Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кантрольна по ГАРИЧУ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
19.36 Кб
Скачать

  1. Проекти у дії

Зміни при викладанні за методом проектів

Метод проектів - один з методів навчання в арсеналі вчителя. Він не є панацеєю навчання і не забезпечує засвоєння будь-яких знань та набуття всіх навичок. Вчителі, починаючи використовувати метод проектів, стикаються з багатьма труднощами:

4.1. Зміна ролей

Зміна ролей

Коли вчителі та учні працюють разом над проектами і використовують інформаційні технології, їх ролі змінюються.

Роль вчителя

Метод проектів вимагає зміни ролі вчителя. Вчителі, які звикли читати лекції на основі підручників та наперед підготовлених матеріалів, можуть зазнавати труднощів, потрапляючи в клас, де в центрі уваги знаходяться інтереси учнів, де контроль за процесом навчання частково переданий до рук учнів, і де в один і той же час можуть відбуватись різні види діяльності. Хоча при роботі учнів над проектами вчитель має більше приділити уваги попередній підготовці, в ході виконання учнями проектів він виступає в ролі наставника та помічника. Вчителі знаходять цю можливість ефективною та цікавою для з’ясування індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів і інтересів, а відповідно й врахування їх стилів навчання.

Роль учнів

Метод проектів так само вимагає зміни ролі учня. Учні не просто займають активну позицію у відношенні до власного навчання. Проектна діяльність вимагає ухвалення рішень, спільної діяльності, прояву ініціативи, публічних виступів і у багатьох випадках конструювання власних знань. Хоча ці завдання можуть бути спочатку складні для учнів, більшість вважає проектну роботу змістовною, реальною і привабливою, В результаті учні стають більш мотивованими, краще вирішують поставлені задачі, опановують нові знання та вміння.

Роль технологій

Хоча інформаційні технології не є обов'язковою частиною проектної роботи, вони розширюють навчальні можливості та надають учням можливість встановлювати зв'язки із зовнішнім світом, знаходити ресурси та створювати інформаційні продукти. Деякі вчителі відчувають себе невпевнено з новими комп’ютерними технологіями. Інші вважають, що нестача комп'ютерів у класі може стати бар'єром при роботі над проектами. Ці ускладнення можуть бути подолані. Багатьом вчителям належить визнати, що вони не є експертами в усьому, і що їх учні можуть знати більше, особливо в галузі інформаційних технологій. Подолати технологічний бар'єр можна, працюючи поряд з учнями або використовуючи їх як наставників в галузі інформаційних технологій.

    1. Розширення зв ’язків

Зміни у стосунках

Зв'язки усередині класу та між класом і навколишнім світом поширюються і зміцнюються у ході всього виконання учнями проектів.

Використання громади для зв'язків з навколишнім світом

У минулому ресурси місцевих громад могли ставати частиною навчального процесу шляхом запрошення лекторів або через організацію екскурсій для учнів. При навчанні за методом проектів місцеві громади часто знаходяться в центрі уваги. У проектах може бути передбачене партнерство з місцевими університетами, фондами або співтовариствами професіоналів. Учні роблять свій внесок до життя громади, збираючи дані, піклуючись про навколишнє середовище, виконуючи суспільні роботи - у такий спосіб вони по іншому ставляться до подій суспільного життя. Продукти і завдання стають природньою складовою діяльності, коли в клас приходять експерти та відповідають на питання, оцінюють роботу учнів і

9

працюють разом з учнями. У багатьох проектах зв'язок з місцевою громадою є необхідними для виконання якісного проекту та активізації й поліпшення процесів навчання. Дехто з викладачів вважає встановлення таких зв'язків додатковим навантаженням, але важливість їх налагодження для розвитку справжньої взаємодії та неперервного навчання важко переоцінити.

Робота в групі

Робота в групі - важливе уміння і складова роботи над проектом. Учні працюють в групі в ході мозкового штурму, обговорення, отримання відгуків на роботу, виконання завдань та обміну знайденими ресурсами. При переході до групової діяльності вчителя може хвилювати зниження рівня індивідуальної відповідальності учнів. Ця проблема може бути вирішена різними способами: постановка перед учнем індивідуальних завдань усередині групи, перехресне оцінювання або індивідуальні контрольні списки, які підкреслюють відповідальність кожного учня за роботу групи.

    1. Еволюція поглядів

Зміна точки зору

Робота над проектом дозволяє по-новому поглянути на традиційні методи навчання.

Стандарти і тести

Раніше дотримання навчальних стандартів забезпечувалось у ході навчального процесу, результати навчання оцінювалися тестами та іспитами, а викладання було спрямоване на відповідність стандартизованим тестам. Після зміни освітньої парадигми, стандарти використовуються для розробки навчальної теми з застосуванням проектів, оцінювання планується наперед і вбудовується у структуру проектів, а тести це - лише один з видів оцінювання. Виконання завдань, заповнення форм оцінювання, контрольних списків та тестів - все це частина оцінювання. Різноманітні методи і інструменти оцінювання, вбудовані у процес навчання, роблять таке оцінювання неперервним процесом, а не одиничною подією. Завдяки постійному оцінюванню і вчителі, і учні відчувають упевненість в досягненні поставлених завдань та розумінні змісту курсу, що вивчається.

Організація роботи в класі

Деякі вчителі вважають, що організований хаос в класі не дозволяє учням зосередитися. Реалізація проектів, які враховують інтереси учнів, передбачає активну взаємодію учнів, обговорення, рефлексію власного навчання. У приміщеннях, де учні працюють за методом проектів, мають бути виділені спеціальні місця для спільної роботи, наприклад, великі столи, комп'ютери, стенди чи полички з добіркою спеціальних ресурсів та матеріалів для учнів. Атмосфера класу має спонукати учнів до дій. У цій атмосфері учні відчувають себе упевнено і охоче діляться власними думками та ідеями. Це допомагає їм думати про себе, як про мислителів високого рівня. Чіткі уявлення щодо ходу реалізації завдань та кінцевих результатів проекту необхідні для успішної роботи учнів, а вчителі дізнаються про переваги такого планування за результатами своїх учнів.

Час

Метод проектів вимагає часу, і це головний чинник, що стримує викладачів до переходу до іншого типу планування процесу навчання. Добре організований проект перш за все визначає, на опанування яких знань варто витратити навчальний час, відведений програмою на вивчення певної теми. (Wiggins, 2001). Відповідь на це питання є ключовою для організації навчального процесу щодо його планування. Концентруючись на конкретних ідеях, значущих для класу, учні активно включаються в навчальний процес і самостійно спрямовують власну діяльність - вони думають і діють на більш високому рівні. За умови ретельного планування вчителем завдань учнівських проектів стає можливим забезпечення поєднання передачі управління проектами учням та дотримання вимог програм і стандартів навчання конкретного предмета. Учні повинні отримати дуже чіткі і зрозумілі інструкції, в яких будуть визначені очікування, відповідальність, завдання та часові рамки проектів.