Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_10.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

1 Приклади впливу організаційної культури на переваги у конкурентній боротьбі

“Одним з прикладів того, як елементи культури сприяють розвитку переваги в конкурентній боротьбі є корпорація Hewlett - Packard розробила свою культурну концепцію, яку назвала "Шлях Hewlett - Packard". В компанії існують дві фундаментальні цінності: правило 25% (четверть об'єму продажів повинно доводитися на продукцію, випущену в період останніх п'яти років); правило 15% (дозволяє співробітникам витрачати 15% робочого часу в тиждень на те заняття, яке вважає за краще цей співробітник, за умови, що воно повинне відноситися до випуску продукції). Цінності компаній Hewlett – Packard сприймаються через видиме втілення у вигляді символів, оповідань, героїв, девізів і церемоній. Культура будь-якої компанії може бути пояснена за допомогою цих чинників.

Символи. Символ - це об'єкт, дія або подія, що має значення для інших. Символи, що відносяться до корпоративної культури, несуть в собі значення найбільш важливих цінностей цієї організації. Наприклад, Джон Томас (директор компанії John Thomasпідтримує такий критерій цінності, як право на ризик і помилку. Він пригадав у своїй практиці випадок, коли якась помилка менеджера обійшлася компанії в 450 доларів. На відповідному значку було зроблено гравіювання, що нагадує про цю подію, і цей значок дістав назву "За упущену вигоду". Подібна нагорода вручається щорічно символізує право на помилку, але не право здійснювати одну і ту ж помилку двічі.

Легенда. Легенда - це розповідь про компанію, заснована на реальних подіях, яка часто повторюється і розповідається самими співробітниками компанії і служить для формування іміджу компанії. Легенди дозволяють створити внутрішній ексклюзивний імідж компанії, визначити її обличчя, відтворити історію виникнення і розвитку компанії. Легенди - це своєрідні PR - заходи, що допомагають формуванню правильного іміджу компанії. Ці легенди розповідаються новим працівникам, і це дозволяє підтримувати життя основних цінностей організації. Зрозуміло, легенди кожної компанії дуже індивідуальні, вони формують імідж конкретної компанії і відтворюють корпоративні цінності саме цієї компанії.

Герої компаній. Герой - це людина, що подає приклад для успішної роботи, характеру і людських якостей, властивих сильній культурі. Герої - приклади для наслідування, іноді вони реальні, іноді вони лише символи референтної групи, не існуючі реально. Професійні досягнення героїв символізують те, як треба поступати, працюючи в тій або іншій компанії. Компанії з міцною корпоративною культурою завжди використовують приклади героїв, які своїми діями і вчинками підтверджують цінності і норми прийнятої корпоративної культури.Так, в корпорації Minnesota Mining and Manufacturing, відомій під назвою 3М, культивують приклад героїв, які розробляли (і врешті-решт розробили) проекти, спочатку поховані вищим керівництвом компанії. Один з таких героїв - віце-президент компанії. Одного дня його звільнили за те, що він настоював на впровадженні нового продукту навіть після того, як його начальник сказав йому: “Ідіотська ідея. Ми її не реалізовуватимемо!” Навіть після свого звільнення, він не пішов з роботи. Вечорами в порожньому кабінеті він залишався і працював над”безперспективним проектом”. Причому, природно, за це він не отримував ніякої оплати. Врешті-решт його відновили на роботі, його ідея мала великий успіх і його призначили на посаду віце-президента. Приклад цього героя знайшов віддзеркалення в корпоративній культурі цієї компанії : “Будь наполегливий в тому, в що сам віриш!” [11].

Девізи. Девіз - це фраза, яка стисло виражає ключовий критерій цінності компанії. Багато компаній використовують девізи або слогани. Рос Перо (Ross Perot) з корпорації Electronic Data Systems встановив, що брати на роботу потрібно тільки самих кращих людей, яких можна знайти на ринку праці. Це стало його філософією. При цьому він відмічав, що таких людей знайти дуже важко. Він запропонував наступний девіз: “Орли зграями не літають. Їх потрібно виловлювати поодинці”. Схоже гасло:“Ми вибираємо орлів і учимо їх літати в зграї” (компаніїя PepsiCo) відображає філософію вирощення менеджерів і стосується проблеми формування кадрового потенціалу. Президент групи компаній IBS вважає, що успішний менеджер повинен наслідувати девіз: “Сказано - зроблено. І тим самим доведено.

Церемонії. Церемонія - це спеціальний запланований захід, що проводиться для публіки. Менеджери влаштовують церемонії для того, щоб показати яскраві приклади ціннісних критеріїв компанії. Церемонії - це спеціальні заходи, які підкреслюють цінні достоїнства і досягнення, об'єднують людей, дозволяючи їм брати участь в цьому заході. Церемонії також проводяться і для того, щоб називати і вшановувати своїх героїв.

Значущість і цінність церемонії можна проілюструвати, посилаючись на приклад: в компанії Quaker State Minit - Lube Inc. організовано змагання з наступною церемонією нагородження переможців. Це підкреслює важливість швидкого і якісного обслуговування клієнтів. Змагання полягає в тому, що усі дії, пов'язані із заміною автомобільного масла в машині, мають бути виконані протягом 8 хвилин. Церемонія нагородження представляє великий інтерес. Учасники змагання прибувають на лімузині, проходять по червоній килимовій доріжці, натовпи, що зустрічаються радісними криками, і музикою джазового ансамблю. Ця церемонія погодиться з символом цієї компанії (“К”- якість)[13]”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]