Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дроздова О.В., Історія української культури.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
9.44 Mб
Скачать

Змістовний модуль 2. Культура України кінця хіv – початку ххі століття

Тема 4. Культура України кінця хіv - першої половини хvіі століття

Історичні умови розвитку культури України у литовсько – польський період: традиції Київської Русі та іноземний вплив. Входження українських князівств до складу Великого Князівства і Королівства Польського. Переорієнтація української культури на Захід. Політичні і церковні унії та їх наслідки для розвитку культури України. Литовсько – Руські літописи. Перекладна література.

Культура Ренесансу та Реформації в Україні. Українські студенти і професори у європейських університетах. Латиномовні письменники України ХV – ХVІ ст.(Юрій Дрогобич, Павло Русин, Микола Гусовський, Себастьян Кленович). Люблінська унія 1569 року й розквіт культури України в останній третині ХVІ ст. Православне відродження: Максим Грек, Андрій Курбський, Константин – Василь Острозький. Острозька академія. Братства. Полемічна література України останньої третини ХVІ століття. Герасим Смотрицький, Христофор Філарет, Стефан Зизаній, Клірик Острозький, Іпатій Потій, Іван Вишенський.

Тема 5. Культура України другої половини хvіі – хvііі століття)

Козацтво та його роль в культурі України. Освіта й інтелектуальне життя в Україні в другій половині ХVІІ століття. Петро Могила і могилянство. Історична, полемічна, морально – дидактична література ХVІІ століття. Густинський літопис. Мелетій Смотрицький, Захарія Копистянський. Мистецтво України: поєднання ренесансного й барокового стилів: початок формування українського різновиду бароко. Вплив на розвиток культури України освітніх центрів: Острозької та Києво – Могилянської академії. Феномен українського козацького бароко. Роль братств у розвитку та утвердженні української культури. Книгодрукування: витоки та становлення.

Історіографія Гетьманської України. Вертеп. Бароко і рококо в архітектурі та в мистецтві. Церковне і світське будівництво. Дерев’яне зодчество, іконопис.

Тема 6. Українське національно – культурне відродження

(кінець ХVІІІ – початок ХХ століття)

Класицизм в культурі України першої половини ХІХ століття. І.Котляревський, П. Гулак – Артемовський, Г.Квітка – Основ'яненко, Є.Гребінка. Кирило – Мефодіївське братство. Творчість Т.Шевченка. Архітектура: будівництво й реконструкція міст (Київ, Одеса, Полтава), садибно – паркове мистецтво (маєток Галаганів у Сокиринцях, парк Олександрія у Білій Церкві, парк Софіївка в Умані), скульптура (М.Козловський, І.Мартос), живопис і графіка (В.Боровиковський, В.Тропінін).

Культура Західної України в умовах феодально – кріпосницької системи Австрійської імперії. Галицько – карпатська школа українського романтизму. М.Шашкевич, І.Вагилевич, Я.Головацький.

Розвиток української музики: С.Гулак – Артемовський, М.Лисенко, К.Стеценко, М.Леонтович. Скульптура: Л.Позен, Ф.Балавенський. Живопис і графіка: К.Трутовський, М.Пимоненко, С.Васильківський, А.Куїнджі, Л.Жемчужников. Розвиток історико – культурних досліджень: А.Кримський, М.Грушевський.