Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11. методичка для дневников. Між. інв для испра...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

Мета та завдання дисципліни

Дисципліна «Міжнародна інвестиційна діяльність» формує у студентів систему знань з питань інвестування на міжнародному ринку, що регулює економічні відносини між компаніями, зумовлені міжнародного міграцією інвестиційних ресурсів.

Метою вивчення дисципліни є формування системи знань та навичок стосовно здійснення міжнародної інвестиційної діяльності компаніями на ринку фінансових активів та ринку реальних інвестицій.

Згідно зі складом дисципліни студент повинен знати:

- сутність міжнародних інвестицій, їх місце і роль у сучасному міжнародному бізнесі;

- особливості, принципи та форми міжнародної інвестиційної діяльності;

- сутність міжнародного інвестиційного ринку, умови і фактори розвитку його структури;

- порядок регулювання міжнародної інвестиційної діяльності на національному, міжнародному та наднаціональному рівнях;

- особливості міжнародної інвестиційної діяльності в Україні, її стратегії і заходи щодо активізації та підвищення ефективності.

Навчальна програма дисципліни

Тема 1. Особливості та принципи міжнародного інвестування.

Економічна сутність інвестицій. Внутрішні, іноземні та зарубіжні інвестиції. Міжнародні інвестиції. Прямі та портфельні інвестиції. Систематизація міжнародних інвестицій. Інвестиційна діяльність, її суб’єкти та об’єкти. Міжнародна інвестиційна діяльність. Мотивація суб’єктів інвестування. Інвестиційні ресурси та світове інвестиційне багатство. Фактори міжнародного інвестування. Міжнародна інвестиційна інфраструктура. Принципи міжнародної інвестиційної діяльності. Теорії міжнародного інвестування. Валютний обмін при міжнародних інвестиціях.

Тема 2. Міжнародна підприємницька інвестиційна діяльність.

Контрактні та інвестиційні форми міжнародного бізнесу, їхня характеристика. Міжнародне інвестування у контексті інтернаціоналізації. Стратегічна орієнтація країн базування і приймаючих країн. Переваги і стримуючі фактори іноземної підприємницької діяльності. Мотивація безпосередніх партнерів. Міжнародні спільні підприємства та їх систематизація. Особливості міжнародних корпорації. Види міжнародних корпорацій. Багатонаціональні корпорації. Консорціуми. Транснаціональні корпорації (ТНК). Особливості функціонування ТНК у міжнародній економіці. Умови та засади здійснення інвестиційної діяльності ТНК. Вплив ТНК на економічний розвиток держав.

Тема 3. Міжнародна інвестиційна діяльність на ринку цінних паперів.

Міжнародні операції з цінними паперами. Цінні папери, їх фундаментальні якості та систематизація. Характеристика акцій та облігацій. Сертифікати. Похідні цінні папери. Види міжнародних операцій з цінними паперами. Учасники міжнародних операцій з цінними паперами. Фондова біржа.

Тема 4. Венчурне інвестування.

Сутність венчурного капіталу. Джерела венчурного фінансування. Венчурні інвестори. Підприємницькі структури венчурного капіталу в розвинутих країнах світу. Малі венчурні фірми. Квазіризикові форми організації венчура. Венчурне інвестування в інноваційних процесах. Становлення венчурного бізнесу в Україні. Основні види джерел фінансування інноваційної діяльності. Управління інноваційною діяльністю. Роль міжнародних структур в інвестуванні національних венчурних фірм. Форми та методи стимулювання інноваційної діяльності в Україні.