Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11. методичка для дневников. Між. інв для испра...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Навчально-методичний комплекс

до виконання практичних занять та самостійної роботи

з дисципліни «Міжнародна інвестиційна діяльність»

(для студентів напряму підготовки 6.030601

«Менеджмент» за професійним спрямуванням «Менеджмент

зовнішньоекономічної діяльності», 4 курсу, денної форми навчання)

Рекомендовано

на засіданні кафедри менеджменту

зовнішньоекономічної діяльності

Протокол №4 від 23.11.2010

Затверджено

на засіданні методради ДонДТУ

Протокол № 3 від 03.12.2010

Алчевськ

ДонДТУ

2012

УДК 339.724.22

Навчально-методичний комплекс до виконання практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Міжнародна інвестиційна діяльність» (для студентів напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» за професійним спрямуванням «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», 4 курсу, денної форми навчання) / Укл.: Л.С. Дубова. – Алчевськ: ДонДТУ, 2012. – 74 с.

Наведено рекомендації щодо виконання практичних занять та самостійної роботи студентів, питання до іспиту, а також перелік літератури.

Укладачі: Л.С. Дубова, доц.,

Відповідальний за випуск Г.І. Гайко, проф.

Відповідальний редактор І.В. Амеліна, доц.

Загальні положення

Міжнародна інвестиційна діяльність посідає особливе місце у системі сучасного міжнародного бізнесу. Це обумовлено багатьма факторами, найбільш значущими з яких є: превалювання у міжнародному поділі праці виробничої і на­уково-технічної кооперації, ефективність якої залежить від мобільності всіх факторів, насамперед капіталу; глобальний і динамічний розвиток процесів транснаціоналізації, основу яких становить інтенсивна інвестиційна діяльність транснаціональних корпорацій (ТНК); формування і розвиток міжнародних інтеграційних угруповань, в яких поряд з вільним рухом товарів, послуг і робочої сили забезпечується вільний рух капіталів; становлення глобального фінансового ринку з безпреце­дентними обсягами портфельних інвестицій, що здійснюються переважно через інформаційно-комунікаційну фондову інфраструктуру.

Світогосподарський розвиток характеризується інвестиційною асинхронністю, коли на тому чи іншому етапі в одних країнах акумулюються заощадження, а в інших — виникає їх дефіцит. Сучасний стан світової економіки віддзеркалює минулі тенденції руху капіталу, водночас від теперішніх масштабів і темпів міжнародної інвестиційної діяльності багато в чому залежать новітні напрями розвитку економіки та стан майбутньої її структури.

У сучасних умовах для більшості підприємств іноземні інвестиції стають ключовим фактором виходу з економічної кризи, структурних зрушень у народному господарстві, зростання технічного прогресу, підвищення якісних показників господарської діяльності на мікро - і макрорівнях. Активізація інвестиційного процесу є одним із надійніших механізмів соціально - економічних перетворень.