Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кантрольна по ГАРИЧУ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
19.36 Кб
Скачать

Тема: РОЗРОБКА ПРОЕКТІВ

Визначення навчання на основі проектного підходу

Навчання за методом проектів - це модель навчання, орієнтована на інтереси учня. Засвоєння знань та опанування навичок здійснюється через виконання завдань , що заохочують дослідницьку діяльність, результати якої представлені конкретними продуктами. Навчальний процес, що базується на проектному підході, скеровується Основними запитаннями, які ми ставимо школярам під час навчання. Саме вони пов’язують освітні стандарти та мислення вищих рівнів з реальним світом.

Метод проектів включає різні навчальні стратегії для того, щоб залучити до навчального процесу всіх учнів незалежно від їх індивідуального стилю, темпу та профілю навчання. Часто учні співпрацюють з зовнішніми експертами або членами громади у пошуку відповідей на проблемні питання задля усвідомлення навчального матеріалу та визначення способів та можливих сфер його практичного застосування. Для підтримки навчального процесу використовуються новітні технології, а для моніторингу діяльності учнів та їх результатів у процесі роботи над проектом - різні типи оцінювання.

  1. Характеристики проектів

  2. Планування проектів

  3. Запитання, що допомагають навчанню

  4. Проекти у дії

2

  1. Характеристики проектів Характеристики добре розроблених проектів

Існує багато видів проектів, які використовуються при навчанні учнів. Ефективними є проекти, в яких досягнутий баланс між рівнем самостійної діяльності учнів у розробці та виконанні проектів і рівнем втручання вчителя, який планує загальну структуру, надає підтримку, фокусує та спрямовує роботу учнів. Наведені нижче основні ознаки вдалих проектів допоможуть з’ясувати, коли навчання з використанням методу проектів стає ефективним.

Учні знаходяться в центрі навчального процесу.

Добре організоване навчання з використанням методу проектів залучає учнів до самостійного виконання навчальних завдань, які не мають однозначної відповіді на сторінках їх навчальних посібників та пов’язані з реальним життям. Виконання проектних завдань привчає учнів приймати рішення та використовувати свої інтереси та захоплення задля отримання потрібних результатів. Учні вчаться у процесі дослідницької діяльності та самі приймають рішення щодо виконання проектних завдань. Вчитель бере на себе роль фасилітатора, помічника та наставника. Учні найчастіше працюють у складі малих груп, виконуючи специфічні ролі, що допомагають їм проявити свої інтереси та найкращі індивідуальні здібності.

Проекти сфокусовані на важливих навчальних цілях, що відповідають навчальним програмам та стандартам.

Вдалі учнівські проекти розробляються навколо головних понять та концепцій навчального предмету, на основі вимог навчальних програм та відповідають державним освітнім стандартам. Навчання з використанням методу проектів має чіткі навчальні цілі, які відповідають стандартам і фокусується на тому, що учні мають знати та вміти в результаті такого навчання. Зосередившись на головних цілях, вчитель визначає та складає план вивчення теми та систему оцінювання, відповідно до яких він організовує навчальну діяльність учнів. Кульмінацією учнівської діяльності у індивідуальних та групових проектах є учнівські підсумкові роботи та звіти про виконані завдання, представлені продуктами, такими як презентації та інформаційні видання, що чітко демонструють розуміння та усвідомлення учнями вимог навчальних програм та поставлених вчителем цілей навчання.

Проекти обумовлені Основними запитаннями.

