Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ (1).DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

6.020101 – Бакалавр

7.02010101 – Спеціаліст

8.02010101 – Магістр

На наступній сторінці розміщується Зміст із позначенням сторінок. Всі розділи і підрозділи, що є у плані, мають бути виділені в тексті заголовками та підзаголовками

Розділи і підрозділи зазвичай нумерують арабськими цифрами.

Зміст

Вступ ..………………………………………………...2-5

Розділ 1. Генезіс ісламу

1.1. Передумови становлення ісламу...………6-9

1.2. Мухаммад: культурний герой,

Пророк чи реальна історична

особистість……….……………………...9-16

1.3. Коран як основне джерело ісламу...…...16-20

Розділ 2. Сутність ісламу

2.1.Основи мусульманського віровчення….20-30

2.2.Культова практика ісламу ……………...30-42

Розділ 3. Іслам як спосіб життя

3.1.Шаріат – універсальна законодавча

система ісламу .……………..………………….……43-48

3.2.Система мусульманських свят і обрядів..48-55

3.3.Моральна система ісламу………………..55-65

Висновки………….…………………………………..66-68

Список літератури……………………………….…..69-70

Словник спеціальних термінів

Додатки

У тексті роботи кожен розділ починається з нової сторінки. Його назва пишеться посередині вгорі. Позначення розділів, підрозділів і їх порядкові номери пишуть в одному рядку з заголовком. В кінці крапка не ставиться.

Підготовка до захисту та захист дипломної роботи.

Дипломна робота надається в Державну екзаменаційну комісію у друкованому вигляді з рецензією провідного спеціаліста чи фахівця-практика разом з відгуком наукового керівника. Крім того, Державній комісії можуть бути подані інші матеріали, що характеризують наукову і практичну цінність виконаної роботи: друковані статті за темою роботи, документи, які підтверджують практичне застосування роботи, макети, таблиці, діаграми, схеми тощо.

Захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії та регламентується «Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах».

До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану.

Процедура захисту включає:

- доповідь студента про зміст роботи (до 10 хв.);

- запитання до автора;

- оголошення відгуку наукового керівника та рецензії, (або безпосередній виступ наукового керівника чи рецензента);

- відповіді студента на запитання членів ДЕК та осіб, присутніх на захисті;

- рішення комісії про оцінку роботи.

Доповідь необхідно підготувати заздалегідь. Доцільно висвітлити актуальність теми дослідження, мету, завдання, об'єкт, предмет дослідження, методи, які було застосовано, висновки до роботи, практичні проблеми, які ще потрібно вирішити.

Для кращого сприйняття присутніми матеріалу бажано намалювати на великих аркушах паперу власні таблиці, діаграми, графіки та ін.

Під час захисту дипломної роботи студент зобов'язаний дати вичерпні відповіді на всі зауваження, зафіксовані у відгуках та рецензіях, а також у виступах на захисті членів ДЕК. Усе це фіксується в протоколі ДЕК.

Результати захисту дипломної роботи визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільно» і «незадовільно».

Оцінка з дипломної роботи виставляється на закритому засіданні ДЕК і оголошується її головою.

Студент, який на захисті дипломної роботи отримав незадовільну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу. Йому видається академічна довідка.

Коли захист дипломної роботи визнається незадовільним, державна комісія встановлює, чи може студент подати на повторний захист ту саму роботу з доопрацюванням, чи він зобов'язаний опрацювати нову тему, визначену відповідною кафедрою.

Студентам, які не склали державні екзамени або не захистили дипломну роботу з поважної причини (документально підтвердженої ректором вищого навчального закладу), може бути продовжений строк навчання до наступного терміну роботи державної комісії зі складанням державних екзаменів чи захистом дипломних робіт, але не більше одного року.

Студенти які виявили особливі здібності до наукової творчості, є переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, можуть бути рекомендовані державною комісією до вступу в аспірантуру.

Захищені дипломні роботи здаються на випускну кафедру (1 прим). Зберігаються дипломні роботи в науковому читальному залі (архіві) вузу протягом 5 років. За необхідності дипломні роботи можуть надсилатися до бібліотеки іншої установи чи вузу за їхнім замовленням (для реалізації на практиці висновків і рекомендацій дипломників).

