Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник з філософії..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Яка структура суспільства як соціальної системи?

2. Які основні методологічні принципи розуміння суспільного життя?

3. Що таке ритми в історії і від чого вони залежать?

4. Охарактеризуйте основні закономірності розвит­ку сучасного суспільства.

Теми рефератів

1. Єдність природи і суспільства.

2. Специфіка соціального пізнання; основні методо­логічні засади.

3. Предмет та структура соціальної філософії.

4. Сучасні концепції про типологію суспільного по­ступу.

5. Соціальний простір і час: основні закономірності розвитку.

6. Основні засади сенсу історії.

4.2. Суспільство і природа

У інтенсивному і складному су­часному житті людина прак­тично забуває, що вона сама і все людство, від якого вона не може бути відділена, нерозрив­но пов'язані з біосферою — з певною часткою планети, на якій вони живуть.

В. Вернадський

Відношення суспільства і природи є складною і багатоаспектною проблемою. Адже і суспільство, і приро­да є об'єктами дослідження багатьох наук. Ми розгля­немо філософський аспект їхнього співвідношення, зок­рема, єдність і відмінність суспільства і природи, аналіз системи "суспільство — природа", основні етапи роз­витку взаємодії суспільства і природи, сучасну екологічну ситуацію, шляхи і методи розв'язання соціально-еколо­гічних проблем.

Що являють собою суспільство і природа? Поняття "природа" в науковій літературі вживається у двох зна­ченнях. У широкому розумінні слово природа охоплює і суспільство, і навколишній світ у всій багатоманітності своїх проявів, тобто є синонімом Всесвіту. У вузькому розумінні природа - це частина світу, яка, умовно ка­жучи, протистоїть суспільству і взаємодіє з ним, це при­родне середовище, в якому живе суспільство. Саме під таким кутом зору у даному розділі розглядається про­блема взаємодії суспільства і природи.

Поняття "суспільство" багатогранне: це сукупність форм спільної діяльності людей, що історично склалася, а також система, яка охоплює всю сукупність умов соці­альної життєдіяльності людей та їхні відносини один з одним і з природою.

Природа первинна. Нашій планеті кілька мільярдів років. Ми з'явилися в природі зовсім недавно і є най­молодшими жителями її, якщо порівнювати з іншими видами і формами життя. Наукою і практикою доведено матеріальну єдність природи, в якій народжуються і розвиваються якісно нові види матерії та форми руху. На певному етапі еволюції нашої планети з'являється органічна матерія, біологічна форма руху, на основі якої у свою чергу виникає більш висока форма матеріально­го руху - соціальна

Сучасна наука виходить із того, що виникнення життя на Землі є результатом саморуху і розвитку матерії при наявності відповідних природних умов. Це стало можли­вим завдяки тому, що наша планета перебуває на най­більш оптимальній віддалі від Сонця - 150млн км. Як стверджують природознавці, Земля була б покрита льо­дом, якби вона перебувала на 16 млн. км далі від Сон­ця 3 іншого боку, якби вона була на 16 млн. км ближче до Сонця, то вся вода випарувалася б. І в першому, і в другому випадках життя на Землі було б неможливим.

З виникненням життя сформувалась частина плане­ти Земля, яку називають біосферою, тобто сфера взає­модії живої і неживої матерії. Багато таємничого і за­гадкового є в історії розвитку життя на Землі, але неза­перечним є те, що людина — частина природи

Природа є необхідною умовою матеріального життя суспільства, зокрема фізичного і духовного життя лю­дини, джерелом ресурсів, що використовуються у вироб­ництві, одночасно вона є і середовищем існування суспільства. Єдність суспільства і природи обумовлюєть­ся процесом матеріального виробництва.

Визначаючи взаємозв'язок людини, суспільства і природи, відзначимо, що вони є не тотожними, а специ­фічними частинами матеріального світу. Природа й істо­рія є двома складовими елементами того середовища, в якому ми живемо Але на відміну від інших природних істот, людина - не просто природна істота, а людська природна істота, тобто істота, яка існує для самої себе.

Перебуваючи в тісному взаємозв'язку, природа і су­спільство утворюють систему "суспільство — природа", яка функціонує відтоді, відколи з'явилася людина з властивим їй практичним способом ставлення до при роди. Система "суспільство - природа" передбачає пі­знання людиною природи, її використання і перетворен­ня. Свою цілісність ця система могла зберегти при одночасному цілеспрямованому розвитку обох елементів - природи і суспільства

Щоб зрозуміти і дослідити матеріальну систему "СУ­СПІЛЬСТВО - природа", необхідно враховувати всю су­купність зв'язків, взаємовпливів і взаємовідносин, що утворилися й існують у географічній оболонці Землі. Її компоненти утворюють єдине й нерозривне ціле і є особливим явищем природи. Географічна оболонка скла­дається з атмосфери, літосфери, гідросфери і біосфери. В цій оболонці відбуваються різноманітні процесії з неорганічними і органічними речовинами; матерія за­знала складної еволюції, внаслідок чого з'явились різно­манітні форми життя, вищою з яких є людське суспіль­ство.