Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

1. Рослинна клітина, особливості її будови. Основні структурні компоненти рослинної клітини, їх будова та функції.

Клітина це основна структурна, функціональна і генетична одиниця живих організмів найменша одиниця живого.

1Особливості будови рослинної клітини є наявність оболонки, пронизаної порами, через які проходять плазмодесми, що сполучають протопласти сусідніх клітин.

  1. Наявність вакоулярної системи, в якій нагромаджуються запасні речовини та кінцеві продукти.

  2. Наявність пластид 3 типів, які забезпечують високу синтетичну здатність.

  1. Відсутність необерненої спеціалізації, здатність до вторинного переходу в ембріональний стан.

  2. Відсутність (у більшості рослинних клітин) клітинного центру.

  3. Відсутність центріолей при каріокінезі та наявність особливого тимчасового органоїду фрагмопласту, який бере участь в утворенні клітинної стінки.

7 Наявність особливою типу росту: ріст розтягом, що забезпечується вакоулярною системою.

Основні структурні компоненти клітини: (протопласт, вакуоля, клітинна стінка)

Протопласт - живий вміст клітини. Склад: цитоплазма з органоїдами з ядром. Хімічний склад протопласт: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини

Функції: білкові сполуки - матеріальна основа для життя клітини;

- ферменти - забезпечують метаболічні пронеси;

нуклеїнові кислоти синтез білка,формотворчі процеси.

Цитоплазма - обов'язкова частина рослинної клітини, в якій

Надзвичайно забруднені території України площею 61 тис. км.2, де забруднення повітря у 20-250 разів перевищує нормативні, води – у 5-45, ґрунту – у 2-10 разів, знаходяться в районах Придніпров’я, Донбасу, східної частини Причорномор’я, Чорнобильської АС.

Щодо скидання забруднених стічних вод у природні поверхневі водні об’єкти ведуть області: Донецька – 33,4%, Луганська – 12,64%, Дніпропетровська – 7,99%, Запорізька – 4,31% відповідно від загального обсягу скидів.

Можна навести декілька прикладів ясно вираженого взаємозв’язку між станом здоров’я людей та рівнем забруднення середовища, а саме: хімічного й радіологічного (наслідки Чорнобильської аварії).

Якість атмосферного повітря України однозначно – незадовільна. Тільки в атмосферу за рік потрапляє понад 300 кг різноманітного бруду в

розрахунку на кожного жителя республіки. Негативного впливу атмосферних забруднень зазнає біля 17 мільйонів чоловік (34% населення).У районі металургійних центрів Донбасу хвороби органів дихання у дітей реєструється удвічі частіше, порівняно з відносно чистими районами. В містах Северодонецьку, Рубіжному, Черкасах, де домінує хімічна промисловість, загальний рівень захворюваності населення на 25-40% вищий. Окрім високої захворюваності органів дихання, тут багато хвороб алергічного, онкологічного характеру, вад розвитку. В місті Рубіжному захворюваність дітей на злоякісні новоутворення у 6-8 разів перевищує середньо державну, а в місті Кременчуці – у 5-7 разів більше захворювань крові. Крім того, на сьогодні в медичну термінологію увійшов так званий “комсомольський синдром”, поява якого зумовлена впливом промисловості цього міста на органи дихання жителів міста Комсомольська Полтавської області.

З 1986 року Чорнобиль – найпекучіша біда нинішнього і прийдешніх поколінь українського народу. Понад 150 тисяч осіб, у тому числі майже 60 тисяч (!) дітей, уражені дозою, вищою за допустиму. З цих дітей 13 тисяч отримали понад 200 бер. А 8 тисяч дорослих – понад 500 бер. Більш як 110 тисяч жителів України, в основному молодого віку.

Підсумовуючи короткий аналіз техногенно–екологічної ситуації та стану здоров’я населення різних регіонів України, можна зробити висновок, що сучасне екологічне становище є критичним.

Експериментальні підходи: вивчення впливу дієтичних факторів, емоційного навантаження, рухової активності, інгібіторів біосинтезу білка, іонізуючого опромінення, температура біоактивних речовин на продовження життя.

Головне завдання валеології, перенесення одержаних даних на людину з її складним середовищем і психічною діяльністю. Це дозволить використати внутрішні і зовнішні потенційні можливості людини, з тим, щоб наситити її життя кількісно і якісно, зробити людину здоровою, благополучною, щасливою.