Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access_общ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
6.09 Mб
Скачать

Завдання 5 Створення параметричного запиту.

При виконанні параметричного запиту виводиться діалогове вікно з запрошенням ввести параметр для умови відбору записів. Параметрів може бути декілька.

Створити запит, в результаті виконання якого виводитимуться поля Прізвище, Ім'я, По батькові, Ідент код та Стаж роботи співробітника, прізвище якого буде вказано в запиті як параметр відбору.

При вибраному режимі роботи Запрос клацнути по кнопці .

Відкривається вікно Новый запрос, в якому вибрати режим створення запиту Конструктор, потім – .

Відкривається вікно Запрос 1: запрос на выборку і активізується вікно Добавление таблицы, в якому вибрати таблицю Співробітник, клацнути по кнопці , після чого закрити вікно Добавление таблицы.

За допомогою миші перемістити поля Прізвище, Ім'я, По батькові і Ідент код, Стаж роботи з вибраної таблиці у бланк побудови запиту.

У стовпці Прізвище в рядку Условие отбора ввести в квадратних дужках повідомлення, яке виводитиметься на екран при виконанні запиту, а саме: [Введіть прізвище].

Вибрати з пункту меню Запрос підпункт Параметры. З'явиться вікно Параметры запроса, в якому в стовпці Параметр ввести те ж повідомлення без квадратних дужок. В стовпці Тип данных вибрати тип Текстовый і клацнути по кнопці .

Закрити запит, на питання про збереження відповісти позитивно, зберегти запит з ім'ям Ідент_код.

Створений запит матиме вигляд, представлений на рисунку 2.2.

Рисунок 2.2 – Вікно конструктора параметричного запиту

Виконати запит, клацнувши по пункту меню Открыть. На екрані з'явиться вікно Введите значение параметра для уводу прізвища співробітника, інформацію про якого необхідно одержати, наприклад про Старченко, або Строкову після чого клацнути по кнопці .

На екрані з'явиться таблиця з даними про вибраного співробітника. Завершивши перегляд, закрити вікно.

Завдання 6

Створити запит по вибору співробітників, які мають стаж роботи, наприклад, від 10 до 20 років. В запиті повинні бути відображені слідуючи параметри: Ідент код, Прізвище, Ім'я, По батькові і Стаж роботи. Стаж роботи буде використовуватись в запиті як параметр відбору записів. Прізвища в запиті розташувати за алфавітом. Запиту присвоїти ім’я Стаж з параметрами.

Для створення такого запиту необхідно: При вибраному режимі роботи Запрос клацнути по кнопці .

Відкривається вікно Новый запрос, в якому вибрати режим створення запиту Конструктор, потім – .

Відкривається вікно Запрос 1: запрос на выборку і активізується вікно Добавление таблицы, в якому вибрати таблицю Співробітник, клацнути по кнопці , після чого закрити вікно Добавление таблицы.

За допомогою миші перемістити поля Прізвище, Ім'я, По батькові, Ідент код та Стаж роботи з вибраної таблиці у бланк побудови запиту. У стовпці Стаж роботи в рядку Условие отбора ввести в квадратних дужках повідомлення, які виводитимуться на екран, та параметри відбору: >=[Мінімальний стаж] And <=[Максимальний стаж]. Створений запит матиме вигляд, представлений на рисунку 2.3.

Рисунок 2.3 – Вікно конструктора параметричного запиту на вибір співробітників,

стаж роботи яких входить в інтервал від мінімального до максимального

Вибрати з пункту меню Запрос підпункт Параметры. З'явиться вікно Параметры запроса, в якому в стовпці Параметр ввести ті ж повідомлення (як у квадратних дужках на рис. 2.3). В стовпці Тип данных вибрати тип Целое і клацнути по кнопці . Вікно Параметры запроса буде мати вигляд як на рис. 2.4

Рисунок 2.4 – Вікно Параметри запиту відображає опис властивостей

параметрів запиту

Зберегти запит з ім'ям Стаж за параметрами. Виконати запит.

Завдання 7

Самостійно створити запит по вибору співробітників в залежності від статі. Запиту присвоїти ім’я Стать.

Завдання 8

Створення запиту для складного звіту.

Скласти запит для створення складного звіту, в якому повинна відображатись інформація про співробітника (прізвище, ім’я, по-батькові, посада та назва підрозділу, де він працює), а також визначається кількість членів його сім’ї.

