Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11. методичка для дневников. Між. інв для испра...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

Тема 5. Міжнародний інвестиційний ринок.

Факторні, товарні і фінансові ринки. Грошовий ринок і ринок капіталу. Інвестиційний ринок і міжнародні інвестиційні ринки. Розвиток структури міжнародного інвестиційного ринку. Попит і пропозиція на міжнародному ринку. Місце та роль ринку цінних паперів у структурі міжнародного інвестиційного ринку. Особливості побудови та функціонування міжнародного ринку цінних паперів. Складові та структура міжнародного ринку облігацій. Єврооблігації: їх класифікація та характеристики. Методи обліку обсягів торгівлі цінними паперами на фондових біржах. Біржові та позабіржові ринки.

Тема 6. Інструменти аналізу міжнародного інвестиційного ринку.

Індекси фондового ринку. Dow Jones Industrial Average (DJIA). Фондовий індекс S&P 500. Зведений індекс ринка акцій NASDAQ. Інші відомі й авторитетні світові індекси (Nikkei 225 index, FTSE-- 100, DAX — 30, Russel 3000 index' Wilshire — 5000). Інвестиційні рейтингові агенції та інвестиційні рейтинги. Агенціі: Moody's Investors Service, Standard & Poor's.

Тема 7. Регулювання міжнародної інвестиційної діяльності.

Методи і форми регулювання міжнародної інвестиційної діяльності. Особливості їх застосування на національному і міжнародному рівнях. Національний рівень регулювання. Глобалізація інвестування і сучасні регулятивні проблеми.

Моделі організації ринку цінних паперів та його державне регулювання. Саморегулювання ринку цінних паперів. Міжнародні інститути регулювання ринку цінних паперів. Фондова біржа як суб'єкт і об'єкт регулювання.

Тема 8. Інвестори на міжнародному інвестиційному ринку.

Міжнародні фондові інвестори та особливості їх діяльності. Міжнародний банк реконструкції й розвитку (МБРР), Міжнародна асоціація розвитку (МАР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (БАГІ), Міжнародний центр із розв'язання інвестиційних конфліктів, Міжнародний валютний фонд (МФВ), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Банк міжнародних розрахунків (БМР), регіональні банки розвитку. Інвестиційні фонди па міжнародному інвестиційному ринку: сутність, види. Інвестиційні фонди відкритого типу (загальні поняття, фонди з «навантаженням» і «без навантаження», типи взаємних фондів). Інвестиційні фонди закритого типу.

Тема 9. Міжнародна інвестиційна діяльність в Україні.

Сегменти і рівні середовища інвестиційної діяльності. Політична стабільність та ризики. Етапи розвитку правового регулювання іноземного інвестування. Економічне середовище здійснення іноземних інвестицій. Інституціональне регулювання прямих і портфельних інвестицій.

Обсяги залучення і динаміка іноземних інвестицій в економіку України. Форми і види іноземних інвестицій. Суб'єкти інвестування. Географічна і галузева структури прямих інвестицій, їх регіональний розподіл. Тен­денції іноземного інвестування. Результативність і проблеми залучення іноземних інвестицій.

Масштаби і структура інвестицій за кордон. Порядок інвестування за кордон майнових і валютних цінностей. Можливості створення українських ТНК. Проблема «втечі капіталу».

Вільні (спеціальні) економічні зони (ВЕЗ, СЕЗ) та їх типи. Підходи до створення ВЕЗ. Масштаби та особливості використання ВЕЗ у світо - господарській практиці. Створення і функціонування СЕЗ в Україні. Території пріоритетного розвитку та спеціальні режими інвестиційної діяльності. Проблеми і перспективи розвитку форм локалізації інвестиційного клімату.