Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекц Год вет. Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
594.2 Кб
Скачать

Вода Суха речовина

Початкова (первісна, міжклітинна) вода

Гігроволога (зв’язана)

Сира зола (макроелементи Ca, P, Mg, K, Na;

мікроелементи Fe, Zn, Mn, Cu, Co, I, Se та інші

Органічна речовина

Азотовмісні сполуки

Сирий протеїн

Білки

Аміди

Амінокислоти

Амонійні сполуки

Органічні основи

Безазотисті речовини

Сирий жир

Сира клітковина

БЕР

Біологічно активні речовини

Гліцериди;

Жирні кислоти;

Фосфатиди;

Стерини;

Воски та інші

Целюлоза;

Пептозан;

Лігнін та інші

Крохмаль;

Цукри;

Глікоген;

Органічні кислоти

Вітаміни;

Гормони;

Ферменти та ін.

Фізіологічне значення води та поживних речовин

В складі рослин вода знаходиться в чотирьох станах: поверхово-активна, капілярно-пориста, внутрішньоклітинна – це все вільна вода, або рухлива. В цій воді розчиняються всі речовини. По зооаналізу це первісна вода. І вода, яка знаходиться у вигляді колоїдів білків, крохмалю і т.д. – це гігровода.

Всі хімічні і фізико-хімічні реакції в тваринному і рослинному організмах відбуваються у водному середовищі. Без води неможливе життя, не можливий обмін речовин. Як доказано останнім часом, що вода має ще й пам’ять, то її значення для живих організмів значно ширше, ніж середовище, в якому відбуваються життєві процеси. Вода відіграє активну роль в багатьох реакціях обміну: гідролізі, окисленні, процесах гідратації, набухання колоїдів і т.д. В зв’язку з високими тепловими константами (висока питома теплоємкість, добра теплопровідність і висока теплота випаровування) вода відіграє велику роль в регулюванні температури тіла.

Вміст води в тілі тварин змінюється в зв’язку з віком: з 80 % у молодняку до 50 % в дорослих тварин. Різні тканини тварин мають різну кількість води: так пісне м’ясо – 76,4 %, жирова тканина – 12,0, печінка – 71,4, кров – 79,6 %.

Корми в залежності від виду та періоду вегетації: конюшина зелена – 80-85%, сіно – 12-18 %, зернові і бобові (зерно) – 12-18 %, цукровий буряк – 75 %, картопля – 75 %, макуха і шрот соняшниковий – 10-14 %.

Для кожного організму важливо підтримувати певний рівень води. Від недостачі води тварини гинуть значно швидше, ніж від недостачі їжі. Тварини отримують воду із трьох джерел: питна вода, вода, яка є в кормах і вода, яка утворюється в процесах обміну самого організму, або метаболічна вода. Органічні речовини: Сирий протеїн – найважливішим представником його є білок. В організмі тварин в СР міститься біля 45 % білку, а в деяких органах кількість його досягає 85 %. В рослин білку значно менше і розміщений він нерівномірно. Більше всього білку в насінні, менше – в листях і стеблах. Так, в сухій речовині люцерни у фазі цвітіння в листях 24 % білку, в стеблах – 10 %, а в насінні після дозрівання – 35 %.

В складі білку характерна наявність амінокислотної послідовності, від якої залежать властивості білків. Білки є водорозчинні або глобулярні, і нерозчинні або фібрілярні. Відомі біля 20 амінокислот, з яких складаються білки, із них 10 незамінні, тобто такі, які повинні поступати з кормом – це лізин, триптофан, метіонін, лейцин, ізолейцин, валін, аргінін, фенілаланін, треонін, гістізін. За рахунок білку іде накопичення м’язової тканини організму тварин, здійснюється ріст тварин і рослин, забезпечуються всі обмінні процеси.

В тваринних і рослинних організмах зустрічається велика кількість азотистих сполук, які не відносяться до білків, але мають таку ж поживність як і білок – це аміни, аміди, пуріни і т.д.

Жир і олія – це важливі джерела енергії. 1 г жиру при повному згоранні дає 38 кДж енергії, тоді як 1 г вуглеводів – 17,2 кДж. Жири відрізняються різним набором жирних кислот, яких більше 30. вони бувають насичені і ненасичені. В дорослих тварин жиру в декілька разів більше, ніж в молодих тварин. В цю групу поживних речовин відносяться віск, фосфоліпіди, фосфатиди, гліколіпіди, стерини, красячі речовини.

Клітковина – основу клітковини представляє матеріал клітинних стінок рослин, який містить целюлозу і лігнін. Від ступеня лігніфікації залежить розщеплення її мікроорганізмами, оскільки тварини не можуть за рахунок ферментів це робити. В складі організму тварин клітковини немає. Клітковина має велике фізіологічне значення для процесів травлення, як поживна речовина – цінність її не значна, але вона, в залежності від рівня в раціоні, має значний вплив на перетравність всього раціону. В групу клітковини відноситься заноза, арабіноза, ксилоза.

В групу БЕР відносяться різні вуглеводи : моно- і діцукри, полі цукри: декстрини, крохмаль, пентозани, пектинові речовини. Для тварин це енергетичний матеріал, який використовується в першу чергу. Крім того для тварин, особливо для жуйних має велике значення наявність легкорозчинних вуглеводів.

Крім основних вищеназваних поживних речовин до органічних речовин відносять біологічно активні речовини – це вітаміни, гормони, ферменти. Про них ми поговоримо пізніше, на окремих заняттях.

Після спалювання органічної речовини в наважці корму чи частки тваринного організму, залишається неорганічна речовина, або зола, яка містить велику кількість, за різними даними від 40 до 60 мінеральних речовин, роль яких визначена, або відмічена їх наявність. Вони теж розділяються на макро- і мікроелементи. Мікроелементи: кальцій, фосфор, калій, натрій, хлор, сірка, магній; мікроелементи: залізо, мідь, кобальт, йод, марганець, цинк, селен, молібден, хром, фтор.

Фізіологічне значення мінеральних речовин буде розглянуте в окремій лекції.

Валова енергія кормів.

Перш за все, що таке калорія (кал) – кількість тепла, яке необхідне для нагрівання 1 г води від температури 14,5 0С до 15,5 0С, тобто це найменша одиниця виміру енергії.

ккал – 1000 кал

Мкал – 1000000 кал або 1000 ккал

В системі СІ застосовується одиниця виміру енергії – джоуль:

дж  4,184 кал

1000 дж – 1 кдж

1000 кдж – 1 Мдж

Валова енергія корму визначається:

  1. прямим спалюванням в калориметрі;

  2. за хімічним складом і відповідними коефіцієнтами валової енергії в 1 г речовини.

Сирий протеїн калорійність г

Ккал кдж

Рослинного походження 5,636 23,6

Тваринного походження 5,700 23,86

Сирий жир грубих кормів, 7,962 33,33

Зерновий корм, буряк 9,470 39,65

Тваринного походження 9,500 39,77

Олійних культур 9,540 39,34

Сира клітковина 4,200 17,58

БЕР 4,050 16,96

Приклад, як можна за хімічним складом визначити валову енергію корму.

Зерно ячменю хімічний склад

Протеїн

Жир

Клітковина

БЕР

%

11,2

2,5

8,4

57,6

в г

112

25

84

576

коефіцієнт

5,636

9,47

4,2

4,05

631,23

236,75

352,8

2332,8

Σ по всіх поживних речовинах = 3553,58 ккал

Зерно вівса відповідно

11,5

3,4

9,8

58,4

648,14

321,98

411,6

2365,2

Σ по всіх поживних речовинах = 3746,92 ккал