Запитання фокусують проекти на важливості матеріалу, що вивчається. Залучення учнів до проектної діяльності відбувається через постановку запитань, що спонукають їх до дослідження глобальних та філософських ідей, які стосуються багатьох наукових галузей. Завдання учнів - «копати» глибше, відповідаючи на запитання, які пов’язані з тим, що вивчають учні за програмою. Існує три види Основних запитань: Ключові, Тематичні та Змістові. Ключові запитання - це загальні та відкриті запитання, що пов’язані з глобальними ідеями та базовими концепціями. Вони часто стосуються різних наукових галузей та допомагають учням розуміти, як предмети, що вивчаються в школі, пов’язані між собою. Тематичні запитання пов’язані безпосередньо з темою, яка вивчається, та окреслюють напрями проведення дослідницької діяльності в пошуках відповідей на Ключове запитання. Тематичні запитання допомагають продемонструвати, наскільки добре учні розуміють загальні концепції, які стосуються проекту, який вони виконують. Змістові запитання більше базуються на фактах та напряму співвідносяться з вимогами програми конкретного навчального предмета та стандартів освітньої галузі.

Навчання за методом проектів передбачає постійне та різноманітне оцінювання.

Зрозумілі для учнів очікування щодо виконання ними проектів та їх знань та вмінь визначаються на початку виконання ними проекту та неодноразово оцінюються в ході виконання ними проекту з використанням різних методів і інструментів оцінювання. Учні мають моделі та інструкції для якісного виконання роботи та розуміють, чого від них очікують ще перед початком виконання ними проектів. В ході виконання учнями проектів передбачені можливості

з

для аналізу, зворотного зв'язку від учителя та однокласників щодо х роботи та відведений час та можливості для внесення необхідних змін.

Проекти пов’язані з реальним життям.

Учнівські проекти мають стосуватися життя учнів і можуть залучати членів громади або зовнішніх експертів, які надають матеріали для вивчення та дослідження. Учні повинні представити результати свого навчання реальній аудиторії, вони можуть здійснювати своє проектне дослідження, використовуючи ресурси місцевої громади, вони можуть звернутися за допомогою до спеціалістів з конкретної галузі або ж спілкуватися з однолітками, вчителями чи отримувати консультації фахівців за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій..

Учні демонструють отримані знання через створений проектний продукт або при презентації результатів проекту.

Учнівські проекти, як правило, закінчуються демонстрацією учнями отриманих знань, умінь, навичок шляхом презентацій, документів, демонстрації макетів, пропозицій або під час створення вистав за темою проекту, при проведенні екологічної акції. Результати роботи, представлені в таких демонстраціях дозволяють учням самовиразитися та надають їм відчуття гордості за результати власного навчання.

Комп’ютерні технології підтримують та покращують процес навчання.

Учні мають доступ до різних комп’ютерних технологій, які використовуються для підтримки розвитку мислення, отримання навчального досвіду та створення кінцевих продуктів. Використовуючи комп’ютерні технології, учні мають більше самостійності при виборі та створенні кінцевих продуктів своєї роботи та можливості персоналізувати створені у процесі проектної роботи продукти. Учні можуть вийти за межі своєї класної кімнати, співпрацюючи з віддаленими класами через електрону пошту або самостійно зроблені веб-сайти. або ж презентуючи отримані знання за допомогою мультимедійних засобів.

Розвиток навичок мислення є невід'ємною частиною роботи над проектами.

Проектна робота підтримує розвиток як метакогнітивних (розуміння власного мислення та його особливостей), так і когнітивних навичок мислення, сприяє розвитку таких навичок, як здатність до колективної роботи, саморегуляція, вміння аналізувати дані та критично оцінювати інформацію. В процесі роботи над проектом Основні запитання спонукають учнів розмірковувати та зв’язувати навчальний предмет з загальними концепціями, що мають відношення до реального світу.

Використовуються різноманітні стратегії навчання, які підтримують різні навчальні стилі учнів.

Навчальні стратегії різноманітні та підтримують велику кількість навчальних стилів. Навчальні стратегії створюють ефективне навчальне середовище та стимулюють розвиток мислення вищих рівнів. Набір навчальних стратегій дозволяє вчителю бути впевненим, що програмний матеріал є доступним для всіх учнів та надає кожному з них можливість досягти успіху. Навчання може включати різні стратегії групової роботи, використання графічних схем, різноманітні види отримання зворотного зв’язку від вчителя та однолітків.

