Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robocha_programa_4_kurs_2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Розділ ііі Зміст модуля 2 «Самостійна робота»

Згідно з навчальною програмою, побудованою за кредитно-модульною системою організації навчання, на самостійне опрацювання під час педагогічної практики виносяться ті види роботи, які студент може виконувати за межами навчального закладу. До таких видів роботи належать:

а) виконання лабораторних завдань;

б) розробка розгорнутих планів-конспектів занять;

в) ведення журналу педагогічної практики;

г) проведення наукового дослідження.

Виконання наукового дослідження є логічним продовженням курсової роботи студентів, яку вони виконували протягом третього курсу. Це практична перевірка тих теоретичних положень, які вони виклали в своїх курсових роботах. Проведення наукового методичного дослідження студентами реалізується у виконанні індивідуальних завдань дослідного характеру. Тема цього дослідження вказується в індивідуальному плані студента. Воно має на меті сприяти розвитку необхідних умінь аналізувати результати досліджень і застосовувати їх у практичній роботі. Наприкінці практики студент подає звіт про виконання дослідної роботи. У звіті зазначаються завдання дослідження, його об’єкти, методика проведення, висновки.

Виконання лабораторних завдань з курсу «Методика навчання іноземних мов у ЗОШ» насправді включає дві частини – аудиторну та самостійну роботу студента. Перша з цих частин описана у Розділі ІІ.

У цьому ж розділі йдеться про виконання поглибленого аналізу уроку учителя англійської мови. Написання таких видів роботи сприяє самостійності та критичності мислення майбутніх учителів, розвиває уміння аналізувати учительську діяльність з точки зору відповідності основним загальнодидактичним та методичним принципам навчання, відповідності поставлених цілей змістові та кінцевому результату уроку, а також дає студентам можливість своєчасного об’єктивного усвідомлення та майбутнього уникнення можливих труднощів та помилок у власній учительській діяльності. Крім того, емпіричні дані, отримані під час спостереження, та наступний їх аналіз можуть стати мотивом (та одночасно й матеріалом) для подальшого наукового пошуку, виявлення ще нерозв’язаних проблем у царині методики навчання іноземних мов та спроби їх теоретичного обґрунтування у своїх наукових дослідженнях на старших курсах.

Студенти відвідують заняття досвідчених вчителів, проводять спостереження та згідно з планом аналізують ці заняття, виконуючи в письмовій формі поглиблений аналіз уроку за запропонованим планом.

Під час виконання поглибленого аналізу уроку, студенти, крім визначення цілей та їх відповідності змістові та структурі уроку, мають детально описати та проаналізувати кожен етап уроку, висловлюючи свої міркування щодо доцільності вправ і прийомів, логічності та співвіднесеності з метою кожного конкретного етапу. Дуже суттєвою є також оцінка рівня та природи мовної мотивації учнів та методів її підвищення, використаних учителем (оскільки мотив є першою фазою будь-якої діяльності, в тому числі мовленнєвої), врахування вікових та індивідуальних особливостей учнів, а також наявних умов навчання (схема поглибленого аналізу – Додаток 1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]