Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб 17.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
45.21 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 17

Тема програми: Інтегровані інформаційні системи управління підприємством

Тема роботи: Основи формування довідників

Мета роботи: навчитись створювати групи, нові елементи, сортувати елементи довідника, видаляти елемент.

Хід роботи

1. Формування довідників

Довідники служать для зберігання умовно-постійн­ої однорідної інформації, яка використовується при фор­муванні документів та звітів. Напри­клад, при формуванні платіжного доручення найменува­ння організації-набувача буде вибрано з довідника Контрагенты, що дозволяє уникнути помилок при формуванні документів.

Зміст довідників може заповнятися як на початку роботи в режимі користувача, так і в процесі роботи користувача з документами й операціями.

Система дозволяє організувати багаторівневі (до 10 рівнів) довідники. Використання та­кої можливості дозволяє організувати інформацію з необхідним ступенем деталізації. Наприклад, довідник Контрагенты може мати 3-рівневу структуру.

На другому рівні довідника знаходяться три групи: Учредители, Поставщики, Заказчики, наприклад, в груп­і Учредители на 3-м рівні представлено список засновників: Богатий Б.І. и Вєрна В.І.

Система «1С: Підприємство» реалізує механізм під­тримки підлеглих довідників. Цей механізм дозволяє зв’язати між собою елементи різних довідників, наприклад, організації й договори з ними, матеріали та одиниці виміру та ін.

Вікно довідника можна визвати на екран через головне меню Операции командою Справочники або через головне меню Справочники. У першому випадку на екран виводиться вікно зі списком існуючих в системі довідників.

В цьому списку можна вибрати мишкою або клавішами необхідний довідник та активізувати його натисканням кнопки [ОК]. На екрані з’являється вікно обраного довідника, наприклад, Контрагенты.

У другому випадку при виборі в головному меню опції Справочники на екран виводиться його підменю зі списком довідників, з якого також можна вибрати й активізувати клацанням мишки необхідний довідник.

Введення нової групи

Ця операція виконується у такій послідовності:

  • клацнути на кнопці Новая группа або

  • в головному меню Действия клацнути на строчці Новая группа.

При формуванні багаторівневого довідника перед створенням нової групи слід виділити у дереві довідника групу верхнього рівня. Наприклад, для створення групи Учредители на другому рівні довідника Контрагенты, необхідно виділити групу першого рівня Контрагенты, а після клацнути на строчці Новая группа. В діалоговому вікні слід заполнити поля Код й Наименование та клацнути на кнопці ОК. Код вводиться автоматично, а в полі Наименование слід записати Учредители. Аналогічные дії необ­хідно виконати й при створенні груп Поставщики та Заказчики.

Введення нового елемента

Для введення нового елемента в довідник необхідно:

  • виділити групу;

  • клацнути на Новый элемент або

  • в головному меню Действия клацнути на Но­вый элемент.

При редагуванні реквізитів елемента довідника в таблиці заповнення кожної графи завершується натисканням клавіші [Еntеr]. Для відмовлення від введення нового елементу слід натиснути клавішу ЕSС.

Наприклад, в групу Учредители ввести прізвища засновників. Тоді таблиця буде мати вид:

Код

Наименование

5

Богатый Б. И.

6

Верная В. И.

Сортування елементів довідника

Елементи довідника можуть бути упорядковані по коду чи найменуванню. Порядок сортування можна вибрати в головному меню Действия, командою Сортиров­ка. Для швидкої зміни порядку сортування використовують комбінації клавіш:

Ctrl + 1 сортування по кодам;

Сtrl + 2 сортування по найменуванням елементів.

Видалення елемента довідника

Система «1С: Підприємство» підтримує цілісність ІБ, тобто нема безпосереднього видалення, а встановлюється позначка на видалення елементу.

Для позначки елемента на видалення необхідно виді­лити його курсором и клацнути на кнопці Удалить або натиснути клавішу DЕL. Позначку на видалення елемента можна встановити ко­мандою Удалить в головному меню Действия.

Для відміни позначки на видалення вибраного елемен­ту сліду повторно натиснути клавішу DEL або натиснути на Удалить. Це також можна зробити командою От­менить пометку на удаление в головному меню Действия.

Перед видаленням позначених елементів необхідно закрити всі вікна в робочому полі вікна програми «1С:Бухгалтерія» та виконати наступні дії:

  • активізувати меню Операции;

- клацнути мишкой в строчці Удаление помеченных объектов;

- виділити в вікні на екрані елементи, що видаляються знаком V;

  • клацнути на кнопці Контроль;

  • клацнути на кнопці Удалить;

  • підтвердити видалення дозволених елементів;

  • клацнути на кнопці Закрыть.

Команда Контроль перевіряє посилальну цілісність ІБ системи. Якщо видалення позначених об’єктів не порушує посилальну цілісність ІБ, то видалення дозволяється. Якщо після видалення елементів порушується цілісність ІБ, то видалення не дозволяється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]