Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема9 МКФВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Класифікація країн за рівнем зовнішньої заборгованості

та рівнем доходу

Рівень забор­гованості

Рівень

доходу

PV/XGS>220%

PV/GNP>80%

132%<PV/XGS<220%

48%<PV/GNP<80%

PV/XGS<132%

PV/GNP<48%

Низький рівень до­хо­ду

(ВНП на ду­шу на­се­лення мен­ше $ 765)

Країни з низьким доходом і надмір­ним боргом

SILICs (37 країн)

Країни з низьким доходом і помірним боргом

MILICs (12 країн)

Країни з низьким доходом і неве­ли­ким боргом

LILICs (11 країн)

Середній рівень до­­ходу

(ВНП на душу насе­лення $ 765-9 386)

Країни з середнім доходом і надмір­ним боргом

SIMICs (12 країн)

Країни з середнім доходом і помірним боргом

MIMICs (19 країн)

Країни з середнім доходом і невели­ким боргом

LIMICs (43 країни)

  1. Механізм та методи реструктуризації зовнішньої заборгованості

Перехід питань управління зовнішнім дер­жавним бор­гом у розряд першо­чер­гових зумов­лю­ють необхідність розробки і про­ве­дення систе­ми за­хо­дів щодо врегулювання проблеми зов­ніш­ньої заборго­ва­­нос­ті. Враховуючи те, що проблема надмірного зовнішнього боргу стала досить відомим і поши­рен­им явищем другої половини ХХ ст., світова практика нагромадила значний до­с­­від щодо управління бор­го­вим тягарем вирі­шен­ня проблеми за­бор­го­ва­нос­ті: від найгіршого – абсолютний дефолт (повна від­мо­ва від своїх зобов’язань), до дещо кращого, при якому частко­во списуються борги (однак бор­жник втрачає час­тко­во полі­тич­ну самостійність та тимча­со­вий доступ до між­на­род­ного ринку капіталів), та до найкра­що­го із варі­ан­тів – рес­­трук­ту­ризації, що передбачає перео­фор­­млен­ня бор­гу в тій чи іншій формі.

Під реструктуризацією боргу розуміють прийняття за згодою боржників і кредиторів заходів, спрямованих на під­трим­ку платоспроможності боржників у середньо- та довго­стро­ковій перспективі.

В існуючій системі управління зовнішнім боргом, яка має інтер­на­ці­ональ­ний характер використовуються різно­ма­ніт­ні мо­делі реструктуризації, що реалі­зу­ються в залежності від типів кредиторів і боржників і можуть здійснюватися на базі однієї або комбінації наступних схем (див. рис. 3.2).

МОДЕЛІ

СХЕМИ

Рис. 3. . Основні моделі та схеми реструктуризації заборгованості

В залежності від типів кредиторів і боржників роз­різ­ня­ють декілька варіантів реструктуризації зовнішнього бор­гу. Один із цих варіантів – реструк­ту­ризація міжуря­дових позик і позик, гарантованих урядом у рамках Па­ризь­кого клубу офіцій­них кредиторів. 

Реструктуризація у рамках Паризького клубу базу­єть­ся на так званому меню (рис. 3), що пе­ред­ба­чає вибір між зменшенням боргу (шляхом списання частини основного боргу) чи скороченням його обслуго­ву­ван­ня за ра­ху­нок зни­жен­ня ставок поточних пла­те­жів. Важ­ли­вою умов­ою ре­алі­зації цих схем є узгод­жен­ня з МВФ країною-боржником прог­рами економічного розвитку і наявність достатньо перекон­ли­вого платіжного ба­лан­су, який би під­твер­джу­вав, що у май­бут­ньому реструк­ту­ри­за­ція заборгованості прово­ди­ти­ся більше не буде.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]