  1. Планування проектів

4

Використання методу проектів вимагає додаткового планування і підготовки

Для того, щоб добре навчати та залучати учнів до процесу навчання, вчителі повинні планувати і готуватися до організації навчального процесу у класі. Якщо метою є навчання на більш високому рівні, то необхідні добре планування та підготовка незалежно від методу навчання. Навчання за методом проектів не є виключенням.

Для того, щоб розробити ефективний проект, потрібно розпочати його планування «з кінця». Без чітких навчальних цілей завдання проекту будуть неясними, і учні можуть бути введені в оману з приводу того, що від них очікується. При розробці проекту важливо пов’язати дослідницьку діяльність з досягненням конкретних навчальних цілей. Переглядаючи навчальні цілі, вимоги програм та стандартів, вчитель встановлює, що є найважливішим при вивченні даної теми. На базовому рівні планування проекту включає наступні етапи:

  1. Визначення головних навчальних цілей відповідно до навчальних програм та стандартів з урахуванням формування навичок мислення вищих рівнів

  2. Розробка Основних запитань, що спрямовують процес навчання

  3. Створення плану оцінювання

  4. Планування діяльності учнів

Разом з тим простота реалізації визначених етапів оманлива. Планування проекту не є лінійним процесом, воно завжди включає циклічне повернення до попередніх стадій з метою узгодження між складовими проекту. Використання проектного підходу та Основних запитань, що спрямовують процес навчання, забезпечує досягнення навчальних цілей та освітніх стандартів. При використанні методу проектів важливо використовувати різні можливості для оцінювання та вимірювання прогресу учнів.

Труднощі розуміння методу проектів

Коли різні люди говорять про «метод проектів», вони часто мають на увазі різні речі, різні навчальні концепції та визначення. Деякі типові помилки наведені нижче.

Теми, які вивчаються за методом проектів, є тривалими і в процесі роботи над ними важко утримувати увагу учнів

Проекти включають різні типи практичних та мисленнєвих завдань, можливо варіювати їх за рівнем складності та тривалості їх виконання. Завдання можуть бути складними та детальними як, наприклад, вивчення забруднень, або простими - наприклад, організація дебатів у класі. Проект привертатиме увагу учнів настільки, наскільки він буде добре спланований, відповідатиме освітнім стандартам та цілям навчання, ясно вказуватиме учням на те, чого від них очікується.

Навчання за методом проектів означає повну зміну організації навчального процесу

Метод проектів - один з методів навчання. Він не є абсолютно і єдино вдалим для навчання будь-яким темам та для опанування будь-яких навичок. Він включає різні стратегії та може відповідати різним стилям навчання і націлений на збагачення навчального процесу та ефективне використання часу. Разом з тим, метою навчального процесу залишається ефективне навчання учнів тому, що вони повинні знати та вміти застосовувати на практиці. Метод проектів просто забезпечує новий підхід до досягнення цієї мети.

Навчання за методом проектів вимагає багато зусиль

Для деяких вчителів перехід до методу проектів не викликає особливих труднощів, але для деяких ця робота може здатися занадто складною. Якщо Ви - новачок в проектах, то краще почати з невеликого навчального проекту, і поглянути, що вам вдається. Впровадження такого проекту означає використання одного або двох елементів методу проектів. Згодом ви вибудовуєте повну структуру вивчення іншої нової теми за методом проектів. «Починати з малого» означає:

  • Залучити експертів з місцевої громади до вивчення теми учнями

5

  • Розробити сценарій учнівського проекту для малої групи

  • Запросити учнів до створення форм оцінювання

  • Запропонувати учням співпрацювати над виконанням завдань у малих групах Поступово елементи методу проектів накопичуватимуться, що в свою чергу сприятиме

зміні процесу навчання, приводячи до нових ідей та покращення власних розробок.