Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторн теплотехн. Мех. 09.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать
  1. Дослідна установка

Дослідна установка складається з робочої ділянки, яка має колбу 5 з випромінювачем 3. Джерелом випромінювання1 є ніхромовий дріт діаметром d = 0,3 мм, довжиною l = 75 мм розжарюваний електричним струмом 2. Дріт розташований в середині скляного пустотілого циліндра 4, який в свою чергу розташований в середині скляної колби 5 в якій циркулює повітря. В середині пустотілого циліндра 1 джерелом випромінювання забезпечується вакуум 10 мм рт.ст. На вході і виході охолоджувальної системи колби встановлені дві термопари 6 і 7. Колба 5 з випромінювачем встановлюється в спеціальний піддон та кріпиться до нього за допомогою двох затискачів. Підвід охолоджуючого повітря до колби виконано двома вентиляторами (один вдуває (+), а другий витягує (-) з колби повітря) в дослідах за вимогами викладача вводиться в роботу один з них. Колба 5 може покриватися дзеркальною плівкою.

Рис.6. Схема дослідної установки

1 – випромінювач (діаметр 0,3 мм, довжина 75 мм); 2 – регулятор випромінювача; 3 – ватметр; 4 – циліндр скляний; 5 – колба скляна; 6 – термопара на вході; 7 – термопара на виході

5. Проведення досліду

5.1. На установці ввімкнути автоматичний вимикач "Мережа" – подається напруга на установку, запалюється лампочка "Мережа".

5.2. Ввімкнути тумблер "Випромінювач" і за допомогою потенціометра 3 "Регулятор розжарювання" встановити задану силу струму, який протікає через випромінювач і виміряти падіння напруги на ньому. Ввімкнути тумблер вентилятора охолоджуючого повітря в колбі (+) або(-). Встановити дзеркальну плівку.

5.3. Після нагрівання випромінювача (8…10 хв.) виміряти параметри: температуру на вході і виході охолоджувальної сорочки колби, силу струму та напругу на випромінювачі.

5.4. Для визначення температури t1 на вході охолоджувальної сорочки колби необхідно послідовно натиснути кнопки "1" перемикача "Термопари", потім кнопку "С" перемикача типу вимірювань.

5.5. Щоб визначити температуру t2 на виході охолоджувальної сорочки колби необхідно натиснути кнопку "2" перемикача "Термопари", не змінюючи положення кнопки "С" перемикача роду вимірювань.

5.6. Для визначення величини струму необхідно натиснути кнопку "І" перемикача типу вимірювань, напруги натиснути кнопку "U".

Таблиця 13

Результати досліду

досліду

U,B

I,А

(+)

(-)

(+)

(-)

t1,

0C

t,

0C

t1,

0C

t,

0C

t2,

0C

t

,0C

t2,

0C

t,

0C

1

2

3

4

5

5.7. Збільшуючи навантаження виконуються 5 дослідів в тепловому режимі лабораторії. Дані вимірювань заносяться в табл. 13.