Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
341.5 Кб
Скачать

Критерії оцінювання знань

Критеріями продуктивного змістовного засвоєння студентами навчального матеріалу з курсу «Історія психології» виступають:

  • усвідомлення необхідності коректного ставлення до існуючих конкретно-психологічних теорій і поглядів через розуміння їх відносної істинності, закономірностей розвитку і неминучості змінюваності;

  • уміння їх теоретичного аналізу на основі розуміння рушійних сил і закономірностей історико-психологічного процесу;

  • практичні уміння роботи з психологічними текстами;

  • уміння розуміти і використовувати різні теоретичні підходи до психологічного аналізу ситуацій реальної практики;

  • уміння використання історико-психологічного знання для осмислення актуальних проблем сучасної психологічної науки і тенденцій її подальшого розвитку.

Принципи розподілу балів за видами навчальної діяльності:

  • 0-5б. за відповідь на тематичне питання семінару;

  • 0-1-2б. за змістовне доповнення до відповіді;

  • 0-1б. — формулювання змістовних запитань до доповідача або інший вид активної діяльності на занятті;

  • 0-3-5б. за виконання тестових завдань по темі заняття;

  • 0-1б. — усна відповідь на конкретне запитання на лекційному чи семінарському занятті в ході фронтального опитування;

  • 0-3-5б. за написання реферату;

  • 0-2б. за самостійне опрацювання і анотацію першоджерел;

  • 0-1б за виконання індивідуального завдання.

Оцінка рівня знань при вивченні курсу «Історія психології»

Оцінка «відмінно»

Студент має систематичні та глибокі знання змісту навчального матеріалу. При аналізі теоретичних концепцій є посилання на першоджерела; відповідь характеризується точністю формулювань; аргументованістю і логікою викладу; аналітичними вміннями у порівнянні різних психологічних підходів до аналізу психологічних явищ, розумінням їх прикладних можливостей у реалізації професійних завдань практичного психолога. Враховується здатність студента самостійно вирішувати завдання з елементами творчості.

Оцінка «добре»

Студент повністю засвоїв навчальний матеріал, знає основну літературу. Вміє виконувати завдання, викладає матеріал у логічній послідовності, робить певні узагальнення і висновки, але не наводить практичних прикладів у контексті тематичного теоретичного матеріалу або допускає несуттєві неточності у відтворенні матеріалу

Оцінка «задовільно»

Студент засвоїв навчальний матеріал не у повному обсязі, дає неповну чи неточну відповідь на поставлені теоретичні питання, припускається змістовних неточностей і помилок, слабо орієнтується в першоджерелах, допускає грубі помилки при розв’язуванні практичних завдань

Оцінка «незадовільно»

Студент не засвоїв зміст навчального матеріалу, дає неправильні відповіді на поставлені теоретичні питання, припускається принципових помилок, не може пов’язати матеріал з практичними задачами

Рекомендації для студентів щодо опрацювання змістовних модулів у процесі лекційних занять, підготовки до семінарів, виконання індивідуальної та самостійної роботи.

Робота студента по вивченню конкретної теми передбачає, насамперед, ознайомлення з відповідним розділом навчальної програми, у якій стисло наведена змістовна характеристика пропонованого матеріалу. Це допомагає студенту зорієнтуватися у його основних положеннях, які необхідно засвоїти.

Звернення до конспекту лекції дозволяє «схопити» структуру розгляду окремих аспектів теми, логіку їх взаємозв’яку, виокремить основні думки і опорні поняття, а також основні літературні джерела, у яких вони висвітлються.

Поглиблені знання з теми студенти отримують, опрацьовуючи обов’язкову літературу, матеріал підручників, виконуючи завдання самостійної та індивідуально-дослідницької роботи. У процесі підготовки до семінарського заняттям студентам рекомендується вести словник основних понять по темі, які подані у планах семінарів, чи завданнях для самостійної роботи.

На семінарських заняттях під керівництвом викладача заслуховуються результати пізнавальної діяльності студентів, аналізується виконана самостійна робота. До уваги береться вміння студентів змістовно і обґрунтовано висвітлювати обговорювану на семінарі проблему з посиланням на першоджерела, співвідносити різні точки зору, уміти застосовувати засвоєні знання для виконання практичних вправ і завдань, що пропонуються на семінарі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]