Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_ABD.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
481.46 Кб
Скачать

Тема 2. Аналіз власного капіталу банку

              1. Економічна суть та види банківського капіталу.

Банківський капітал — це грошові кошти та виражена у грошовій формі частка матеріальних, нематеріальних і фінансових активів, що перебувають у розпорядженні банків і використовуються ними для здійснення операцій з розміщення коштів та надання послуг з метою одержання прибутку.

А=З+Власн к-л

Класифікація видів капіталу

1)За джерелами формування: власний капітал, залучений капітал ,  позиковий.

2)Організац-правова форма діяльності банку: акціонер та пайовий. 3)Форма інвестування:Вк у грош формі, ВК у товарній формі, ВК у фін активи. 4)Форма власності: приватний, державний, колективний. 5) За резидентністю: націон, інозем. 6)Характер використ власників: ВК, що нагромаджується; ВК, що споживається. Характер викорсит в банк діяльності:робочий, неробочий. 7) Спосіб розрахунку: балансовий, регулятивний. 8)Порядокі джерела формування:Статут к-л; Резервний та інші спец фонди та резерви, не розподіл прибуток, Субординов борг.

              1. Методика розрахунку власного капіталу згідно діючої інструкції нбу.

Джерелами формування капіталу банку можуть бути: 1. Статутний капітал банку- формується з акціонерного або приватного капіталу під час організації нового банку шляхом акумулювання внесків засновників чи випуску і реалізації акцій. Усі випуски акцій банками типу відкритих акціонерних товариств підлягають реєстрації у НКЦПФР. При повторній емісії банки можуть випускати привілейовані акції. 

2. Резервний фонд комерційного банку- резервуються банком для забезпечення непередбачених витрат, покриття збитків від банківської діяльності, а також виплати дивідендів по привілейованих акціях, якщо недостатньо прибутку. Розмір резервного фонду та щорічних внесків до нього встановлюється зборами акціонерів і фіксується в установчих документах, але він не може бути меншим 25% статутного фонду, а розмір відрахувань - меншим 5% чистого прибутку. 3. Спеціальні фонди (фонд основних коштів, фонд переоцінки основних засобів та інші). Порядок формування і використання цих коштів визначається статутними документами банку. Формуються ці фонди за рахунок прибутку.  Елементом резервного капіталу є загальні резерви, призначені для покриття можливих збитків за операціями банку. Їх відмінність від резервного фонду полягає в тому, що вони мають більш конкретне призначення. 4. Нерозподілений прибуток - джерело внутрішнього походження. За своїм змістом він є резервом банку, який залишається після розподілу чистого прибутку на сплату податку, формування резерву та виплату дивідендів власникам і призначається на капіталізацію, тобто на розширення банківського бізнесу. Розмір власного капіталу комерційного банку залежить від таких факторів:мін розміру статут капіталу, та розміру регулятивного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]