Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторн теплотехн. Мех. 09.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

4. Дослідна установка

Експериментальна установка в досліді Клемана й Дезорма представлена на (рис. 2). Установка складається зі скляної колби 1, двоходового крану 2, диференційного манометра 3, ручного насоса (груша) 4 і вихлопний клапан 5. Всі основні елементи установки з'єднані між собою шлангами.

Двоходовий кран має два робочих положення: у першому положенні канали перекриті і повітря з атмосфери накачується насосом у колбу, у другому положенні повітря з колби випускається в атмосферу через вихлопний клапан.

Рис.3. Схема дослідної установки

1 – колба; 2 – двоходовий кран; 3 – диференційний манометр; 4 – насос (груша); 5 – вихлопний клапан

Зміна на диференціальному манометрі показує тиск повітря в колбі.

5. Проведення досліду

5.1. Зрівнюється тиск у колбі з тиском в атмосфері (друге положення крана). При цьому манометр показує нульовий рівень.

5.2. Ручним насосом у колбу накачується повітря (перше положення крану за рахунок чого посудина ізолюється по тиску від атмосфери) до тиску близько 295…300 мм рт.ст. Зі збільшенням тиску повітря в колбі, відбувається збільшення його температури. У цьому випадку повітря з колбі віддає тепло в атмосферу через стінку посудини. Природно, що при цьому знижується його тиск. Зниження тиску відбувається доти, поки не встановиться температурна рівновага з навколишнім середовищем. Наступний стан, і є станом 1.

5.3. Відкривають на короткий час кран (друге положення), з'єднуючи колбу з вихлопним каналом. Повітря з характерним шумом виходить із посудини в атмосферу, при цьому показники тиску на манометрі швидко падають. Оскільки при цьому відбувається адіабатне розширення повітря в посудині, його тиск наближається до B, а температура знижується нижче атмосферної. Відразу ж починається теплообмін між повітрям у посудині і навколишнім середовищем.

Таблиця 4

Таблиця вимірів

Стан, рис 1

Одиниця

виміру

Дослід

1

2

3

Заповнення посудини2

мм рт.ст.

0

0

0

150

150

150

300

300

300

Початковий стан 1, Р3

Адіабатичне розширення, Р4

30

30

30

Кінцевий стан 3, Р5

Тиск навколишнього середовища, B(Р* рис.1)

Температура повітря в кімнаті

t = 0 C

Заповнення посудини, t1

Адіабатичне розширення, t2

Щоб зробити цей теплообмін незначним і не порушити умови адіабатного процесу, необхідно, як тільки шум почне стихати й показники тиску на манометрі будуть 30 мм рт.ст., закрити кран. У жодному разі не можна затягувати адіабатний вихлоп повітря!

5.4. Негайно, після закриття крана, тиск у посудині (через нагрівання повітря від навколишнього середовища) починає зростати й через деякий час установлюється рівним P2. Температура повітря в посудині при цьому установлюється рівною атмосферній t*. Наступний стан, є станом 3.

Результати спостережень заносять у табл. 4.