Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAMENA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Цінова політика підприємства

Відпускна ціна виробника на всі види продукції, окрім монопольної та високорентабельної:

ЦВІДП. = СПОВН + ПР + ПДВ, (103)

СПОВН - повна собівартість одиниці продукції, грн.;

ПР - прибуток від реалізації одиниці продукції.

Відпускна ціна виробника на монопольні та високорентабельні товари народного споживання:

А

ЦВІДП. = СПОВН + ПР + АЗ ПДВ, (104)

А3 - сума акцизного збору.

Відпускна ціна виробника на товари, якщо акцизний збір нараховується у відсотках до вартості реалізованої продукції :

А СПОВН + ПР

ЦВІДП. = ---------------------- · 100 % + ПДВ (105)

(100 – ставка АЗ)

Ціна оптової торгівліО.Т.):

ЦО.Т = [ЦОВ + (ВЗБ + ПЗБ)] + ПДВ (106)

ЦОВ – відпускна ціна виробника;

ВЗБ – витрати;

ПЗБ – прибуток.

Ціна роздрібної торгівлі

ЦРОЗД = [ЦО.Т + (ВРОЗД + ПРОЗД)] + ПДВ, (107)

ВРОЗД - витрати роздрібної торгівлі;

ПРОЗД - прибуток підприємства роздрібної торгівлі.

Задача 70. Собівартість виробу складає 1200 грн. Прибуток підприємства-виробника – 20 % від собівартості. Виріб поступає до роздрібної торгівлі без посередників. Торгівельна надбавка складає – 15 % від вільної відпускної ціни виробника. Визначити роздрібну ціну виробу, а також питому вагу кожного елемента в роздрібній ціні.

Задача 71. Легковий автомобіль поступає від виробника в роздрібну торгівлю для продажу через посередника. Прибуток підприємства-виробника складає 30 % до собівартості. Прибуток посередника 10 % від відпускної ціни виробника. Торгова надбавка 25 % до вільної ціни посередника. Роздрібна ціна складає 12000 грн. Визначити собівартість 1 прибуток підприємства-виробника, а також питому вагу кожного елемента в роздрібній ціні.

Задача 72. Собівартість виробу – 127 грн. Акцизний збір – 30%, вільна відпускна ціна виробника з ПДБ – 300 грн. постачально-збутова надбавка – 15 %, торговельна надбавка – 16 %. Визначити прибуток 1 вільну відпускну ціну виробу, вільну роздрібну ціну виробу, ціну закупівлі, за якою роздрібна торгівля буде розраховуватися з посередником. Скласти структуру роздрібної ціни.

Задача 73. Підприємство, яке випускає холодильники, виходячи з оцінки ринкової кон’юнктури і цін розраховує, що роздрібна ціна однієї з моделей може бути встановлена на рівні 900 грн. При цьому: прибуток і витрати роздрібної торгівлі складають 30 % ціни, прибуток і витрати оптової торгівлі –25 % і власний прибуток підприємства – 20 %. Розрахувати, якими можуть бути витрати на виробництво даної моделі холодильнику.

Задача 74. Комерційна собівартість виробу 90 грн., рівень рентабельності 25 % до собівартості, акциз – 15 грн. на одиницю виробу, постачально-збутова надбавка посередницької організації 20 % від покупної ціни, торгівельна надбавка – 10 % від продажної ціни посередницької організації. Визначити: прибуток підприємства на один виріб, оптову ціну підприємства, відпускну ціну з ПДВ, посередницьку та торгівельну надбавки, роздрібну ціну виробу, структуру роздрібної ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]