Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Writer_lect1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Робота з об'єктами в текстовому процесорі

Writer дає змогу створювати документи, що містять специфічні обєкти – малюнки і таблиці. Нескладні малюнки можна розміщувати у документі і опрацьовувати за допомогою засобів панелі інструментів Рисование. Для вставки малюнків, що зберігаються в окремих файлах на диску, використовується команда Вставка-Изображение-Из файла. Використання буфера обміну і технології OLE дає змогу створювати документи з об'єктами, розробленими в інших програмах, наприклад, Paint. Для роботи з малюнком, розміщеним у документі, слід його активізувати, клацнувши на малюнку лівою клавішею миші. Поки малюнок активний, можна змінювати його розміри (за допомогою спеціальних маркерів), переміщувати малюнок в межах документа, змінювати його властивості. Для роботи з малюнком зручно використовувати його контекстне меню, а також панель інструментів Свойства рисунка.

Для розміщення у документі таблиці можна використовувати такі способи:

  1. виконати команду меню ТаблицаВставить–Таблица, після чого встановити кількість рядків і стовпців таблиці;

  2. натиснути кнопку Таблица на панелі інструментів Стандартная – буде виведено діалогове вікно, як у п.1;

  3. натиснути стрілку праворуч від кнопки  Таблица на панелі інструментів Стандартная і вказати мишкою потрібну кількість рядків і стовпців;

  4. створити таблицю за допомогою засобів панелі інструментів Таблица.

  5. перетворити текст у таблицю командою меню Таблица – Преобразовать Текст в таблицу.

Найбільш зручно створити таблицю першим способом, а доопрацювати її, використовуючи панель інструментів Таблица, команду меню Таблица, а також контекстне меню таблиці.

Під час роботи з таблицею слід мати на увазі наступне:

  • вміст кожної клітинки таблиці являє собою окремий абзац і відповідним чином форматується;

  • таблиця вважається активною, коли текстовий курсор знаходиться в одній з її клітинок. Для роботи з активною таблицею доступні команди меню Таблица, склад яких залежить від конкретної ситуації (не виділено жодної області, виділений один або декілька рядків або стовпців тощо);

  • потужним засобом роботи з таблицею є її контекстне меню.

Оскільки більшість документів, що створюються на будь-якому робочому місці, підлягає подальшому друкуванню, важливим аспектом роботи з документами є їх підготовка до друку. Першим етапом цієї підготовки є встановлення колонтитулів сторінок документа.

Колонтитул — це текст, який розташовується над або під основним текстом сторінки (верхній, нижній колонтитул) і повторюється на сторінках документа без змін або за певним правилом (номери сторінок)

Для встановлення колонтитулів слід вибрати команду меню Вставка – Верхний (Нижний) колонтитул Обычный. У полі колонтитула вгорі (внизу) сторінки  ввести потрібний текст, відформатувати його за допомогою панелі Форматирование.

Для вставки номеру сторінки вибрати команду меню Вставка – Верхний (Нижний) колонтитул Обычный. Потім вибрати команду Вставка – Поля – Номер страницы. Відформатувати номер сторінки за допомогою панелі Форматирование.

Для перегляду документу в тому вигляді, в якому він буде надрукований, слід скористатися кнопкою Предварительный просмотр страницы на панелі інструментів Стандартная. Для повернення у звичайний режим роботи з документом слід натиснути кнопку Закрыть предварительный просмотр.

Для друкування документів призначена послуга меню Файл-Печать, за якою на екран виводиться діалогове вікно Печать. В цьому вікні можна встановити такі параметри: тип принтера, кількість копій, які будуть друкуватись, діапазон сторінок, що підлягають друку.

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]