Для складання такого запиту необхідно використовувати усі три таблиці, для чого виконати такі дії.

При вибраній вкладці Запрос клацнути по кнопці .

Відкривається вікно Новый запрос, в якому вибрати режим створення запиту Конструктор, потім – .

Відкривається вікно Запрос 1: запрос на выборку, а потім активізується вікно Добавление таблицы, в якому вибрати із списку таблицю Співробітник клацанням миші на імені таблиці, потім клацнути по кнопці , аналогічно додати таблиці Склад сім'ї і Штатний розклад, після чого закрити вікно Добавление таблицы.

З першої таблиці вибрати поля Прізвище, Ім'я, По батькові, Посада і за допомогою миші перемістити на бланк запиту.

З другої таблиці вибрати поле Ідент код, помістити його на бланк запиту.

З третьої таблиці вибрати поля Назв підр і Оклад і також помістити їх на бланк.

Додати в бланк розділ Групповая операция (Вид Групповые операции або клацнувши по відповідній піктограмі ).

У стовпці Ідент код клацнути мишею в рядку Групповая операция, з'я-виться кнопка розкриття списку. Клацнути по ній мишею і вибрати із списку функцію Сount (кількість записів з однаковими значеннями для даного поля). Вікно запиту матиме вигляд, представлений на рисунку 2.5.

Рисунок. 2.5 – Вікно запиту для звіту

Змінити назву поля Ідент код на Кількість чл. сім’ї, для чого відкрити вікно властивостей за допомогою команди Вид Свойства, або клацнувши на піктограмі (властивості) на панелі інструментів; клацнути в поле Ідент код, а у вікні Свойства поля на вкладці Общие в поле параметру Подпись увести текст Кількість чл. сім’ї.

Закрити вікно створення запиту, виконавши його збереження під ім'ям Запит для звіту.

Виконати запит. Проаналізувати отриманий результат. Якщо результат не відповідає завданню, виправити помилки і виконати звіт заново.

Завдання 9

Створення складного запиту за допомогою майстра.

Створити запит, в результаті виконання якого будуть отримані відомості про співробітників, що не мають родичів. До звіту включити поля, які містять ідентифікаційний код, прізвище, ім’я, по-батькові робітника, а також його дату народження.

При вибраній вкладці Запрос клацнути по кнопці .

Відкривається вікно Новый запрос (рис. 2.6), в якому вибрати режим створення запиту Записи без подчиненных, потім – .

Рисунок. 2.6 – Вікно Новий запит

В першому вікні з назвою “Поиск записей, не имеющих подчиненных” (рис. 2.7) майстер виведе на екран список для вибору основної таблиці, в якому вибрати таблицю Співробітник і натиснути кнопку .

Рисунок. 2.7 – Перше вікно майстра запитів в режимі “Записи без подчиненных”

В наступному вікні вибрати таблицю, що містить підлеглі записи. Це таблиця Склад сім’ї. Натиснути кнопку .

В наступному вікні майстра перевірити, що таблиці Співробітник та Склад сім’ї зв’язані по полю Ідент код як на рис. 2.8 (поля по яких зв’язані таблиці виділені). Якщо це не так, в кожному списку полів обох таблиць виділити поле Ідент код і клацнути на кнопку , що розташована між списками. Натиснути кнопку .

Рисунок 2.8 – Визначення зв’язків між таблицями

На екрані з’явиться нове вікно, в якому відображені поля, що можуть бути включені до звіту. В цьому вікні в лівому полі в списку виділити по черзі поля Ідент код, Прізвище, Ім’я, По-батькові, Дата нар, які повинні відображатися у звіті, та перенести їх у ліве поле за допомогою кнопки . Вікно матиме вигляд як на рисунку 2.9. Натиснути кнопку .

На екрані з’явиться запит з необхідними полями з даними про співробітників без родичів. Перевірити звіт. Якщо будуть знайдені помилки, виправити їх, виконавши команди меню Вид → Конструктор, або клацнувши на піктограму (конструктор) на панелі інструментів. Перевірити виправлений звіт і зберегти його під ім’ям Без родичів.

Пред'явити виконану роботу викладачу.

Рисунок 2.9 – Вибір полів, які будуть відображені в запиті

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]