Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_ABD.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
481.46 Кб
Скачать

Тема 4. Загальний аналіз активних операцій банку

4.1. Значення, завдання та інформаційне забезпечення загального аналізу активних операцій банку.

Фінансовий потенціал комерційного банку характеризується обсягом і структурою його необоротних та оборотних активів, що формуються за рахунок готівкових фінансових ресурсів. Обґрунтоване оптимальне розміщення фінансових ресурсів під час здійснення активних операцій є одним з найважливіших принципів забезпечення фінансової стабільності, платоспроможності та ліквідності банку. Активні операції являють собою розміщення банками власного капіталу та залучених ресурсів з метою отримання прибутку, забезпечення діяльності та підтримання необхідного рівня ліквід­ності. Активи – це економічні ресурси, що перебувають у розпорядженні банку, використання яких має принести в майбутньому дохід.

Завданнях:

  • дослідження та оцінка динаміки складу, обсягів та структури активів (дохідних і недохідних);

  • дослідження та оцінка якості активів;

  • дослідження та оцінка якості «кредитного портфеля» за класифікаційними видами кредитів;

  • дослідження та оцінка «портфеля цінних паперів»;

  • дослідження та оцінка іммобілізованих активів у дебіторську заборгованість, капітальні вкладення та ін.;

  • визначення узагальнюючої оцінки активів і способів оптимізації їх структури.

Інформаційне забезпечення аналізу активів складається з:

  • правової інформації, що міститься у законах України, які регулюють економічну діяльність банків (Закони «Про банки та банківську діяльність», «Про оподаткування прибутку підприємств» тощо);

  • директивна інформація, що міститься у постановах Кабінету Міністрів України, Національного банку України, наказах Міністерства фінансів та інших міністерств і відомств (Інструкції НБУ);

  • нормативно-довідкова інформація, що міститься у збірниках галузевих, відомчих, міжгалузевих нормативів, каталогах, проспектах тощо;

  • інформація бізнес-планів та прогнозів;

  • обліково-економічна інформація, яка є основним видом фа- ктографічної інформації.

4.2. Аналіз основних напрямів активних операцій.

Загальний аналіз активів банку ґрунтується на застосуванні методик вертикального та горизонтального аналізу, які передбачають обчислення та подальшу оцінку таких показників:

  • процентні співвідношення окремих показників з агрегованим показником;

  • абсолютні зміни кінцевих показників порівняно з початковими (базисними);

  • темпи зростання або приросту показників в аналітичному періоді.

  • У процесі вертикального, або структурного аналізу активів ви­значається питома вага активів за їх цільовим використанням, ступенем ліквідності, рівнем дохідності, а також склад та структура кожного виду активів: кредитного портфеля, портфеля цінних паперів, високоліквідних та інших активів. Вертикальний аналіз структури балансу дає змогу робити висновки про перерозподіл вкладень у різні види активів і про зміни джерел фінансування підприємства. Результати цього аналізу використовуються в процесі оцінки якості складу активів та їх оптимізації. Вони, як правило, оформляються в таблиці та графічно у формі секторних або стовпчикових діаграм.

Горизонтальний, або трендовий, аналіз дає змогу вивчити динаміку активів у цілому й окремих їх видів у часі, визначити загальні тенденції їх зміни або тренду.

Результати цього аналізу оформляються графічно у формі стовпчикових діаграм та лінійних графіків, що полегшує визначення лінії тренду.

Вертикальний та горизонтальний аналіз під час загального вивчення активів зазвичай здійснюється одночасно.

У процесі аналізу активів потрібно визначити ступінь тенденції та лінію їх тренду, для чого слід розрахувати динамічний ряд за кілька років.

З метою виявлення ролі кожного виду активів та тенденцій, що складаються під час їх формування, необхідно проаналізувати динаміку, склад і структуру дохідних і недохідних активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]