальних перерізів визначають теоретичне значення руйнівного навантаження .

Визначення руйнівного навантаження

Балку завантажують двома зосередженими силами. Навантаження складається із маси балки і зусилля, яке передається пресом. Згинаючий момент у середині прольоту визначають за формулою

. (1)

Через те що навантаження, яке створює прес, значно перевищує сумарне навантаження від ваги траверси і балки, цими навантаженнями для спрощення розрахунків нехтують.

Тоді значення руйнівного моменту визначають за формулою

, (2)

де - навантаження, за якого балка руйнується; - розрахунковий політ балки; - руйнівний згинаючий момент у розрахунковому перерізі.

Під час розрахунків на міцність нормальних перерізів залізобе­тонних елементів, що згинаються, розглядають напружено-деформативний стан у разі руйнування (3-я стадія напружено-деформованого стану).

Для перерізу з поодинокою арматурою теоретичне значення руйнівного зусилля в нормальному перерізі дослідної балки визначають із умови рівноваги сил (рисунок З):

Рисунок З

; (3)

. (4)