Керівництво дипломною роботою та її рецензування доручають кваліфікованим викладачам (професорам, доцентам) вузу. Докладніше про це – у наступному розділі.

Методичні рекомендації до виконання диплому

1. Підготовчий етап

Робота з літературою. Виконання завдань дослідження неможливе без ознайомлення з основними літературними (а можливо й архівними) джерелами з теми дипломної роботи.

Вивчення літератури треба починати з праць, де проблема відображається в цілому, а потім перейти до вужчих досліджень. Починати ознайомлення з виданням треба з титульного аркуша, з'ясувавши, де, ким, коли воно було видано. Треба переглянути зміст, який розкриває структуру видання, наповнення його розділів, звернутися до передмови, де розкрито призначення видання, завдання, поставлені в ньому автором.

Читаючи видання, треба уважно стежити за ходом авторської думки, вміти відрізняти головні положення від доказів та ілюстративного матеріалу. Часто статті з наукових збірок складні для сприйняття, тому необхідно їх читати кілька разів, намагаючись виділити головну ідею та аргументи, якими автор її доводить. У процесі ознайомлення із матеріалом треба виписувати всі необхідні цитати, цифри, факти, умови, аргументи, якими оперує автор, доводячи основну ідею статті.

2.Робота над змістом дипломної роботи

Вона починається з вивчення та конспектування літератури з теми дипломної роботи.

Конспектуючи матеріал, слід постійно пам'ятати тему дипломної роботи, щоб виписувати тільки те, що має відношення до теми дослідження. Матеріалі рекомендовано систематизувати за темами і проблемами. Для цього при роботі на комп'ютері слід завести окрему папку (папки), наприклад: «Архітектура» чи «Скульптура», чи «Міфологія» та ін. Скільки підрозділів – стільки папок

Угорі, по центрі сторінки, варто вказати автора і назву роботи, що знаходиться в процесі вивчення; ліворуч – номера сторінок, з яких робляться виписки. Така процедура серйозно полегшить роботу над цитатами в тексті дипломної роботи.

Після конспектування матеріалу необхідно перечитати його знову, щоб склалося цілісне уявлення про предмет вивчення.

Викладення матеріалу в роботі здійснюється за схемою: теза – розкриття – висновок. Під час викладення матеріалу наведення кожного факту, документа (джерела), події, положення, взяте з літератури, повинне супроводжуватися посиланням на джерело інформації – підрядковою чи внутрішньо текстовою. Наприклад:

- підрядкове посилання: «…чуттєво - матеріальний космологізм 1 (унизу сторінки );

- внутрішньо-текстове посилання (безпосередньо у тексті), наприклад: [5; с. 53]. Цифра 5 означає номер книги чи джерела у Списку літератури дипломної роботи, а 53 – сторінку, на якій розташована дана цитата. Таке посилання виконується у квадратних дужках.

Наприклад «… набуття наукового знання передбачає оперування фактами, які характеризують певне явище, розробку наукової гіпотези (теорії), яка пояснює те чи інше явище і постановку експерименту для доведення висунутої теорії [8, с. 37]».

Згідно з науковим етикетом текст цитати необхідно точно відтворювати і наводити повністю, щоб не спотворити думку автора. Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручення авторського тексту і позначається трьома крапками. У тексті роботи допускається непряме цитування автора (переказ, виклад думок автора своїми словами), при цьому слід точно викладати думки автора і давати відповідні посилання на джерело.

Посилатися слід на останні видання публікацій – за останні 10 – 15 років.

Посилання на ілюстрації, додатки в тексті роботи вказуються порядковим номером ілюстрації, наприклад, «рис. 1.2» чи «додаток 1».

На всі таблиці, додатки в роботи мають бути посилання в тексті, при цьому слово «таблиця» в тексті пишуть скорочено, наприклад: «див. у табл. 1.2».

Тема має бути розкрита без пропуску логічних ланок, тому починаючи працювати над розділом, треба відмітити його головну ідею, а також тези кожного підрозділу. Тези необхідно підтверджувати фактами, думками різних авторів, результатами анкетування та експерименту (якщо вони потрібні для розкриття теми), аналізом конкретного практичного досвіду.

До кожного розділу роботи необхідно зробити висновки, на основі яких формулюються висновки до всієї роботи в цілому.