Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access_общ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
6.09 Mб
Скачать

Робоче завдання

Завдання 1

Створити форми для заповнення таблиць: Співробітник, Склад сім'ї, Штатний розклад.

У вікні БД вибрати режим роботи Формы. Клацнути пункт меню Создать. З'явиться діалогове вікно Новая форма.

Вибрати із списку пункт Конструктор. Потім в списку Выберите в качестве источника данных таблицу или запрос вибрати ім'я таблиці Співробітник. Клацнути по кнопці .

Якщо на екрані відсутній список полів вибраної таблиці для побудови форми, вибрати пункт меню Вид Список полей або клацнути на кнопці (список полів).

Всі поля із списку перемістити на форму (поодинці або заздалегідь виділивши з використанням клавіші Shift і миші), для виділення всіх полів виконати подвійне клацання мишею на заголовку вікна Список полей.

У нашому випадку заповнена тільки область даних. Так відбулося тому, що форму створював Майстер, який не потрудився створити і заповнити допоміжні розділи.

Все, що міститься в області даних, є елементами управління. В нашому випадку тут присутні елементи управління тільки двох типів: зв'язане поле (те, що в нього вводиться поступає і в однойменне поле таблиці, на базі якої створена форма) і приєднаний напис (називається так оскільки переміщається разом з своїм елементом управління).

Відформатувати поля і розмістити їх на формі в потрібних місцях за зразком, приведеному на рисунку 3.2.

Рисунок 3.2 – Вид простої форми Співробітник в режимі Конструктора

Переміщення полів і їх імен формою проводитися таким чином. Клацанням миші виділяється об'єкт (поле з ім'ям). Навкруги нього з'являються маркери переміщення і зміни розмірів. Переміщати поле можна разом з прив'язаним до нього ім'ям або окремо від нього. Для переміщення помістити покажчик миші на квадратик, що знаходиться в лівому верхньому кутку елементу. Покажчик миші у вигляді долоні дозволяє переміщати об'єкт разом з прив'язаним до нього ім'ям, покажчик у вигляді долоні з витягнутим вказівним пальцем переміщає тільки один об'єкт. Для переміщення натиснути кнопку миші і, утримуючи її, буксирувати поле або його ім'я в потрібне місце у формі. Потім відпустити кнопку миші. Для зміни напису, пов'язаного з полем необхідно клацнути на ньому двічі мишею, вилучити старий напис і ввести новий. Для зміни розмірів помістити курсор на розмірні маркери, при цьому курсор прийме вид двонаправленої стрілки. Потім натиснути кнопку миші і буксирувати маркер в потрібному напрямку, після чого відпустити кнопку миші. Для вилучення поля виділити його, натиснути клавішу Delete або виконати команду Правка Удалить.

Змінити колір шрифту, колір фону, розмір і зображення шрифту, для чого скористатися вікном Свойства. Вікно Свойства відкривається за допомогою команди Вид Свойства або клацанням по кнопці (властивості).

Зберегти форму, вибравши з меню Файл Сохранить або клацнувши по піктограмі (зберегти), у вікні, що відкрилося, вказати ім'я форми Співробітник, потім клацнути по кнопці .

Проглянути форму в режимі Форми, клацнувши на команді Открыть.

Якщо вид форми не задовольняє, відкрити форму в режимі Конструктора і внести необхідні зміни, потім ще раз зберегти форму.

Аналогічним чином самостійно створити форми Склад сім'ї і Штатний розклад.

Завдання 2

Створити з'єднану форму, що включає дві раніше створені: Співробітник і Склад сім'ї.

У вікні БД, при вибраному режимі роботи Формы, виділити форму Співробітник. Вона буде основною. Клацнути по пункту меню Конструктор.

Розташувати вікна БД і Конструктора з відкритою формою Співробітник так, щоб вони не перекривали один одного.

У вікні БД вибрати форму Склад сім'ї. Перемістити її у вікно форми Співробітник на вільне місце в правій частині форми.

Зберегти форму Співробітник під ім'ям Співроб_складна, використовуючи команду Файл Сохранить как… Закрити форму.

Завдання 3

Заповнити таблицю Склад сім'ї за допомогою форми.

Перейти в режим роботи Таблиці, відкрити подвійним клацанням таблицю Склад сім'ї, вилучити всі записи з таблиці.

Заповнити таблицю Склад сім'ї, використовуючи для заповнення створену форму Співроб_складна таким чином.

У вікні БД вибрати режим роботи Форми і відкрити форму Співроб_складна. З'явиться форма Співроб_складна, яка містить перший запис таблиці Співробітник (див. рис. 3.3).

