Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота МАРКЕТИНГ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОСЛУГ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
434.18 Кб
Скачать

Аналіз ринку

Аналіз ринку полягає в систематичному, із залученням методів дослідження ринку, виявленні всіх обставин, пов'язаних з реальними і потенційними партнерами організації по ринку.

Аналіз ринку націлений на одержання інформації, у першу чергу про споживачів, а також про постачальників, торгівлю, посередників. Для аналізу використовується як уже наявна інформація, наприклад, звіти служби побуту, листи клієнтів, а також дані, отримані за допомогою різних методів дослідження ринку. Це можуть бути в залежності від типу й особливостей ринку інтерв'ю (у формі анкети чи усного телефонного опитування), спостереження, панель, експеримент.

Для одержання необхідної інформації потрібно спочатку однозначно виділити ринки чи ринкові сегменти, що повинні служити предметом аналізу. Потім необхідно досліджувати структуру цих об'єктів і можливі тенденції їхнього розвитку. Дані розподіляються на кількісні і якісні.

Аналіз макросистеми

Аналіз макросистеми спрямований на вивчення умов навколишнього середовища, що характеризуються тим, що не мають прямого зв'язку з ринком, але впливають так само на усіх виробників, зайнятих у даному географічному регіоні. Прийнято розподіляти макрооточення організації на економічний, соціально-культурний, фізичний, політико-правовий і технологічний компоненти. Через занадто велике число факторів макросистеми практично неможливо врахувати усі величини, що впливають на неї. Набагато доцільніше обмежити аналіз макросистеми невеликим числом ключових характеристик, що мають вирішальне значення в даній ситуації.

Аналіз потенціалу підприємства

Аналіз потенціалу підприємства призначений для перевірки ресурсів та їхньої відповідності напрямкам стратегічного плану. Мета аналізу потенціалу - виявити можливості керівництва підприємства. Акцент робиться на питанні типу: які особливі здібності мають керівники підприємства? У яких областях вони мають компетентність? У яких областях вони не мають достатньої компетенції?

Аналіз потенціалу підприємства повинен містити практично всі сфери діяльності підприємства - виробництво, фінанси, кадри, наукові дослідження, організаційна культура підприємства і т.д. Найбільш придатним способом збору інформації про потенціал підприємства є систематичний розгляд усіх перерахованих вище напрямків. Джерелом кількісних показників доцільно брати внутрішню документацію підприємства (рахунки, статистику і т.д.). Для кількісної оцінки підприємницької культури, системи мотивації співробітників, якості виробничого планування, використання нових інформаційних технологій, організації збуту, фази життєвого циклу найважливіших продуктів, можливості одержання кредитів доцільно застосовувати опитування експертів чи керівництва підприємства за допомогою анкетування.

Аналіз конкурентів

Для проведення цього аналізу необхідно однозначно визначити всі організації, які можна віднести до кола реальних чи потенційних конкурентів.

Дослідження конкурентів спрямоване на з'ясування тих же проблем, що були сформульовані при аналізі власного потенціалу підприємства. Це повинно забезпечити порівняність інформації.

Аналіз конкурентів повинен включати всі сфери діяльності підприємства - виробництво, фінанси, кадри, наукові дослідження, методи управління. Найбільш придатним способом збору інформації про потенціал підприємства є систематичний розгляд усіх перерахованих вище напрямків. Джерелом кількісних показників доцільно брати внутрішню документацію підприємства (рахунки, статистика і т.д.). Для кількісної оцінки підприємницької культури і філософії, системи мотивації співробітників, якості виробничого планування, використання нових інформаційних технологій, організації збуту, фази життєвого циклу найважливіших продуктів, можливості одержання кредитів доцільно застосовувати опитування експертів керівництва підприємства за допомогою анкетування.

Аналіз сильних і слабких сторін організації

Аналіз сильних і слабких сторін організації з'єднує результати аналізу потенціалу й аналізу конкурентів. Він призначений для виявлення переваг і недоліків стосовно основних суперників. Для наочного представлення можна використовувати профіль сильних і слабких сторін.

Досить важливо, щоб узагальнення теоретичних положень та аналізу сучасного економічного стану досліджуваного підприємства, викладених у першому розділі, були підтверджені конкретним практичним матеріалом у другому розділі.

З метою проведення глибокої діагностики досліджуваного підприємства і, одночасно, демонстрації вмінь і практичних навичок студента необхідно у зазначеному розділі максимально використати увесь необхідний методологічний інструментарій (використати загальні і спеціальні методи, а саме узагальнення і абстракції, індукції та дедукції, діалектичного методу пізнання та системного підходу до вивчення досліджуваних явищ та процесів, а також розрахунково-конструктивні, статистичні методи і прийоми, математичні, балансові, експериментальні, нормативні та ін. Слід використати матричні методи аналізу такі як PEST, SWOT, SPACE – аналізи, матрицю БКГ „Зростання – частка ринку”; матрицю „Привабливість – конкурентоспроможність” McKincey – General Electric; “Shell” – DMP; ADL/LC; матрицю Ансофа та тривімірну схему Абеля; діловий комплексний аналіз PIMS, і т.ін.).

Рекомендований обсяг другого розділу становить 40 – 45% від загального об'єму роботи або 30 – 35 сторінок друкованого тексту.