Рисунок 3.3 – Вид складної форми таблиці Співробітник

Розділ форми Склад сім'ї буде незаповненим. Для заповнення клацнути у вікно вводу першого елементу форми Склад сім'ї. Інформацію брати з таблиці 3.1. Для переходу до наступного поля використовувати клавіша Enter.

Якщо у складі сім'ї співробітника декілька чоловік, для переходу до наступного запису Склад сім'ї використовувати кнопки, розташовані в нижній частині форми. Кнопка зі стрілкою вправо – рух вперед, зі стрілкою вліво – у зворотному напрямку. Заповнивши інформацію про всіх членів сім'ї співробітника, перейти до наступного запису таблиці Співробітник, використовуючи аналогічні кнопки у вікні форми Співроб_складна. Заповнити для нього інформацію про склад сім'ї і таке інше, поки не буде внесена інформація про склад сім'ї для всіх співробітників. Закрити форму Співроб_складна.

Проглянути заповнену таблицю Склад сім'ї в режимі Таблиця. Переконатися, що всі записи, поміщені в таблицю, вірні. При необхідності внести зміни в дані таблиці. Закрити таблицю. Підтвердити збереження проведених змін.

Таблиця 3.1. – Таблиця СКЛАД СІМ’Ї

Ідент код

Відношення

Прізвище

Ім’я

По батькові

Дата нар

1314152347

батько

Старченко

Микола

Іванович

12/01/1917

1314152347

мати

Старченко

Людмила

Яківна

25/12/1920

1545678990

син

Архипов

Дмитро

Сергійович

01/091988

1748576413

чоловік

Царьов

Петро

Олексійович

14/11/1948

1934789231

чоловік

Каменев

Олександр

Іванович

15/02/1952

1955443781

дочка

Безрідна

Алла

Володимирівна

24/06/1991

2014654788

мати

Садчикова

Марія

Іванівна

29/04/1930

2055894321

дочка

Бронзова

Інна

Станіславівна

15/12/1998

2178943214

син

Мапошенко

Ігор

Юрійович

22/06/1992

2178943214

син

Мапошенко

Володимир

Юрійович

23/08/1995

2233668943

дочка

Строкова

Юлія

Олегівна

28/07/1985

2233668943

дочка

Строкова

Наталія

Олегівна

14/03/1990

Завдання 4

Самостійно створити з’єднану форму, що включає форми Співробітник і Штатний розклад. Форму зберегти під ім’ям Штатний розклад_складна.

Завдання 5

Створити форму за допомогою майстра за даними запиту Стаж з параметрами та таблиці Співробітник, в якій будуть відображатись дані про співробітників з певним стажем роботи.

У вікні БД, при вибраному режимі роботи Формы клацнути пункт меню Создать. У вікні Новая форма вибрати із списку пункт Мастер форм. Потім в списку Выберите в качестве источника данных таблицу или запрос вибрати запит Стаж з параметрами. Клацнути по кнопці .

У вікні на першому кроці всі поля із списку Доступные поля перенести в список Выбранные поля, для чого натиснути кнопку . Потім в списку, що розкривається, з назвою Таблицы и запросы вибрати таблицю Співробітник та перенести поля Посада, Тел та Адреса із списку Доступные поля в список Выбранные поля за допомогою кнопки . Вікно Создание форм повинно прийняти вид як на рис. 3.4. Клацнути кнопку .

На другому кроці створення форми за допомогою майстра у вікні Создание форм вибрати зовнішній вигляд форми за вашим розсудом і клацнути .

На третьому кроці майстра самостійно вибрати стиль оформлення форми, клацнути .

На наступному кроці майстра можна змінити ім’я, під яким буде збережена форма, після чого клацнути на кнопку .

Рисунок 3.4 – Вікно Створення форм за допомогою майстра на першому кроці

Для перегляду результату у відповідні поля ввести мінімальне та максимальне значення стажу. Перевірити виконання форми.

Створити заголовок форми, для чого відкрити форму в режимі конструктора за допомогою пункту меню Вид Конструктор, або піктограми (вид) на панелі інструментів. Розширити розділ Заголовок формы і помістити в цей розділ елемент Надпись за допомогою піктограми (напис) на Панели элементов. В поле елементу Надпись ввести текст: Список співробітників із заданим стажем роботи. Форма матиме вигляд як на рис. 3.5. Перевірити роботу форми в режимі форми за допомогою пункту меню Вид Режим формы або піктограми (вид) на панелі інструментів.

Рисунок 3.5 – Вікно форми стаж з параметрами в режимі конструктора

Завдання 7

Самостійно створити форму за даними запиту для звіту за допомогою майстра форм.

Пред’явити виконану роботу викладачу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]